Qatargate: Συνελήφθη στο Μιλάνο η λογίστρια του Παντσέρι

Qatargate: Συνελήφθη στο Μιλάνο η λογίστρια του Παντσέρι

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία, διαφθορά και ξέπλυμα χρημάτων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνελήφθη από εισαγγελείς στο Μιλάνο η λογίστρια του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε σήμερα από Βέλγους εισαγγελείς για το σκάνδαλο Qatargate.

Εις βάρος της εν λόγω γυναίκας, η οποία ονομάζεται Μόνικα Ροσάνα Μπελίνι, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία, διαφθορά και ξέπλυμα χρημάτων.

Τα γραφεία της είχαν ερευνηθεί προσφάτως στο πλαίσιο της υπόθεσης, στην οποία φέρονται επίσης να εμπλέκονται το Μαρόκο, καθώς και το Κατάρ.

«Ξέπλενε» τα ποσά από εταιρείες με μετόχους από την οικογένεια του Τζόρτζι

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, η φοροτεχνικός ήταν μέρος του δικτύου που «ξέπλενε» τα υψηλά χρηματικά ποσά που έφταναν από το Κατάρ και το Μαρόκο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, μία από τις εταιρείες που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό αυτό είναι η Equality Consultancy srl, η οποία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, με κύριους μετόχους τον αδελφό και τον πατέρα του Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Πρόκειται για εταιρεία που είχε ως κύριο αντικείμενό της, βάσει του καταστατικού της, την ανάπτυξη σχέσεων ανάμεσα σε ΜΚΟ, επιχειρήσεις και «συνομιλητές σε τρίτες χώρες».

Κατά την ίδια περίοδο φέρεται να δημιουργήθηκε, πάντα από την Μπελίνι και την οικογένεια Τζόρτζι, ακόμη μία εταιρεία με παρόμοιους στόχους στην Εσθονία.

Η συνεργασία Παντσέρι με τις βελγικές αρχές

Ο Παντσέρι, κύριος ύποπτος για το «Qatargate», συνήψε συμφωνία με τους Βέλγους εισαγγελείς, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται γι’ αυτόν ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Υπέγραψε ομολογία με αντάλλαγμα την εν λόγω ποινή φυλάκισης, πρόστιμο και κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων του που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος και υπολογίζεται ότι η αξία τους ανέρχεται σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, ανακοίνωσαν Βέλγοι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς.

Ο ίδιος συμφώνησε να βοηθήσει την αστυνομία στις έρευνές της. Η συμφωνία συνήφθη αφού ο δικηγόρος του δήλωσε πως τα πρόσωπα, εις βάρος των οποίων διεξάγονται έρευνες, κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης έως τέσσερα έτη και μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο Παντσέρι είχε δώσει στον, επίσης ύποπτο, Βέλγο ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα, 120.000 έως 140.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ANSA, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή