Γαλλία: Σταματά η… λειτουργία της χώρας λόγω απεργιών για το συνταξιοδοτικό

Γαλλία: Σταματά η… λειτουργία της χώρας λόγω απεργιών για το συνταξιοδοτικό

Η σχεδιαζόμενη αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τον πρόεδρο Μακρόν έχει εξοργίσει εργαζομένους, συνδικάτα και νέους

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Γάλλοι εργαζόμενοι, εξοργισμένοι με τις προτεινόμενες αλλαγές στους κανόνες συνταξιοδότησης, σταματούν τα τρένα, διακόπτουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και βγαίνουν στους δρόμους σήμερα Πέμπτη σε μια ημέρα πανεθνικών απεργιών και διαμαρτυριών που θεωρούνται μια μεγάλη δοκιμασία για τον Εμανουέλ Μακρόν και την προεδρία του.

Οι Γάλλοι εργαζόμενοι θα χρειαστεί να εργάζονται περισσότερο προτού λάβουν σύνταξη, σύμφωνα με τους νέους κανόνες – με την ονομαστική ηλικία συνταξιοδότησης να αυξάνεται από τα 62 στα 64. Σε μια χώρα με γήρανση του πληθυσμού και αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής, όπου όλοι λαμβάνουν σύνταξη, η κυβέρνηση του Μακρόν λέει ότι η μεταρρύθμιση είναι ο μοναδικός τρόπος να παραμείνει το σύστημα βιώσιμο.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι η αναθεώρηση των συντάξεων απειλεί θεμελιωμένα δικαιώματα και προτείνουν φόρο επί των πλουσίων ή περισσότερες εισφορές μισθοδοσίας από τους εργοδότες για τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Γάλλοι αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση.

Περισσότερες από 200 συγκεντρώσεις αναμένονται γύρω από τη Γαλλία την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης διαμαρτυρίας στο Παρίσι, στην οποία συμμετέχουν όλα τα συνδικάτα της Γαλλίας.

Γαλλία: Σταματά η… λειτουργία της χώρας λόγω απεργιών για το συνταξιοδοτικό-1
©Associated Press

Συμμετέχουν επίσης αστυνομικά συνδικάτα που αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος – όσοι δεν διαμαρτύρονται προετοιμάζονται για πιθανά βίαια επεισόδια, εάν εξτρεμιστικές ομάδες συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις.

Η πλειονότητα των τρένων γύρω από τη Γαλλία ακυρώνονται, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διεθνών δρομολογίων, σύμφωνα με τη σιδηροδρομική αρχή SNCF. Περίπου το 20% των πτήσεων από το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού ακυρώνονται και οι αεροπορικές εταιρείες προειδοποιούν για καθυστερήσεις.

Οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρισμό δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις παροχές ρεύματος ως μορφή διαμαρτυρίας και περίπου το 70% των δασκάλων προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δήλωσαν ότι θα αρνηθούν να εργαστούν την Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσιεύματα γαλλικών ΜΜΕ. Ακόμα και ενώσεις μαθητών λυκείου αναμένεται να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις εμποδίζοντας την πρόσβαση σε ορισμένα σχολεία.

Η γαλλική κυβέρνηση παρουσιάζει επίσημα το νομοσχέδιο για τις συντάξεις τη Δευτέρα και θα οδηγηθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα. Η επιτυχία του θα εξαρτηθεί εν μέρει από την κλίμακα και τη διάρκεια των απεργιών και των διαμαρτυριών.

Οι παρατεταμένες απεργίες εναντιώθηκαν στην τελευταία προσπάθεια του Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης το 2019 και τελικά την απέσυρε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας της COVID-19.

Πηγή: Associated Press

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή