Καλιφόρνια: Μπορούν οι πρόσφατες καταιγίδες να σώσουν την κατάσταση μετά από χρόνια ξηρασίας;

Καλιφόρνια: Μπορούν οι πρόσφατες καταιγίδες να σώσουν την κατάσταση μετά από χρόνια ξηρασίας;

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια υψηλής ταχύτητας ακολουθία από συστήματα σφοδρών καταιγίδων, που ονομάζονται «ατμοσφαιρικοί ποταμοί», έχει προκαλέσει στην Καλιφόρνια ακραίες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Αλλά και πάλι, ο ξαφνικός αυτός κατακλυσμός δεν αρκεί για να ισοφαρίσει χρόνια διαρκούς ξηρασίας.  

Οι καταιγίδες προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 ανθρώπους. Η ανελέητη χιονόπτωση είχε επίσης ως αποτέλεσμα να αρχίσουν να γεμίζουν ξανά οι δεξαμενές, ενώ χιόνι συσσωρεύτηκε στην οροσειρά της Σιέρα Νεβάδα.

Ο ειδικός στα ζητήματα αυτά, Τζέι Λαντ, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, αποδίδει την ταυτόχρονη συνύπαρξη πλημμυρών και ξηρασίας «στη μεγάλη ποικιλία που εμφανίζει το κλίμα στην Καλιφόρνια».

Η αμερικανική πολιτεία συνήθως εμφανίζει βροχές κατά τα τέλη του φθινοπώρου και τον χειμώνα, με πολλές καταιγίδες να τροφοδοτούνται από τους επονομαζόμενους «ατμοσφαιρικούς ποταμούς». Από την άλλη πλευρά περνά μεγάλες χρονικές περιόδους ανομβρίας την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Οι υποδομές ύδρευσης της Καλιφόρνια -δεξαμενές, πηγάδια και συστήματα άρδευσης- έχουν δημιουργηθεί εν μέρει με στόχο να αντιμετωπιστεί αυτή η εποχική ανισορροπία των καιρικών φαινομένων. Ωστόσο, η στρατηγική της πολιτείας να συλλέγει νερό στη διάρκεια των περιόδων υγρασίας και να το αποθηκεύει για τις περιόδους ξηρασίας γίνεται «ολοένα και δυσκολότερο να εφαρμοστεί, εξαιτίας των όλο και πιο ακραίων φαινομένων», καθώς το κλίμα γίνεται διαρκώς πιο θερμό.

Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη γρήγορη και μεγάλη εισροή νερού σε πολλές από τις δεξαμενές της πολιτείας.

Πολλές μάλιστα επέστρεψαν ή ακόμη και υπερέβησαν τα αποθέματα που έχουν συνήθως, ωστόσο, λίγες μπορούν να λειτουργήσουν στο εκατό τοις εκατό των δυνατοτήτων τους.

Όπως δήλωσε η διευθύντρια του πολιτειακού προγράμματος της Καλιφόρνια για τη διαχείριση των υδάτων, Μόλλυ Γουάιτ, αν τα επίπεδα του νερού στις δεξαμενές συνεχίσουν να αυξάνονται σε βαθμό που να υπερβαίνει τα συνηθισμένα, θα μπορούσαν να λειανθούν ορισμένες ελλείψεις που έχουν συσσωρευτεί μετά από αρκετά χρόνια ακραίας ξηρασίας.

Το φυσικό κλίμα της Καλιφόρνια διαθέτει ποικιλία: Περίοδοι ξηρασίας που διακόπτονται από περιόδους με πιο υγρό καιρό. Αλλά οι έρευνες δείχνουν πως η παγκόσμια υπερθέρμανση που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου καθιστά πιο πιθανή οποιαδήποτε περίοδο ξηρασίας μεγαλύτερης διάρκειας ή σφοδρότερη, και λιγότερο πιθανό να έχουμε σειρά ετών με υγρασία.

Η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει επίσης σε πιο ακραίες περιόδους υγρασίας. Καθώς ο θερμότερος αέρας μπορεί να μεταφέρει περισσότερη υγρασία, οι «ατμοσφαιρικοί ποταμοί» (που είναι στην ουσία μεγάλου μήκους στήλες υδρατμών) θα μπορούν να απελευθερώσουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού και χιονιού.

Στην Καλιφόρνια, ο χειμώνας είναι συνήθως η περίοδος των βροχών, η εποχή του χρόνου όποτε επαντροφοδοτούνται πολλοί από τους υδροφόρους ορίζοντες της πολιτείας. Αλλά το λιώσιμο του χιονιού που αρχίζει την άνοιξη και διαρκεί για ολόκληρο το καλοκαίρι είναι επίσης κρίσιμο ώστε αυτοί να ξαναγεμίσουν, καθώς συνήθως παρέχει το 30% του αποθέματος νερού της πολιτείας.

Τα συστήματα καταιγίδων που εμφανίστηκαν πρόσφατα είναι μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη πηγή συσσώρευσης χιονιού στη Σιέρα Νεβάδα φέτος τον χειμώνα. Σε αρκετούς σταθμούς καταγραφής έχουν καταμετρηθεί ποσότητες-ρεκόρ του νερού που περιέχεται στο χιόνι για την εποχή, φτάνοντας σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, κάτι που σπάνια συναντά κανείς μέχρι τα τέλη Απριλίου, όταν συνήθως κορυφώνεται η συσσώρευση του χιονιού.

Στις 17 Ιανουαρίου, η καταγεγραμμένη περιεκτικότητα σε νερό που διαθέτει το χιόνι ήταν η διπλάσια από πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Υδάτινων Πόρων της Καλιφόρνια.

Οι «ατμοσφαιρικοί ποταμοί» δεν φέρνουν πάντοτε περισσότερο χιόνι, καθώς οι βροχοπτώσεις ενδέχεται να ξεπεράσουν τις χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψηλό υψόμετρο. Φαινόμενο που ίσως καταστεί συχνότερο, καθώς το κλίμα εξακολουθεί να γίνεται ολοένα και πιο θερμό.

«Τα αποθέματα χιονιού είναι επαρκή αυτή τη στιγμή», σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της Εθνικής Υπηρεσίας Ριτς Τίνκερ, ο οποίος συνέταξε την τελευταία επίσημη αναφορά για την ξηρασία στις ΗΠΑ. «Αλλά θα παίξει ρόλο το πώς αυτό θα λιώσει». Το λιώσιμο του χιονιού συνήθως συμβαίνει αργά και σταθερά, αλλά αν οι θερμοκρασίες αυξηθούν απότομα αυτή η σταθερότητα μπορεί να μεταβληθεί.

Πέρυσι, ένας ασυνήθιστα υγρός πρώιμος χειμώνας τελικά ακολουθήθηκε από αρκετούς ξηρούς μήνες, που οδήγησαν στην επιβολή περιορισμών στη χρήση νερού το καλοκαίρι. Σύμφωνα με έρευνες, η υπερθέρμανση του κλίματος και οι αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού έχουν συμβάλει στο να λιώνουν γρηγορότερα τα χιόνια.

Οι αλλεπάλληλες καταιγίδες δεν θα ισοφαρίσουν τρία χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η Καλιφόρνια σημείωσε ρεκόρ ξηρασίας. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια ώσπου να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση επίμονης ξηρασίας, είπε ο υδρολόγος στο Εθνικό Κέντρο Υδάτων και Κλίματος του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, Γκας Γκουντμπάντι, προσθέτοντας πως αυτό θα είναι δύσκολο να ανατραπεί από μόλις μια σεζόν.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στους The New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή