Βραζιλία: Οι καταστροφές στα πολιτιστικά κειμήλια που άφησαν πίσω τους οι εξεγερμένοι

Βραζιλία: Οι καταστροφές στα πολιτιστικά κειμήλια που άφησαν πίσω τους οι εξεγερμένοι

Έκθεση 50 σελίδων κάνει τα θρυμματισμένα τζάμια στους εξωτερικούς χώρους του Προεδρικού Μεγάρου, του Κογκρέσου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όλα αρχιτεκτονικά διαμάντια, να μοιάζουν... λίγα μπροστά στις καταστροφές έργων τέχνης

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ορδές των ταραχοποιών που εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια της Βραζιλίας στις 8 Ιανουαρίου άφησαν πίσω τους ίχνη καταστροφής, το πλήρες εύρος των οποίων μόλις τώρα ξεδιπλώνεται.

Έπειτα από επίπονη έρευνα στα ερείπια, το Εθνικό Ινστιτούτο Καλλιτεχνικής Κληρονομιάς δημοσίευσε το βράδυ της Πέμπτης έκθεση 50 σελίδων, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι ένας φωτογραφικός κατάλογος των ζημιών, που κάνουν τα θρυμματισμένα τζάμια στους εξωτερικούς χώρους του Προεδρικού Μεγάρου, του Κογκρέσου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όλα αρχιτεκτονικά διαμάντια, να μοιάζουν… λίγα μπροστά τους.

Μοντερνιστικά έπιπλα κάηκαν, πορτρέτα καταστράφηκαν, γλυπτά αποκεφαλίστηκαν και κεραμικά διαλύθηκαν. Βρέθηκαν χαλιά εμποτισμένα με νερό από τα συστήματα καταιονισμού των κτιρίων, καθώς και με ούρα.

Βραζιλία: Οι καταστροφές στα πολιτιστικά κειμήλια που άφησαν πίσω τους οι εξεγερμένοι-1
Κατεστραμμένο ξύλινο γλυπτό του καλλιτέχνη Frans Krajcberg εκτίθεται στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου στην Μπραζίλια. (©Α.Ρ.)

Οι ταραχοποιοί -σκληροί υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο που αρνούνται να αποδεχθούν την εκλογική του ήττα- στιγμάτισαν την εμβληματική μαρμάρινη ράμπα που οδηγεί στο Προεδρικό Μέγαρο με γρατζουνιές, σύμφωνα με την έκθεση. Σε ένα ιστορικό ξύλινο τραπέζι στο Ανώτατο Δικαστήριο χάραξαν το «Υπέρτατος είναι ο λαός» – μια φράση δημοφιλής μεταξύ των υποστηρικτών του Μπολσονάρο, που συχνά θύμωναν με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ανάμεσα στα έργα τέχνης που καταστράφηκαν ήταν ένα ρολόι του 17ου αιώνα που κατασκευάστηκε από τον Μπαλταζάρ Μαρτινό και το οποίο η γαλλική βασιλική αυλή δώρισε στον Πορτογάλο βασιλιά. Το μόνο άλλο ρολόι Martinot που υπάρχει βρίσκεται στο παλάτι των Βερσαλλιών της Γαλλίας, αν και έχει το μισό μέγεθος, ανέφερε η προεδρία της Βραζιλίας σε δήλωση. Ένα χάλκινο γλυπτό ενός φλαουτίστα, ηλικίας 60 ετών, του Μπρούνο Τζόρτζι, έγινε κομμάτια που βρέθηκαν απλωμένα σε ένα δωμάτιο στον τρίτο όροφο του Προεδρικού Μεγάρου.

Βραζιλία: Οι καταστροφές στα πολιτιστικά κειμήλια που άφησαν πίσω τους οι εξεγερμένοι-2
Ένα κατεστραμμένο ρολόι του 17ου αιώνα, που δωρίστηκε στους Πορτογάλους βασιλείς από τον Λουδοβίκο XIV, εκτίθεται στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου. (©Α.Ρ.)

Βάνδαλοι έριξαν πέτρες στον καμβά μιας τοιχογραφίας του Εμιλιάνο ντι Καβαλκάντι. Το Προεδρικό Μέγαρο ανέφερε στη δήλωσή του ότι ο πίνακας «As Mulatas» εκτιμάται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο δολάρια, αν και έργα αυτού του μεγέθους τείνουν να φτάσουν σε πενταπλάσιες τιμές σε δημοπρασία.

«Η ζημιά δεν ήταν τυχαία, ήταν προφανώς εσκεμμένη», είπε ο Ροτζέριο Καρβάλιο, επιμελητής του Προεδρικού Μεγάρου, σε συνέντευξή του μπροστά στον χτυπημένο πίνακα. Το έργο «τρυπήθηκε σε επτά σημεία χρησιμοποιώντας πέτρες που αποσπάστηκαν από την πλατεία με αξίνα. Δηλαδή, υπάρχει ένα κίνημα μισαλλοδοξίας απέναντι σε αυτό που αντιπροσωπεύει αυτό το μέγαρο».

Το συνολικό κόστος της καταστροφής δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ροντρίγκο Πατσέκο, υπολόγισε τη ζημιά μόνο στην αίθουσα του Κογκρέσου σε εκατομμύρια.

Την επομένη της εξέγερσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβιο Ντίνο είπε ότι οι έρευνες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας θα επιτρέψουν στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα να θεωρήσει τους δράστες οικονομικά υπεύθυνους.

Αυτή η συλλογή «είναι ένας καλλιτεχνικός θησαυρός του βραζιλιάνικου λαού, ο οποίος ανήκει στο έθνος και του οποίου η ακεραιότητα πρέπει να γίνει σεβαστή», είπε η υπουργός Πολιτισμού της Βραζιλίας, Μάργκαρετ Μενέζες, στους δημοσιογράφους την Τρίτη. «Η ιδέα είναι να δημιουργήσουμε ένα μνημείο για αυτή τη βία που υποστήκαμε, ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ».

Πηγή: Associated Press

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT