Ιταλική μαφία: Μετά τη σύλληψη του αρχινονού, τι;

Ιταλική μαφία: Μετά τη σύλληψη του αρχινονού, τι;

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποια θα είναι η «επόμενη μέρα» της μεγαλύτερης εγκληματικής οργάνωσης της Ιταλίας όταν ο αρχηγός της και πυρήνας της έχει συλληφθεί;

Αυτό είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που απασχολεί τόσο την αστυνομία όσο και τους εγκληματολόγους που ερευνούν εδώ και χρόνια τις κινήσεις, την ιεραρχία και τις μεθόδους της Κόζα Νόστρα. 

Κι ενώ πολλοί να σκέφτονται την μαφιόζικη οργάνωση ως παντοδύναμη, οι ειδικοί την θεωρούν ως μια προβληματική εγκληματική ομάδα που αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένου του ανταγωνισμού στην εξαιρετικά προσοδοφόρα αγορά ναρκωτικών.

«Ο Μεσίνα Ντενάρο ήταν ο τελευταίος νονός, και εκπροσωπούσε όλα τα μυστικά της Κόζα Νόστρα. Είναι το τέλος ενός μύθου και τώρα η οργάνωση θα πρέπει να το αντιμετωπίσει αυτό», δήλωσε η Άννα Σέρτζι, ειδικός στο οργανωμένο έγκλημα στο Πανεπιστήμιο Essex της Αγγλίας.

Την ίδια ώρα παρ΄όλο που η Κόζα Νόστρα διατηρεί τον έλεγχο της Σικελίας και την ικανότητα ελέγχου της τοπικής οικονομίας, στο εμπόριο των ναρκωτικών πλέον τα ηνία έχει η Ντρανγκέτα με έδρα την Καλαβρία. 

Ο Αλφόνσο Σαμπέλα, πρώην δικαστής κατά της μαφίας, δήλωσε ότι η Κόζα Νόστρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη εγκληματική ομάδα της Ιταλίας, πίσω από την Ντρανγκέτα και τη μαφιόζικη οργάνωση στην πόλη Φότζα.

Ποιος θα είναι τώρα το αφεντικό; 

Την ίδια ώρα η μαφιόζικη οργάνωση έχει ακόμη ένα πρόβλημα να λύσει. Ποιος θα είναι ο αρχινονός μετά τη σύλληψη του Ντενάρο;  

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Παλέρμο, Μαουρίτσιο ντε Λουτσία, δήλωσε ότι παρ΄όλο που ο Ντενάρο ήταν επικεφαλής στην γενέτειά του, στο Τράπανι, ποτέ δεν ήταν ο «μοναδικός» αρχηγός της Κόζα Νόστρα.

Οι προηγούμενοι αρχηγοί της μαφιόζικης οργάνωσης ήταν ο Σαλβατόρε «Τότο» Ριίνα και ο Μπερνάρντο Προβενζάνο, οι οποίοι κρύβονταν για δεκαετίες πριν τη σύλληψή τους. Και οι δύο άνδρες πέθαναν στη φυλακή, ο Ριίνα το 2017 και ο Provenzano ένα χρόνο νωρίτερα.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή