Πόλεμος στην Ουκρανία: Ώρα αποφάσεων για Leopard

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ώρα αποφάσεων για Leopard

Κρίσιμη σύνοδος σήμερα για την παράδοση γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ που φιλοξενείται στο Ραμστάιν της Γερμανίας στρέφονται σήμερα οι προβολείς της διεθνούς επικαιρότητας, ενόψει της συνόδου χωρών που στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία με αντικείμενο τα νέα, ισχυρότερα οπλικά συστήματα που θα παραδοθούν στο Κίεβο. Το ερώτημα που μονοπωλεί το διεθνές ενδιαφέρον είναι κατά πόσον θα αποφασιστεί ο εφοδιασμός των Ουκρανών με γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard, κάτι που μέχρι χθες αντιμετώπιζε με σκεπτικισμό η κυβέρνηση του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του Μπόρις Πιστόριους, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του τελευταίου στα νέα του καθήκοντα, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινού εδάφους. Οι Αμερικανοί, όπως και σειρά Ευρωπαίων συμμάχων τους, παροτρύνουν τη Γερμανία να προσφέρει Leopard στους Ουκρανούς ή, τουλάχιστον, να δώσουν την άδειά τους σε ευρωπαϊκές χώρες που είναι εφοδιασμένες με γερμανικά άρματα μάχης προκειμένου να προσφέρουν αυτές τη βοήθεια που ζητάει το Κίεβο.

Διεθνή πρακτορεία που επικαλούνταν υψηλόβαθμο Γερμανό αξιωματούχο ανέφεραν ότι το Βερολίνο θα συναινέσει στην αποστολή Leopard υπό την προϋπόθεση ότι οι Αμερικανοί θα στείλουν και αυτοί στο Κίεβο τα ανάλογα δικής τους κατασκευής άρματα μάχης Abrams. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Πενταγώνου ξεκαθάρισε ότι στο νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους δύο δισ. δολαρίων, δεν θα περιλαμβάνονται Abrams, επικαλούμενος τεχνικά χαρακτηριστικά τους που, κατά την κρίση των Αμερικανών, τα καθιστούν ακατάλληλα για τον ουκρανικό στρατό.

Οσοι επιδιώκουν την ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία διακινδυνεύουν πυρηνικό πόλεμο, διαμηνύει η Μόσχα.

Οι ταλαντεύσεις του Βερολίνου προκάλεσαν εκνευρισμό στο Κίεβο, με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει: «Είμαι ισχυρός στην Ευρώπη, αλλά θα δώσω βοήθεια εάν κάποιος άλλος, εκτός Ευρώπης, προσφερθεί να βοηθήσει και αυτός. Δεν μου φαίνεται και πολύ ορθή στρατηγική». Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ γνωστοποίησε ότι η κυβέρνησή του έχει ζητήσει από τις χώρες που διαθέτουν Leopard –Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ισπανία, Καναδάς, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σουηδία, Τουρκία και Φινλανδία– να προσφέρουν ικανό αριθμό αρμάτων μάχης στη χώρα του.

Φινλανδία και Πολωνία έχουν ήδη προσφερθεί να στείλουν γερμανικά άρματα μάχης στους Ουκρανούς, εφόσον λάβουν το πράσινο φως από το Βερολίνο. Χθες, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι άφησε να εννοηθεί ότι η Βαρσοβία θα μπορούσε να κινηθεί και χωρίς τη γερμανική άδεια. «Η συναίνεση είναι ελάσσονος σημασίας εν προκειμένω. Είτε θα λάβουμε τη συναίνεση (της Γερμανίας) είτε θα κάνουμε μόνοι μας αυτό που πρέπει», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Ενόψει της σημερινής συνόδου στο Ραμστάιν, η Μόσχα έσπευσε να στείλει τα δικά της, προειδοποιητικά, μηνύματα. Ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρόεδρος της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε ότι «η ήττα μιας πυρηνικής δύναμης σε έναν συμβατικό πόλεμο μπορεί να πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο». Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας ρεπορτάζ των New York Times, προειδοποίησε πως θα ήταν «εξαιρετικά επικίνδυνη ενέργεια» από πλευράς Ουάσιγκτον η παράδοση στους Ουκρανούς πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, που θα μπορούσαν να πλήξουν τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ειδικό δικαστήριο για Πούτιν – Λουκασένκο

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε χθες, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν την ίδρυση ειδικού δικαστηρίου στο οποίο θα κληθεί να λογοδοτήσει η στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Η κίνηση αυτή, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές, θα καλύψει ένα κενό στη διεθνή ποινική δικαιοσύνη και θα συμπληρώσει τις ερευνητικές προσπάθειες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιστεύει επιπλέον πως η σύσταση του εν λόγω δικαστηρίου θα στείλει ένα σαφές μήνυμα τόσο στη ρωσική κοινωνία όσο και στη διεθνή κοινότητα ότι ο Πούτιν και η ρωσική ηγεσία στο σύνολό της μπορούν να καταδικαστούν για την επίθεση στην Ουκρανία. Το κείμενο του ψηφίσματος εγκρίθηκε με 472 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 33 αποχές σε σύνολο 524 βουλευτών. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους 33 που απείχαν ήταν και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ελενα Κουντουρά, Αλέξης Γεωργούλης, Στέλιος Κούλογλου και Δημήτρης Παπαδημούλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή