Βρετανική «χρυσή βίζα» σε ολιγάρχες

Βρετανική «χρυσή βίζα» σε ολιγάρχες

Δέκα Ρώσοι ολιγάρχες, στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Βρετανία σε σχέση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αξιοποίησαν το πρόγραμμα «χρυσής βίζας» για αλλοδαπούς μεγάλης οικονομικής επιφάνειας

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Δέκα Ρώσοι ολιγάρχες, στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Βρετανία σε σχέση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αξιοποίησαν το πρόγραμμα «χρυσής βίζας» για αλλοδαπούς μεγάλης οικονομικής επιφάνειας (επενδύσεις άνω του 1 εκατ. στερλινών) προκειμένου να αποκτήσουν άδεια παραμονής στη Βρετανία, σύμφωνα με αποκάλυψη της υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη για το πρόγραμμα «χρυσής βίζας», η κ. Μπρέιβερμαν επιβεβαίωσε τις υπόνοιες ότι εύποροι Ρώσοι, με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, εκμεταλλεύθηκαν το πρόγραμμα προκειμένου να αποκτήσουν έδρα στη Βρετανία. Στον απόηχο της έρευνας, η υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα πάψει να χορηγεί τέτοιες βίζες βασισμένες αποκλειστικά και μόνο στην περιουσία του αιτούντος.

«Μικρός αριθμός από τους 6.312, οι οποίοι ευνοήθηκαν από το πρόγραμμα μεταξύ 2008 και 2015, είχαν αυξημένες πιθανότητες να έχουν αποκτήσει την περιουσία τους μέσω διαφθοράς ή άλλων παράνομων δραστηριοτήτων», είπε η κ. Μπρέιβερμαν.

Η οργάνωση Spotlight on Corruption καλωσόρισε την κυβερνητική απόφαση, επικρίνοντας όμως την υπουργό για την απόκρυψη του συνολικού αριθμού των «ύποπτων» αλλοδαπών κατόχων χρυσής βίζας. Η οργάνωση επισημαίνει επίσης ότι το υπουργείο δεν αναφέρθηκε στις 5.435 «χρυσές βίζες» που χορήγησε η Βρετανία μεταξύ Απριλίου 2015 και 2022. Η κυβέρνηση του Λονδίνου ανέστειλε τον Φεβρουάριο το πρόγραμμα «χρυσή βίζα», βασισμένη στα προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας. Την έρευνα είχε ζητήσει το 2018 η τότε υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή