Κίνα: Τι σημαίνει η μείωση του πληθυσμού για τον υπόλοιπο κόσμο

Κίνα: Τι σημαίνει η μείωση του πληθυσμού για τον υπόλοιπο κόσμο

Οι ειδικοί εντοπίζουν τις αιτίες του κινεζικού δημογραφικού ζητήματος και διαπιστώνουν τις αρνητικές αλλά και τις... θετικές επιπτώσεις για τον πλανήτη

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο να χάσει τη θέση της ως της πιο πυκνοκατοικημένης χώρας στον κόσμο από την Ινδία, αφού ο πληθυσμός της συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960.

Ο πληθυσμός της χώρας, όπως μεταδίδει το CNN, μειώθηκε το 2022 σε 1,411 δισεκατομμύρια, μειωμένος κατά περίπου 850.000 άτομα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας (NBS) κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την Τρίτη για τα ετήσια στοιχεία.

Η τελευταία φορά που ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε ήταν το 1961, κατά τη διάρκεια ενός λιμού που σκότωσε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη χώρα.

Αυτή τη φορά, ένας συνδυασμός παραγόντων βρίσκεται πίσω από την πτώση: οι εκτεταμένες συνέπειες της πολιτικής του ενός παιδιού που εισήγαγε η Κίνα τη δεκαετία του 1980 (αλλά έκτοτε εγκατέλειψε), η αλλαγή της στάσης απέναντι στον γάμο και την οικογένεια μεταξύ των Κινέζων νέων, καθώς και η εδραιωμένη ανισότητα των φύλων και οι δυσκολίες της ανατροφής παιδιών στις ακριβές πόλεις της Κίνας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, εάν διατηρηθεί, η τάση θα μπορούσε την ίδια στιγμή να δημιουργήσει πρόβλημα για τον υπόλοιπο κόσμο, με την Κίνα να παίζει βασικό ρόλο στην προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία.

Η μείωση του πληθυσμού είναι πιθανό να επιδεινώσει τα προβλήματα της Κίνας με το γηράσκον εργατικό δυναμικό και να καθυστερήσει την ανάπτυξη, προσθέτοντας στα δεινά της καθώς παλεύει να ανακάμψει από την πανδημία.

Τι σημαίνει αυτό για τον κόσμο

Δεδομένου του ρόλου της στην ώθηση της παγκόσμιας οικονομίας, οι προκλήσεις της Κίνας θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο.

Η πανδημία έχει δείξει ότι τα εσωτερικά προβλήματα της Κίνας μπορούν να επηρεάσουν τη ροή του εμπορίου και των επενδύσεων, με τα lockdowns και τους συνοριακούς ελέγχους να διακόπτουν τις αλυσίδες εφοδιασμού.

H επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας δεν θα επιβράδυνε μόνον την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά ενδέχεται να απειλήσει τις φιλοδοξίες της Κίνας να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

«Η περιορισμένη ικανότητα της Κίνας να αντιδρά σε αυτή τη δημογραφική αλλαγή θα οδηγήσει πιθανότατα σε πιο αργά αναπτυξιακά αποτελέσματα τα επόμενα 20 έως 30 χρόνια και θα επηρεάσει την ικανότητά της να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια σκηνή με τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε τον περασμένο Αύγουστο το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Η Κίνα φαίνεται επίσης πιθανό φέτος να χάσει τη θέση της ως του πολυπληθέστερου έθνους στον κόσμο από την Ινδία, της οποίας ο πληθυσμός και η οικονομία αναπτύσσονται ταυτόχρονα.

«Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος νικητής», έγραψε στο Twitter ο Γι Φουξιάν, ο οποίος μελετά τα κινεζικά δημογραφικά στοιχεία στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison.

Ωστόσο, ενώ ο Γι είπε ότι η οικονομία της Ινδίας θα μπορούσε κάποτε να ξεπεράσει τις ΗΠΑ, έχει ακόμη δρόμο να διανύσει. Η Ινδία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχοντας ξεπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, και ορισμένοι ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχία για τη χώρα που δεν δημιουργεί αρκετές ευκαιρίες απασχόλησης για να συμβαδίσει με το διευρυνόμενο εργατικό δυναμικό της.

Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια θετική πλευρά με τα νέα από την Κίνα.

«Τόσο για την κλιματική αλλαγή όσο και για το περιβάλλον, ένας μικρότερος πληθυσμός είναι όφελος και όχι κατάρα», έγραψε στο Twitter η Μέρι Γκάλαχερ, διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Ο Πίτερ Κάλμους, επιστήμονας του κλίματος στη NASA, υποστήριξε ότι η μείωση του πληθυσμού δεν πρέπει να θεωρείται «τρομερή», δείχνοντας αντίθετα την «εκθετική επιτάχυνση της παγκόσμιας θέρμανσης και της απώλειας βιοποικιλότητας».

Πηγή: CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή