Στα τέλη του 2022, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ πούλησε μετοχές της εταιρείας αξίας 3,6 δισ. δολαρίων, στον απόηχο ειδήσεων και αναφορών για πτώση της ζήτησης των οχημάτων Tesla.
Στις 2 Ιανουαρίου του 2023, η Tesla ανακοίνωσε πως οι παραδόσεις οχημάτων του τέταρτου τριμήνου ήταν σημαντικά χαμηλότερες από τις προβλέψεις που η εταιρεία είχε μοιραστεί με τους επενδυτές. Όταν άνοιξαν οι αγορές την επόμενη ημέρα, η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας έκανε «βουτιά», όπως ήταν αναμενόμενο.
Η χρονική συγκυρία της πώλησης των μετοχών από τον Μασκ «εγείρει ένα κρίσιμο ερώτημα», όπως παρατηρεί η Wall Street Journal: «Γνώριζε ο Μασκ ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα είχε επιβραδυνθεί όταν πούλησε τις μετοχές του;». Η Tesla δεν είχε ενημερώσει τους επενδυτές για τις προοπτικές της επί σχεδόν δύο μήνες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
«Αυτό θα πρέπει να απασχολήσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς», σχολιάζει ο Τζέιμς Κοξ, καθηγητής δικαίου στο Πανεπιστήμιο Duke, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει καταθέσει στο Κογκρέσο για υποθέσεις παράνομων επενδυτικών πρακτικών με πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες.
«Το θέμα εδώ είναι τι γνώριζε (σ.σ.: ο Μασκ) και τι περίμενε η αγορά όταν εκείνος πούλησε. Αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο».
Ο Μασκ και η Tesla δεν απάντησαν σε αιτήματα για κάποιο σχόλιο. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει.
Την περίοδο 12-14 Δεκεμβρίου ο Μασκ πούλησε σχεδόν 22 εκατομμύρια μετοχές με μέση τιμή 163 δολάρια ανά μετοχή. Οταν η μετοχή έκλεισε στις 3 Ιανουαρίου λίγο πάνω από τα 108 δολάρια, οι μετοχές που είχε ήδη πουλήσει ο Μασκ τον προηγούμενο μήνα είχαν χάσει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε αθροιστική αξία. Η μετοχή έχει έκτοτε ανακάμψει και κυμαίνεται στα 127 δολάρια.
Σε γενικές γραμμές, απαγορεύεται σε στελέχη εταιρειών να διαπραγματεύονται μετοχές των εταιρειών τους ενώ γνωρίζουν σημαντικές, εμπιστευτικές πληροφορίες. Αλλά και οι εξαιρέσεις είναι πολλές.
Για παράδειγμα, τα στελέχη και οι διευθυντές μπορούν να αποφύγουν την παραβίαση των κανόνων όταν αγοράζουν ή πωλούν μετοχές βάσει ενός προκαθορισμένου προγράμματος συναλλαγών, γνωστού ως πλάνο 10b5-1. Ο Μασκ έχει διαπραγματευτεί στο παρελθόν βάσει τέτοιων σχεδίων, αλλά στις τελευταίες πωλήσεις μετοχών δεν ήταν υποχρεωμένος να ενημερώσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το κατά πόσο υπήρχε τέτοιο πλάνο.
Μετοχές δισεκατομμυρίων
Από το ζενίθ των μετοχών της εταιρείας, τον Νοέμβριο του 2021, έως και σήμερα, ο Μασκ έχει πουλήσει μετοχές της Tesla αξίας άνω των 39 δισ. δολαρίων, εν μέρει για να χρηματοδοτήσει την αγορά του Twitter έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ανεξαρτήτως του αν ο Μασκ γνώριζε από τα μέσα Δεκεμβρίου πως οι παραδόσεις οχημάτων θα είναι λιγότερες από τις προβλέψεις της Tesla, «τα σημάδια αδυναμίας της ζήτησης για τα οχήματα της Tesla συσσωρεύονταν επί εβδομάδες» σχολιάζει η Wall Street Journal.
Στις 24 Οκτωβρίου, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Tesla έριξε τις τιμές της στην Κίνα. Την 1η Δεκεμβρίου, άλλα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Tesla μείωσε τις τιμές και στις ΗΠΑ. Στις 5 Δεκεμβρίου, το Bloomberg μετέδωσε πως η Tesla σχεδίαζε να μειώσει τον ρυθμό παραγωγής στην Κίνα. Τρεις ημέρες αργότερα, το ίδιο μέσο ανέφερε ότι η Tesla ήθελε να μειώσει τις βάρδιες των εργαζομένων στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη.
Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, οκτώ ημέρες μετά τις τελευταίες πωλήσεις μετοχών από τον Μασκ, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Tesla είχε μειώσει εκ νέου τις τιμές στις ΗΠΑ, προσφέροντας δωρεάν φόρτιση για 10.000 μίλια στους ιδιοκτήτες που παρέλαβαν τα οχήματα τους μέσα στον Δεκέμβριο.
Οι εκτιμήσεις που διαψεύστηκαν
Στα μέσα Οκτωβρίου, ο οικονομικός διευθυντής της Tesla, Ζακ Κέρκχορν, διαβεβαίωνε τους επενδυτές ότι η Tesla ανέμενε ετήσια αύξηση των παραδόσεων για το 2022, την οποία προσδιόριζε «λίγο κάτω από 50%». Για αύξηση 45% θα έπρεπε να παραδοθούν 449.000 οχήματα στο τέταρτο τρίμηνο. Ομως τελικά έγιναν «μόλις» 405.278 παραδόσεις.
Τα ερωτήματα που τίθενται είναι κατά πόσον η μείωση του ρυθμού αύξησης των πωλήσεων είχε παρουσιαστεί σε εσωτερικά έγγραφα έως τα μέσα Δεκεμβρίου, και κατά πόσον ο Μασκ είχε ενημερωθεί για αυτά τα στοιχεία.
«Είναι ύποπτο; Ναι. Είναι απολύτως πιθανό να υπάρχουν άλλες εξηγήσεις; Φυσικά» δήλωσε ο Ντόναλντ Λάνγκεβορτ, καθηγητής δικαίου στο Πανεπιστήμιο Georgetown.
Πηγή: Wall Street Journal
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr