Ηγέτης Κούρδων Συρίας: Περιμένουμε τουρκική επίθεση τον Φεβρουάριο

Ηγέτης Κούρδων Συρίας: Περιμένουμε τουρκική επίθεση τον Φεβρουάριο

«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις απειλές της Τουρκίας. Αναμένουμε επίθεση τον Φεβρουάριο. Το Κομπάνι είναι πιθανός στόχος…», δηλώνει ο ο διοικητής των κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Μαζλούμ Αμπντί Κομπάνι.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τουρκική ηγεσία έχει στείλει το μήνυμα, ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, ότι θα μπορούσε «ανά πάσα στιγμή» να εξαπολύσει μια νέα χερσαία στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων της Συρίας, την κατά σειρά… τέταρτη «μεγάλη» τέτοια επιχείρηση από το 2016 και έπειτα.

Ο Τούρκος προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ έχουν, μεταξύ άλλων, επαναλάβει τις τελευταίες ημέρες ότι αυτή η νέα επαπειλούμενη στρατιωτική επιχείρηση των Τούρκων εντός της Συρίας θα μπορούσε να λάβει χώρα «ανά πάσα στιγμή», χωρίς βέβαια να μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι η Τουρκία διανύει παράλληλα προεκλογική περίοδο με τις επόμενες κάλπες να είναι λίγους μήνες μακριά.

Το θέμα των επόμενων τουρκικών κινήσεων στη Συρία αναμένεται να συζητηθεί κατά τη συνάντηση που θα έχουν στις 18 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, και της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι Αμερικανοί, από την πλευρά τους, έχουν πολεμήσει τα περασμένα χρόνια στο πλευρό των Κούρδων ενάντια στις δυνάμεις των τζιχαντιστών του ISIS.

Οι Ρώσοι, από την άλλη μεριά, που διατηρούν στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, έχουν στηρίξει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Όσο για την Τουρκία του Ερντογάν, εκείνη έχει εξαπολύσει επιθέσεις κατά των Κούρδων της Συρίας και έχει συγκρουστεί με τον Άσαντ τον οποίο όμως τώρα επιχειρεί να προσεγγίσει και πάλι, με τις ευλογίες της Ρωσίας.

«Καθώς η Τουρκία αποδέχεται τις απαιτήσεις του Κρεμλίνου για προσέγγιση με την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των Κούρδων ότι θα μπορούσε η Ρωσία να επιτρέψει στην Τουρκία να επιτεθεί (σ.σ. κατά των Κούρδων της Συρίας)», γράφει η δημοσιογράφος Αμπερίν Ζαμάν στον ιστοχώρο Al-Monitor.

Μιλώντας στο Al-Monitor και την Αμπερίν Ζαμάν, ο διοικητής των κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Μαζλούμ Αμπντί Κομπάνι δηλώνει ότι περιμένει μια επίθεση από την Τουρκία μέσα στον Φεβρουάριο.  

«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις απειλές της Τουρκίας. Αναμένουμε επίθεση τον Φεβρουάριο. Το Κομπάνι είναι πιθανός στόχος… Η Τουρκία οδεύει προς εκλογές και γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να συγκεντρώσει εθνικιστική υποστήριξη και ο Ερντογάν φαίνεται να πιστεύει ότι μια νέα επίθεση στη Ροτζάβα μπορεί να εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό», δηλώνει ο Μαζλούμ Αμπντί Κομπάνι, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι Κούρδοι της Συρίας «δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία» με την οποία αντιθέτως «θέλουν να έχουν ειρηνικές σχέσεις». «Δεν είμαστε το PKK. Δεν έχουμε οργανικούς δεσμούς με το PKK. Απορρίπτουμε αυτές τις κατηγορίες», διευκρινίζει ο διοικητής των κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

O Μαζλούμ Αμπντί Κομπάνι προειδοποιεί, πάντως, την τουρκική πλευρά ότι οι δυνάμεις του «θα αντισταθούν» εάν δεχθούν επίθεση. Εκφράζει, επίσης, την εκτίμηση ότι η πλευρά του Μπασάρ αλ Άσαντ όντως το εννοεί όταν λέει ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν όλες οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις από τα εδάφη της Συρίας και ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε αυτό.

Με πληροφορίες από Al-Monitor

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή