Πούτιν: «Θετική η δυναμική» της ρωσικής επίθεσης

Πούτιν: «Θετική η δυναμική» της ρωσικής επίθεσης

«Η δυναμική είναι θετική και όλα πάνε σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «θετική δυναμική» της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την ανακοίνωση της κατάληψης της πόλης Σολεντάρ στην ανατολική Ουκρανία, μια κατάληψη την οποία πάντως το Κίεβο εξακολουθεί να διαψεύδει.

«Η δυναμική είναι θετική και όλα πάνε σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου. Ελπίζω ότι οι μαχητές μας θα μας ευχαριστήσουμε ακόμη περισσότερο με τα στρατιωτικά τους αποτελέσματα», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 1.

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ένα κύμα πυραυλικών επιδρομών εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών και υποδομών χθες Σάββατο.

21 νεκροί στο Ντίπρο

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια ρωσική επίθεση σε πολυκατοικία στην ανατολική πόλη Ντνίπρο, χθες το απόγευμα, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έκανε λόγο αναφορά στην Ντνίπρο ως συγκεκριμένο στόχο. Παράλληλα σημείωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα σημειώνουν πρόοδο προς την πόλη Μπαχμούτ -επίκεντρο των ρωσικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες- στην ουκρανική επαρχία Ντονέτσκ. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο τα ρωσικά στρατεύματα προχώρησαν προς τα βόρεια προάστια της πόλης.

Η επίθεση στο Ντνίπρο ήταν η σοβαρότερη από αυτές που έγιναν χθες. Εκτός από το Ντνίπρο, χτυπήθηκαν η Οδησσός, το Χάρκοβο, το Λβιβ και η πρωτεύουσα Κίεβο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία εδώ και δύο εβδομάδες και έγιναν την ημέρα που οι Ουκρανοί γιόρταζαν τον ερχομό του Νέου Έτους (με βάση το ιουλιανό ημερολόγιο).

Τα χθεσινά χτυπήματα έπληξαν υποδομές κρίσιμης σημασίας στο Κίεβο και άλλες περιοχές. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα πλήγματα αυτά θα οδηγήσουν σε διακοπές στην ηλεκτροδότηση στην καρδιά του χειμώνα στην πρωτεύουσα και σε άλλα μεγάλα τμήματα της χώρας τις επόμενες ημέρες.

Η Βρετανία στέλνει τεθωρακισμένα

Την ώρα που συνεχίζονται χερσαίες συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει 14 άρματα μάχης Challenger 2 καθώς και άλλα προηγμένα όπλα πυροβολικού τις ερχόμενες εβδομάδες.

Η πρώτη παρτίδα τεθωρακισμένων δυτικής κατασκευής στην Ουκρανία πιθανόν να θεωρηθεί από τη Μόσχα κλιμάκωση της σύγκρουσης. Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο δήλωσε ότι τα τεθωρακισμένα θα παρατείνουν την αντιπαράθεση.

Η Γερμανία αναμένεται τώρα να δεχθεί πιέσεις για να κάνει και εκείνη το ίδιο, ενώ το Κίεβο συνεχίζει να ζητά προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και οι σύμβουλοί του έχουν «αναλύσει τη στρατιωτική εικόνα, έχουν δει τον στρατηγικό αντίκτυπο στη στήριξη της Βρετανίας και έχουν εντοπίσει μια ευκαιρία όπου ο ίδιος θεωρεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του μπορεί έχει τον μέγιστο αντίκτυπο», ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Η Ρωσία ακύρωσε ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου

Η Ρωσία ακύρωσε «την τελευταία στιγμή» προγραμματισμένη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, ανακοίνωσε στο μεταξύ αρμόδιος ουκρανικός θεσμός.

«Ήταν προγραμματισμένο να γίνει ακόμη ένας γύρος ανταλλαγής αιχμαλώτων με τη ρωσική πλευρά», ανέφερε το αρχηγείο συντονισμού για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου μέσω της πλατφόρμας Telegram. «Ωστόσο, ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς».

Με πληροφορίες από REUTERS, AFP 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή