Γαλλία: Φωτιές ανάβει η μεταρρύθμιση Μακρόν

Γαλλία: Φωτιές ανάβει η μεταρρύθμιση Μακρόν

Απεργίες και διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας πυροδότησε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν για το ασφαλιστικό, που προβλέπει αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη δοκιμασία για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την κυβέρνησή του αποτελεί το νέο κύμα απεργιών και διαδηλώσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες, με αιχμή τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα, που θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες πήραν μέρος στις χθεσινές απεργιακές πορείες (περισσότερες από 200) που οργανώθηκαν σε πολλές γαλλικές πόλεις. Οι απεργίες υποστηρίχθηκαν από το σύνολο των μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων και από ένα ενιαίο μέτωπο όλων των αριστερών κομμάτων, από τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές μέχρι το Κομμουνιστικό Κόμμα και την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Η χθεσινή απεργία έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στις συγκοινωνίες και στα διυλιστήρια. Στο Παρίσι σημειώθηκαν επεισόδια, καθώς ομάδες μαυροφορεμένων κουκουλοφόρων βγήκαν από τις παρυφές της πορείας και πετούσαν βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα και συνέλαβαν 20 άτομα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό βρίσκει αντίθετη τη μεγάλη πλειονότητα των Γάλλων πολιτών. Τα συνδικάτα παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα με τη δημογραφική γήρανση και τα ελλείμματα στα συνταξιοδοτικά ταμεία, αλλά προτείνουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με άλλους τρόπους, όπως η βαρύτερη φορολογία των πολύ υψηλών εισοδημάτων και η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Χθες το βράδυ, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες εξήγγειλαν νέους γύρους κινητοποιήσεων, ενώ οι εκπρόσωποι της Ενωμένης Αριστεράς έκαναν λόγο για «αρχή του τέλους της Μακρονίας».

Γαλλία: Φωτιές ανάβει η μεταρρύθμιση Μακρόν-1
Στη φωτογραφία, αστυνομικοί σύρουν διαδηλωτή στη διάρκεια επεισοδίων που ξέσπασαν στις παρυφές της απεργιακής πορείας, στο Παρίσι. A.P. PHOTO / LEWIS JOLY 

Εναντίον της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό που προωθεί η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν.

Την ώρα των απεργιακών διαδηλώσεων, ο Γάλλος πρόεδρος βρισκόταν στη Βαρκελώνη, όπου υπέγραψε συμφωνία φιλίας και συνεργασίας της χώρας του με την Ισπανία, μαζί με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι δύο άνδρες, ο Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμισή του ως «αναγκαία και δίκαιη» και διεμήνυσε ότι θα επιμείνει στην προώθησή της, ώστε να διασωθεί το σύστημα των κοινωνικών ασφαλίσεων.

Υστερα από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου χρόνου, το προεδρικό κόμμα δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, αν και παραμένει πρώτη δύναμη. Η κυβέρνηση ευελπιστεί να περάσει το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε χθες, εφόσον εξασφαλίσει υποστήριξη από το κεντροδεξιό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικανοί». Η ηγεσία των τελευταίων φέρεται ευνοϊκά διακείμενη σε αυτή την προοπτική, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από την έκταση που θα λάβουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η συνθήκη που υπέγραψαν Μακρόν και Σάντσεθ προβλέπει την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτόνων, ιδιαίτερα σε θέματα άμυνας, μετανάστευσης, ενέργειας και νεολαίας. Με συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε τη σημασία των διμερών σχέσεων και ανέφερε ότι διατηρεί «σχέση πραγματικής φιλίας» με τον Ισπανό ηγέτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή