Ιρανός ΥΠΕΞ: «Ελπίζει» σε εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία

Ιρανός ΥΠΕΞ: «Ελπίζει» σε εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε, από την πρωτεύουσα του Λιβάνου όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, την ελπίδα να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Τεχεράνης με τη Σαουδική Αραβία, ενώ παράλληλα χαιρέτισε την προσέγγιση Τουρκίας - Συρίας.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν εξέφρασε σήμερα, από την πρωτεύουσα του Λιβάνου όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, την ελπίδα να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Τεχεράνης με τη Σαουδική Αραβία, ενώ παράλληλα χαιρέτισε και την εν εξελίξει προσέγγιση Τουρκίας – Συρίας.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και σύμφωνα με τη συριακή φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al-Watan θα ταξιδέψει στη Συρία αύριο Σάββατο. Υπενθυμίζεται ότι η Τεχεράνη υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Επιδοκιμάζουμε μια επιστροφή σε ομαλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, που θα οδηγήσει στην επαναλειτουργία των γραφείων εκπροσώπησης ή των πρεσβειών στην Τεχεράνη και στο Ριάντ, στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών που πρέπει να συνεχιστεί», είπε ο Αμπντολαχιάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι δηλώσεις του Ιρανού υπουργού, που έφτασε στη Βηρυτό χθες το βράδυ, έρχονται καθώς το Ιράν, που βιώνει ένα ιστορικό κύμα διαδηλώσεων, κατηγορεί τους «εχθρούς» του ότι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ υποκινούν τις διαδηλώσεις και υπογραμμίζει τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στη χρηματοδότηση «εχθρικών» μέσων ενημέρωσης στο εξωτερικό.

Τον Νοέμβριο η Τεχεράνη κάλεσε το Ριάντ να αλλάξει τη «μη φιλική» συμπεριφορά του και απείλησε τους γείτονες της Ισλαμικής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, με αντίποινα ενάντια σε κάθε προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας.

Ιράν και Σαουδική Αραβία διέκοψαν τις σχέσεις τους πριν από επτά χρόνια, αφού διαδηλωτές στο Ιράν επιτέθηκαν σε διπλωματικές αποστολές της Σαουδικής Αραβίας μετά την εκτέλεση από το Ριάντ ενός εξέχοντος σιίτη κληρικού.

Τεχεράνη και Ριάντ υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα σε αρκετές συγκρούσεις στην περιοχή, ιδίως στην Υεμένη. Το Ιράν έχει κυρίαρχη επιρροή στο Ιράκ και τον Λίβανο και υποστηρίζει στρατιωτικά και πολιτικά το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ δήλωσε σήμερα «χαρούμενος για τον συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ Συρίας και Τουρκίας», ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα προς το συμφέρον και των δύο χωρών.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ ανανέωσε επίσης την πρόταση του Ιράν για προμήθεια καυσίμων στον Λίβανο ή για «αποκατάσταση» πεπαλαιωμένων «σταθμών παραγωγής ενέργειας ή κατασκευή νέων», παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπουχαμπίμπ, ωστόσο, μίλησε από την πλευρά του για «εξωτερικές πιέσεις και εμπόδια» που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ιρανική προσφορά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή