Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν ανακοίνωσε χθες ότι θα αποχωρήσει, λέγοντας ότι νιώθει πως δεν έχει πια την απαιτούμενη ενέργεια για να διεκδικήσει την επανεκλογή της στις εθνικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, η Αρντερν δήλωσε ότι η θητεία της θα λήξει στις 7 Φεβρουαρίου, οπότε αναμένεται να ορκιστεί νέος πρωθυπουργός από το κόμμα των Εργατικών.
«Η απόφαση ήταν δική μου», δήλωσε η Αρντερν. «Η ηγεσία μιας χώρας είναι η πιο προνομιούχος δουλειά που θα μπορούσε να έχει κανείς, αλλά και η πιο απαιτητική. Δεν μπορείς και δεν πρέπει να κάνεις τη δουλειά αυτή αν δεν έχεις γεμάτο το ρεζερβουάρ σου. Δεν έχω πλέον αρκετή δύναμη ώστε να ανταποκριθώ στη δουλειά μου», πρόσθεσε.
«Είμαι άνθρωπος»
Οταν η Αρντερν έγινε πρωθυπουργός το 2017 σε ηλικία 37 ετών, ήταν η τρίτη γυναίκα ηγέτις της Νέας Ζηλανδίας και μία από τις νεότερες αρχηγούς κρατών στον κόσμο. Ενα χρόνο μετά την εκλογή της, ανακοίνωσε πως περιμένει το πρώτο της παιδί, γεγονός που την κατέστησε τη δεύτερη αρχηγό κράτους στην Ιστορία που υπηρετεί το αξίωμα σε περίοδο εγκυμοσύνης. Τον Ιούνιο του 2018 γέννησε την κόρη της, Νέβε τε Αρόχα (Αρόχα είναι η λέξη των Μαορί για την αγάπη), και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, θηλάζοντας ακόμη, την πήρε μαζί της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Θέλοντας να αφοσιωθεί στο μεγάλωμα της κόρης της, η Αρντερν με δάκρυα στα μάτια ανακοίνωσε πως δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας. «Το μόνο που μπορώ να δηλώσω, έπειτα από έξι χρόνια μεγάλων προκλήσεων, είναι ότι είμαι άνθρωπος. Οι πολιτικοί είναι άνθρωποι», είπε στους δημοσιογράφους. «Δίνουμε ό,τι μπορούμε για όσο μπορούμε και μετά έρχεται η ώρα. Και για μένα, ήρθε η ώρα».
Το σχέδιό της είναι να περάσει χρόνο με την κόρη της και να παντρευτεί τον αρραβωνιαστικό της – «Το μόνο που μπορώ να δηλώσω, έπειτα από έξι χρόνια μεγάλων προκλήσεων, είναι ότι είμαι άνθρωπος».
Η πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως δεν έχει «κανένα άλλο σχέδιο» πέρα από το να περάσει χρόνο με την κόρη της και να παντρευτεί τον αρραβωνιαστικό της, Κλαρκ Γκέιφορντ, καθώς ο γάμος τους ακυρώθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. «Ανυπομονώ να περάσω και πάλι χρόνο με την οικογένειά μου· είπα στην κόρη μου “η μαμά ανυπομονεί να είναι εκεί όταν θα ξεκινήσεις το σχολείο φέτος”». Η Αρντερν δήλωσε επίσης ότι δεν είχε πει στην κόρη της για τα σχέδιά της. «Τα τετράχρονα είναι πολύ φλύαρα, δεν μπορούσα να πάρω το ρίσκο», εξήγησε αστειευόμενη.
Οταν ρωτήθηκε ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει όταν ξυπνήσει την επομένη της λήξης της πρωθυπουργίας της, απάντησε γελώντας: «Μάλλον θα πιω το τσάι που θα μου φέρει ο Κλαρκ στο κρεβάτι».
Οι προκλήσεις
Στα σχεδόν έξι χρόνια που βρίσκεται στην πρωθυπουργία της Νέας Ζηλανδίας, η Τζασίντα Αρντερν ήρθε αντιμέτωπη με εντυπωσιακές προκλήσεις και ο χειρισμός της έκανε πολλούς να τη θεωρούν τη σημαντικότερη μεταπολεμική ηγέτιδα της χώρας. Στις αρχές του 2020 κλήθηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Νέα Ζηλανδία επέβαλε τότε ένα από τα πιο αυστηρά lockdowns, διακόπτοντας σε σχεδόν απόλυτο βαθμό την επαφή με τον έξω κόσμο, απαγορεύοντας τις εσωτερικές μετακινήσεις και τις πτήσεις από το εξωτερικό, αλλά κατάφερε να κρατήσει τους αριθμούς των κρουσμάτων σε παγκόσμια χαμηλά ρεκόρ.
Τον Μάρτιο του 2019, ένας ένοπλος άντρας άνοιξε πυρ κατά μουσουλμάνων πιστών σε τζαμί της πόλης Κράιστσερτς. Επρόκειτο για τη φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας με απολογισμό 51 νεκρούς.
Η Αρντερν αντέδρασε ραγδαία. Μέσα σε έξι ημέρες από την επίθεση αυστηροποίησε τον νόμο περί οπλοκατοχής, ενώ την επόμενη ημέρα συνάντησε τη μουσουλμανική κοινότητα της χώρας. Φορώντας χιτζάμπ στα μαλλιά της, είπε στους εκπροσώπους της κοινότητας πως είναι μαζί τους στο πένθος και υποσχέθηκε να μην προφέρει ποτέ δημόσια το όνομα του δράστη.
Επαινοι ηγετών
ΟΚΛΑΝΤ. Επαίνους για την πρωθυπουργική της σταδιοδρομία εισέπραξε χθες η Αρντερν μετά την ανακοίνωση ότι θα αποχωρήσει. Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είπε ότι η 42χρονη Νεοζηλανδή έκανε τη διαφορά στη διεθνή σκηνή. Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Τριντό γράφει: «Ευχαριστώ για τη φιλία και τη συνεργασία σας, αλλά και για την ενσυναίσθηση, το πάθος, το σθένος και την ηγετική σας ικανότητα τα τελευταία χρόνια». Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Αντονι Αλμπανέζε επαίνεσε και αυτός το ήθος της Αρντερν και την ικανότητά της να αφουγκράζεται τις ανησυχίες των πολιτών. Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, είπε ότι «η Αρντερν ηγήθηκε της Νέας Ζηλανδίας με χάρη και αξιοπρέπεια, κάτω από πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες και αφάνταστη πίεση», για να προσθέσει ότι η απερχόμενη πρωθυπουργός υπήρξε «φίλη της Ευρώπης και πρωτοπόρος, η οποία απέδειξε –κυρίως στις νέες γυναίκες– ότι η πολιτική μπορεί να γίνει δύναμη θετικών αλλαγών».
Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Αμερικανός πρέσβης στη Νέα Ζηλανδία, Τομ Ούνταλ, χαρακτήρισε την πρωθυπουργό «καταπληκτική ηγέτιδα στο διεθνές στερέωμα». Η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Χέλεν Κλαρκ, στο γραφείο της οποίας ξεκίνησε την πολιτική της σταδιοδρομία η Αρντερν, εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της για την είδηση της αποχώρησης της πρωθυπουργού. «Η Τζασίντα έκανε εκπληκτική δουλειά στην πρωθυπουργία. Πολλά θετικά οφείλουμε να πούμε γι’ αυτήν, αλλά ας αρκεστούμε για την ώρα σε ένα απλό ευχαριστώ», είπε η κ. Κλαρκ. Ο διάσημος Νεοζηλανδός ηθοποιός Σαμ Νιλ περιέγραψε την Αρντερν ως «σπουδαία ηγέτιδα», γράφοντας σε μήνυμά του στο Twitter: «Δεν εκπλήσσομαι από την απόφασή της και δεν την κατηγορώ. Η συμπεριφορά απέναντί της, οι διαρκείς επιθέσεις, η λεκτική κακοποίηση και ο μισογυνισμός δεν της άξιζαν». Επαίνους εξασφάλισε η απερχόμενη πρωθυπουργός όχι μόνον από πολιτικούς ηγέτες, αλλά και από απλούς πολίτες. Ο Φαρίντ Αχμεντ, που επέζησε της σφαγής σε τέμενος του Κράιστσερτς, είπε ότι «η παγκόσμια έκκληση της πρωθυπουργού για ανθρώπινη αλληλεγγύη έκανε τότε τα μάτια μου να βουρκώσουν από συγκίνηση».