Πόλεμος στην Ουκρανία: Αγωνία για τους αμάχους στη Σολεντάρ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αγωνία για τους αμάχους στη Σολεντάρ

Τεράστιες καταστροφές στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη, που συνεχίζει να αντιστέκεται – Νέες πιέσεις στη Δύση για όπλα

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς τη δραματική της κορύφωση οδεύει η σύγκρουση για τη μικρή πόλη Σολεντάρ της επαρχίας Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, όπου διεξάγεται μία από τις πιο πολύνεκρες μάχες στους 11 μήνες που διαρκεί ο ρωσοουκρανικός πόλεμος. Διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της εταιρείας μισθοφόρων Wagner Group, που έχει αναλάβει πρωτεύοντα ρόλο στη ρωσική πολεμική προσπάθεια, περί κατάληψης της πόλης, η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, αν και αναγνώρισε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κερδίσει έδαφος, έστω και «πατώντας πάνω στα πτώματα των δικών τους».

Τη συνέχιση της μάχης για τον έλεγχο της πόλης επιβεβαίωσε και ο Αντρέι Μπαγέφσκι, από τη φιλορωσική διοίκηση στο ελεγχόμενο από τις δυνάμεις των εισβολέων τμήμα της επαρχίας Ντονέτσκ, αναφέροντας ότι «επί του παρόντος, υπάρχουν ακόμη θύλακοι αντίστασης στη Σολεντάρ». Αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ πήρε αποστάσεις από τον ιδιοκτήτη της Wagner Group Γεβγένι Πριγκοζίν, ο οποίος είχε φωτογραφηθεί την προηγούμενη ημέρα στο διάσημο αλατωρυχείο της πόλης, ισχυριζόμενος ότι είχε καταληφθεί εξ ολοκλήρου. Αν και έδωσε συγχαρητήρια στα ρωσικά στρατεύματα για «την αυτοθυσία και τη θαρραλέα δράση τους», ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν προσέθεσε ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, δεν είναι ώρα για επανάπαυση». Τόσο η Χάνα Μαλιάρ όσο και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα την εικόνα της ολικής καταστροφής στη Σολεντάρ, που υφίσταται ασταμάτητους βομβαρδισμούς και αλλεπάλληλα κύματα επιθέσεων, σε πρώτο χρόνο από τους μισθοφόρους της Wagner Group και σε δεύτερο από επίλεκτες δυνάμεις του ρωσικού στρατού. Η μεγάλη πλειονότητα από τους 10.000 κατοίκους που αριθμούσε η πόλη πριν από τη ρωσική εισβολή έχουν ήδη απομακρυνθεί, αλλά η αγωνία κορυφώνεται για την τύχη των εγκλωβισμένων αμάχων. Οπως ανέφερε ο Ουκρανός διοικητής του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, 559 άμαχοι εκ των οποίων 15 παιδιά παραμένουν εγκλωβισμένοι, χωρίς να υπάρχει, υπό τις παρούσες συνθήκες, δυνατότητα ασφαλούς απομάκρυνσής τους.

Στο εσωτερικό της Ρωσίας, έντονη συζήτηση και πολλές επικρίσεις έχει πυροδοτήσει η νέα αλλαγή στη διοίκηση των δυνάμεων εισβολής, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Γκενάντι Γκερασίμοφ τοποθετήθηκε γενικός διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ενώ ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν (επονομαζόμενος «Αρμαγεδδών») που είχε διοριστεί σε αυτό το αξίωμα μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, υποβαθμίστηκε σε έναν από τους τρεις υποδιοικητές του Γκερασίμοφ.

Ρώσοι εθνικιστές με μεγάλη απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψαν ότι ο Σουροβίκιν έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος για τις ρωσικές αποτυχίες στο πεδίο της μάχης, ενώ άλλοι θεώρησαν ότι στήθηκε παγίδα στον Γκερασίμοφ, καθώς ο αρχηγός του γενικού επιτελείου θα έχει πλέον άμεση, προσωπική ευθύνη για κάθε αναποδιά. Ειρωνική ήταν η αντίδραση του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας. «Κάθε Ρώσος στρατηγός δικαιούται τουλάχιστον μία ευκαιρία να αποτύχει στην Ουκρανία. Κάποιοι μπορεί να είναι αρκετά τυχεροί ώστε να αποτύχουν δύο φορές», ανέφερε το σχετικό σχόλιο στο Twitter.

Διαφωνίες ανάμεσα στο ρωσικό υπ. Αμυνας και στη Wagner, βροχή επικρίσεων στη Ρωσία για τις νέες αλλαγές στη στρατιωτική διοίκηση.

Στη Λευκορωσία

Ενας από τους άλλους δύο υποδιοικητές του Γκερασίμοφ, ο στρατηγός Ολεγκ Σαλιούκοφ, βρέθηκε χθες στη Λευκορωσία, όπου επιθεώρησε κοινή στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας και της σύμμαχης, γειτονικής της χώρας, εντείνοντας την ανησυχία των Ουκρανών για το ενδεχόμενο νέας ρωσικής εισβολής από τον Βορρά.

Η ανησυχία για μια νέα, μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση ωθεί το Κίεβο σε πιεστικές εκκλήσεις προς τη Δύση για την παροχή ισχυρότερων οπλικών συστημάτων. Την Τετάρτη, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα δώσει στην Ουκρανία 14 γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 εφόσον δημιουργηθεί διεθνής συνασπισμός για τον σκοπό αυτό. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Βρετανία. Χθες, ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι «η Γερμανία δεν πρέπει να εμποδίσει άλλες χώρες να λάβουν αποφάσεις υποστήριξης της Ουκρανίας», ανεξάρτητα από την απόφαση που θα λάβει η ίδια στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Χειρουργείο για χειροβομβίδα

Θέση στα μελλοντικά εγχειρίδια της χειρουργικής διεκδικεί μια σπανιότατη και υψηλού ρίσκου επέμβαση που πραγματοποίησαν στρατιωτικοί γιατροί στην Ουκρανία. Ειδικευμένοι χειρουργοί αφαίρεσαν από το στήθος 28χρονου στρατιώτη χειροβομβίδα VOG, μήκους 4 cm, η οποία δεν είχε εκραγεί, αλλά παρέμενε ενεργή. Η επέμβαση έγινε με τη μέθοδο της ηλεκτροπηξίας, ενώ την ομάδα των γιατρών συνεπικουρούσαν δύο ναρκαλιευτές, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο έκρηξης στη διάρκεια της εγχείρησης. Στη σελίδα που διατηρεί στο Facebook η ιατρική υπηρεσία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, έχει αναρτηθεί ακτινογραφία πριν από την επέμβαση, όπου απεικονίζεται η σφηνωμένη χειροβομβίδα και φωτογραφία ενός εκ των χειρουργών, ο οποίος την κρατάει στο χέρι μετά την επιτυχή αφαίρεσή της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή