Τσεχία – Πετρ Πάβελ: Ο φιλοδυτικός στρατηγός που οδηγεί την κούρσα για την προεδρία

Τσεχία – Πετρ Πάβελ: Ο φιλοδυτικός στρατηγός που οδηγεί την κούρσα για την προεδρία

Ο απόστρατος στρατηγός και άλλοτε πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Πετρ Πάβελ, έκοψε πρώτος το νήμα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Τσεχίας, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον πρώην πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 61χρονος απόστρατος στρατηγός, Πετρ Πάβελ, έκοψε πρώτος το νήμα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στην Τσεχία, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον δισεκατομμυριούχο πρώην πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις.

Ο Πάβελ συγκέντρωσε περίπου 20.000 ψήφους περισσότερες από τον 68χρονο Μπάμπις, με αποτέλεσμα να περάσει οριακά μπροστά.

Οι δύο τους, Πάβελ και Μπάμπις, περνούν τώρα στον δεύτερο γύρο (27 – 28 Ιανουαρίου) μέσα από τον οποίο θα αναδειχθεί ο πολιτικός που θα διαδεχθεί τον Μίλος Ζέμαν στην προεδρία της χώρας.

Ο Πετρ Πάβελ είχε διατελέσει στο παρελθόν αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τσεχίας και πρόεδρος (από το 2015 ως το 2018) της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, της ανώτατης δηλαδή στρατιωτικής Αρχής της Συμμαχίας.

Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το Politico παρουσιάζει τον Πάβελ ως «φιλοδυτικό» («pro-Western») και «λογικό» («rational»).

«Ο Πάβελ έχει σημαντική καριέρα στον στρατό και στο ΝΑΤΟ και αντιμετωπίζεται ως λογικός. Γνωρίζει ότι ο συμβιβασμός δεν είναι απαγορευμένη λέξη και ότι θα είναι ανάγκη να φροντίσουμε για την ασφάλεια και την ευημερία του ελεύθερου κόσμου μαζί με τους πραγματικούς μας συμμάχους», δηλώνει Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Politico.

«Αυτά είναι καλά νέα για τους Ευρωπαίους γραφειοκράτες, οι οποίοι εκτιμούν ότι μια νίκη του Παβέλ θα έκανε ομαλότερες τις διαπραγματεύσεις σε ολόκληρη την ΕΕ και θα εμπόδιζε την περαιτέρω απομόνωση της Τσεχίας», σημειώνει στο άρθρο του το Politico, σύμφωνα με τις εκλογικές εκτιμήσεις του οποίου (Poll of Polls) ο Πάβελ αναμένεται να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με 59% έναντι 41%, έναντι του Αντρέι Μπάμπις.

Ο πρόεδρος στην Τσεχία δεν έχει εκτελεστικές εξουσίες, πλην όμως διορίζει τους πρωθυπουργούς, τους κεντρικούς τραπεζίτες και τους δικαστές του συνταγματικού δικαστηρίου, επηρεάζοντας τις πολιτικές τάσεις στη χώρα.

Με πληροφορίες από Politico  

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή