Τζασίντα Αρντερν: Προσβολές και απειλές πίσω από την παραίτησή της;

Τζασίντα Αρντερν: Προσβολές και απειλές πίσω από την παραίτησή της;

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τζασίντα Αρντερν δήλωσε ότι κοιμήθηκε ήσυχα μετά την παραίτησή της «για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό». Ωστόσο πληθαίνουν οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες η ίδια δεχόταν απειλές πριν παραιτηθεί από πρωθυπουργός.

Μιλώντας στους δημοσιογράφος, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε πως τα συναισθήματα είναι ανάμικτα μετά την ανακοίνωση της παραίτησής της, ωστόσο η ίδια δεν μετανιώνει για την απόφασή της.

«Φυσικά αισθάνομαι θλίψη – αλλά επίσης έχω και μια αίσθηση ανακούφισης» επισήμανε.

Η Αρντερν επισήμανε πάντως την Πέμπτη πως η προσβολές και οι απειλές εναντίον της ίδιας και της οικογένειάς της δεν αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα στην απόφασή της να παραιτηθεί, προσθέτοντας πως ουσιαστικά δεν είχε άλλη ενέργεια για να κυβερνήσει για ακόμη τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Guardian, όμως, πολιτικοί ηγέτες και δημόσια πρόσωπα της Νέας Ζηλανδίας θεωρούν πως η «συνεχής διαπόμπευση», οι προσβολές και οι προσωπικές επιθέσεις συνέβαλαν σε αυτή την εξουθένωση – με ορισμένους βουλευτές να λένε ότι η πρωθυπουργός «εκδιώχθηκε από το αξίωμα» και να καλούν τη Νέα Ζηλανδία να επανεξετάσει την πολιτική της κουλτούρα.

«Είναι μια θλιβερή ημέρα για την πολιτική, όπου μία εξαιρετική ηγέτιδα έχει αφήσει το αξίωμά της εξαιτίας της συνεχούς συκοφαντίας που δεχόταν» δήλωσε η πρόεδρος του κόμματος των Μαορί, Debbie Ngarewa-Packer, στον απόηχο της αιφνιδιαστικής παραίτησης της Αρντερν την Πέμπτη.

Πρωτοφανείς επιθέσεις

«Η οικογένειά της έχει αντέξει άσχημες επιθέσεις τα τελευταία δύο χρόνια και πιστεύουμε ότι αυτό είναι η πιο εξευτελιστική μορφή πολιτικής που έχουμε δει ποτέ» τόνισε.

Η πρώην πρωθυπουργός Χέλεν Κλαρκ, η πρώτη γυναίκα εκλεγμένη ηγέτιδα της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε ότι η Αρντερν είχε αντιμετωπίσει «πρωτοφανείς» επιθέσεις κατά τη διάρκεια της θητείας της.

«Οι πιέσεις που δέχονται οι πρωθυπουργοί είναι πάντα μεγάλες, αλλά σε αυτή την εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των clickbait άρθρων, η Τζασίντα αντιμετώπισε ένα βιτριολικό μίσος, που κατά την εμπειρία μου είναι πρωτοφανές στη χώρα μας» δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας πως «η κοινωνία μας θα μπορούσε τώρα να προβληματιστεί για το αν θέλει να συνεχίσει να ανέχεται την υπερβολική πόλωση που καθιστά την πολιτική ολοένα και λιγότερο ελκυστικό επάγγελμα».

Τζασίντα Αρντερν: Προσβολές και απειλές πίσω από την παραίτησή της;-1
Φωτ: ΑP

 

Οι απειλές τριπλασιάστηκαν

Το 2022, η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανέφερε ότι οι απειλές κατά της πρωθυπουργού σχεδόν τριπλασιάστηκαν μέσα σε τρία χρόνια. Παρότι η αστυνομία δεν μπορούσε να προσδιορίσει τα κίνητρα για κάθε μεμονωμένη απειλή, τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα έδειξαν ότι πολλές προέρχονταν από αντιεμβολιαστές, ενώ η αντίθεση στη νομοθεσία για τη ρύθμιση των πυροβόλων όπλων μετά τους μαζικούς πυροβολισμούς της 15ης Μαρτίου στο Κράισττσερτς ήταν ακόμη ένας παράγοντας.

Οι διαμαρτυρίες, σε συνδυασμό με τις αυξημένες απειλές κατά της πρωθυπουργού και άλλων βουλευτών, ώθησαν την Αρντερν το περασμένο έτος να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας.

Τον τελευταίο χρόνο, αρκετοί άνδρες συνελήφθησαν ή αντιμετώπισαν ποινικές κατηγορίες για απειλές κατά της Αρντερν, ενώ ένας από αυτούς κρίθηκε ένοχος για δολιοφθορά σε μια προσπάθεια να καταστρέψει τις συνδέσεις του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας.

Μάλιστα, πριν λίγο καιρό, ένας διαδηλωτής καταδίωξε με το αυτοκίνητό του το βαν της πρωθυπουργού φωνάζοντας αισχρότητες και αποκαλώντας τη «ναζίστρια». Επίσης, τον Φεβρουάριο του 2022, διαδηλωτές καταδίωξαν και πάλι το βαν της ίδιας σε ένα δρομάκι καθώς επισκεπτόταν ένα δημοτικό σχολείο.

Η Κέιτ Χάνα, διευθύντρια του προγράμματος Disinformation Project που παρακολουθεί τον διαδικτυακό εξτρεμισμό στο ερευνητικό κέντρο Te Pūnaha Matatini, δήλωσε ότι το πρόγραμμα είχε εντοπίσει σημαντική αύξηση του υβριστικού, απειλητικού υλικού που απευθυνόταν στην Αρντερν και πίστευε πως αυτό έχει πιθανότατα συμβάλει στην παραίτηση της πρωθυπουργού.

«Αυτό που βρήκαμε ήταν εξαιρετικά χυδαίες και βίαιες προσβολές καθώς και βίαιη χρήση εικόνων που σχετίζονταν με απειλές θανάτου» τόνισε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή