Ακραία δήλωση Μεντβέντεφ: Καλεί τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας να κάνει χαρακίρι

Ακραία δήλωση Μεντβέντεφ: Καλεί τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας να κάνει χαρακίρι

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας επιτέθηκε στον Ιάπωνα πρωθυπουργό με αφορμή τη συνάντηση του δεύτερου με τον Τζο Μπάιντεν

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άλλη μια ακραία δήλωση προχώρησε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο σύμμαχος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, διάλεξε χθες ένα νέο στόχο για να επιτεθεί: Τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα. Αιτία ή αφορμή; Η «επαίσχυντη» υποταγή του στις ΗΠΑ όπως την χαρακτήρισε, προτρέποντας μάλιστα… τον Ιάπωνα πρωθυπουργό να κάνει χαρακίρι.

H συνάντηση Κισίντα – Μπάιντεν

Τα πυρά Μεντβέντεφ έγιναν μετά τη συνάντηση Κισίντα – Μπάιντεν, μετά την οποία οι δύο ηγέτες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση λέγοντας: «Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία στην Ουκρανία θα ήταν μια πράξη εχθρότητας κατά της ανθρωπότητας και αδικαιολόγητη με κάθε έννοια».

Παράλληλα χθες, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η σύνοδος κορυφής της G7 που θα γίνει στη Χιροσίμα τον Μάιο θα πρέπει να επιδείξει ισχυρή βούληση για την υποστήριξη της διεθνούς τάξης και του κράτους δικαίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τα σχόλια Μεντβέντεφ 

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι η δήλωση για τα πυρηνικά δείχνει «παράνοια» κατά της Ρωσίας και ότι αυτή «προδίδει τη μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων Ιαπώνων που κάηκαν από την πυρηνική επίθεση κατά της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι» – μια αναφορά στις ατομικές βόμβες που έριξαν οι ΗΠΑ στην Ιαπωνία για να την εξαναγκάσουν να παραδοθεί στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αντί να απαιτήσει τη μετάνοια των ΗΠΑ για αυτό, ο Κισίντα έδειξε ότι είναι «απλώς ένας υπάλληλος υπηρεσίας των Αμερικανών».

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας τόνισε ότι μια τέτοια ντροπή θα μπορούσε να ξεπλυθεί μόνο με seppuku – χαρακίρι- του Ιάπωνα πρωθυπουργού σε μια συνεδρίαση του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου μετά την επιστροφή του Κισίντα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται να άφησε στο παρελθόν την μετριοπάθεια του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με τις ακραίες του δηλώσεις και τον εμπρηστικό τόνο του να εντάσσονται εντός ενός νέου προφίλ, αυτό του «γερακιού», με τον ίδιο να πλασιώνει τη ρωσική εισβολή με όρους Αποκάλυψης και θρησκευτικούς όρους, αναφερόμενος στους Ουκρανούς με χαρακτηρισμούς όπως «κατσαρίδες» σε μια ρητορική που το Κίεβο λέει ότι έχει ανοιχτά γενοκτονικό χαρακτήρα.

Ο Μεντβέντεφ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η ανάμιξη της Δύσης στον πόλεμο μπορεί να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο. Όμως ενώ ο Πούτιν δηλώνει ότι ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου αυξάνεται, ο Ρώσος πρόεδρος επιμένει ότι η Μόσχα δεν έχει «τρελαθεί» και ότι βλέπει το δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο ως καθαρά αμυντικό αποτρεπτικό μέσο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή