Σκληραίνει τη στάση του ο Πολωνός πρωθυπουργός έναντι του Βερολίνου για τα Leopard

Σκληραίνει τη στάση του ο Πολωνός πρωθυπουργός έναντι του Βερολίνου για τα Leopard

Ο Μοραβιέτσκι επανέρχεται λέγοντας ότι η γερμανική έγκριση είναι δευτερεύουσας σημασίας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έγκριση της Γερμανίας για την επανεξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία είναι δευτερεύουσας σημασίας καθώς η Πολωνία θα μπορούσε να τα στείλει αυτά τα άρματα ως μέρος ενός συνασπισμού χωρών ακόμη και χωρίς την άδεια του Βερολίνου, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους απέτυχαν κατά τις συνομιλίες στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα να πείσουν το Βερολίνο να παράσχει τα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, ένα βασικό αίτημα από το Κίεβο καθώς προσπαθεί να δώσει νέα ώθηση στον αγώνα του κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Η Πολωνία πιέζει χώρες που έχουν γερμανικής κατασκευής άρματα Leopard να τα στείλουν στην Ουκρανία, ακόμα κι αν η Γερμανία δεν θέλει να ενταχθεί στην ομάδα αυτή.

«Θα ζητήσουμε μια τέτοια άδεια, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα δευτερεύουσας σημασίας. Ακόμα κι αν δεν λάβαμε αυτήν την έγκριση… θα μεταφέραμε τα τανκς μας μαζί με άλλους στην Ουκρανία», είπε ο κ. Μοραβιέτσκι στους δημοσιογράφους: «Η προϋπόθεση για εμάς αυτή τη στιγμή είναι να οικοδομήσουμε τουλάχιστον έναν μικρό συνασπισμό χωρών».

Πάντως η Γερμανία δεν θα στεκόταν εμπόδιο εάν η Πολωνία έστελνε Leopard 2 στην Ουκρανία, δήλωσε την Κυριακή η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε συνέντευξή της στη γαλλική τηλεόραση LCI.

Τη Δευτέρα πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό εμείς ως διεθνής κοινότητα να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε την Ουκρανία, ώστε εκείνη να νικήσει και να κερδίσει ξανά το δικαίωμα να ζει ειρηνικά και ελεύθερα», δήλωσε η κα Μπέρμποκ πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, χωρίς ωστόσο να κάνει κάποια αναφορά στα άρματα μάχης.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή