ΗΠΑ – Τουρκία: Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων για τα F-35 – Αποζημιώσεις θέλει η Αγκυρα

ΗΠΑ – Τουρκία: Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων για τα F-35 – Αποζημιώσεις θέλει η Αγκυρα

Ο διάλογος αφορά την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα που ανέκυψαν λόγω του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιπροσωπείες του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ και του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας πραγματοποίησαν τον δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων για τα F-35 στις 18 Ιανουαρίου 2023 στην Ουάσιγκτον. Ο πρώτος γύρος είχε διεξαχθεί στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις μέσω της επόμενης συνάντησης που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα την άνοιξη του 2023.

Όπως μετέδωσε η Hurriyet, ο διάλογος αφορά την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα που ανέκυψαν λόγω του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των F-35 το 2019 λόγω της ανάπτυξης συστημάτων αεράμυνας S-400, τα οποία προμηθεύτηκε από τη Ρωσία.

Η Ουάσιγκτον τονίζει ότι οι ρωσικοί S-400 θα έβαζαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των F-35, με την Τουρκία από την πλευρά της να προτείνει τη σύσταση επιτροπής και να κάνει λόγο για αβάσιμους φόβους.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι πλήρωσε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για πέντε αεροπλάνα και ζητά από τις ΗΠΑ να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Hurriyet 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή