Το Μεξικό απαγορεύει εντελώς το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους

Το Μεξικό απαγορεύει εντελώς το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους

Τέρμα το κάπνισμα ακόμα και στα πάρκα και στις παραλίες

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Μεξικό έθεσε σε ισχύ έναν από τους πιο αυστηρούς αντικαπνιστικούς νόμους στον πλανήτη, απαγορεύοντας εντελώς το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους.

Το σχέδιο, που είχε εγκριθεί από το 2021, προβλέπει επίσης την απαγόρευση της διαφήμισης τσιγάρων.

Αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν κατά το παρελθόν νομοθετήσει για την οριοθέτηση δημόσιων χώρων όπου θα απαγορεύεται το κάπνισμα, ωστόσο η νομοθεσία του Μεξικού θεωρείται η πιο αυστηρή σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο.

Ενας νόμος του 2008 προέβλεπε καθορισμό χώρων σε μπαρ, εστιατόρια και χώρους εργασίας στους οποίους θα απαγορευόταν το κάπνισμα. Τώρα ο νόμος επεκτείνεται επιβάλλοντας την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους – όχι μόνο σε γραφεία, χώρους εστίασης και ξενοδοχεία, αλλά ακόμα και στις παραλίες και στα πάρκα. 

Παράλληλα θα απαγορευτεί εντελώς η διαφήμιση και η προώθηση προϊόντων καπνού, που σημαίνει ότι τα τσιγάρα δεν θα μπορούν καν να εκτίθενται σε ορατά για τους πελάτες σημεία μέσα στα καταστήματα.

Οι ατμιστές και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα υπόκεινται επίσης σε αυστηρότερους νέους περιορισμούς, ιδίως σε εσωτερικούς χώρους.

Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας χαιρέτισε τα νέα μέτρα επικροτώντας την κυβέρνηση του Μεξικού για την απαγόρευση.

Ο οργανισμός υπογραμμίζει πως το κάπνισμα είναι η αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί πιο εύκολα από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο, επισημαίνοντας πως το τσιγάρο ευθύνεται για σχεδόν ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως στην αμερικανική ήπειρο – είτε εξαιτίας της χρήσης, είτε εξαιτίας της έκθεσης στον καπνό (το λεγόμενο «παθητικό κάπνισμα»).

Ωστόσο, ορισμένοι καπνιστές δηλώνουν απογοητευμένοι από τον «δρακόντειο» χαρακτήρα του νέου νόμου, ο οποίος επί της ουσίας τους επιτρέπει να καπνίζουν μόνο στα σπίτια τους ή σε άλλους ιδιωτικούς χώρους. Ορισμένοι αμφιβάλλουν για το αν θα αποδειχτεί πρακτική η εφαρμογή του νέου νόμου. 

Λόγω της εκτεταμένης διαφθοράς στην αστυνομία του Μεξικού, αρκετοί είναι και εκείνοι που ανησυχούν ότι σε κάποιες περιπτώσεις, αντί να επιβληθούν πρόστιμα και ποινές για πραγματικές παραβάσεις και κάπνισμα σε δημόσιο χώρο, ορισμένοι αστυνομικοί μπορεί να εκμεταλλευτούν τον νόμο ως πρόσχημα και ευκαιρία για δωροδοκίες. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή