Ευρωκοινοβούλιο: Ζητεί τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για τη Ρωσία

Ευρωκοινοβούλιο: Ζητεί τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για τη Ρωσία

Το μη δεσμευτικό ψήφισμα, που απευθύνθηκε στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., εγκρίθηκε με 472 ψήφους υπέρ και 33 αποχές και υπογράμμισε την προθυμία της Ε.Ε. να διασφαλίσει ότι η Μόσχα θα πρέπει να προσαχθεί στη Δικαιοσύνη για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε τα κράτη-μέλη την Πέμπτη να υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου για να κρίνει οποιοδήποτε έγκλημα πολέμου από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Το μη δεσμευτικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 472 ψήφους υπέρ και 33 αποχές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υπογράμμισε την προθυμία της Ε.Ε. να διασφαλίσει ότι η Μόσχα θα πρέπει να προσαχθεί στη Δικαιοσύνη για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το νομοθετικό σώμα κάλεσε την Ε.Ε. «να εργαστεί σε στενή συνεργασία με την Ουκρανία για να αναζητήσει και να οικοδομήσει πολιτική υποστήριξη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και σε άλλα διεθνή φόρα για τη δημιουργία του ειδικού δικαστηρίου για το έγκλημα της επίθεσης κατά της Ουκρανίας».

Η έκκληση έγινε παρά το γεγονός ότι ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν είπε ότι το δικαστήριό του ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε, ωστόσο, ότι «θεωρεί ότι η ίδρυση του ειδικού δικαστηρίου θα συμπληρώσει τις ερευνητικές προσπάθειες του ΔΠΔ και του εισαγγελέα του, καθώς θα επικεντρωθεί σε εικαζόμενη γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία».

Το ΔΠΔ με έδρα τη Χάγη έχει ξεκινήσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, αλλά δεν μπορεί να διώξει το έγκλημα της επίθεσης -την πράξη της εισβολής σε άλλη χώρα- επειδή η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, τη συνθήκη που δημιούργησε το δικαστήριο.

Από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι στρατιωτικές του δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί για καταχρήσεις που κυμαίνονται από δολοφονίες στο προάστιο Μπούχα του Κιέβου έως θανατηφόρες επιθέσεις σε αστικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της βομβιστικής επίθεσης στις 16 Μαρτίου σε θέατρο στη Μαριούπολη. Έρευνα του Associated Press διαπίστωσε ότι πιθανότατα σκότωσε σχεδόν 600 ανθρώπους.

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή