Γαλλία: Σε ανησυχητικά επίπεδα ο σεξισμός – Στο στόχαστρο οι νεότερες γυναίκες

Γαλλία: Σε ανησυχητικά επίπεδα ο σεξισμός – Στο στόχαστρο οι νεότερες γυναίκες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σεξισμός παραμένει σε «ανησυχητικά» επίπεδα στη Γαλλία σε όλους τους τομείς, σύμφωνα με επίσημη έκθεση που διαπιστώνει ότι η κατάσταση χειροτερεύει, ιδίως για τις νεότερες γυναίκες.

Οι γυναίκες γίνονται στόχος νέων μορφών παρενόχλησης, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής βίας, της λεκτικής κακοποίησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και της πορνογραφίας με «βάρβαρο» περιεχόμενο, αναφέρεται στην έκθεση.

Η έρευνα εντόπισε επίσης κατά τη διάρκεια του κινήματος #MeToo πως υπήρχε μία πρωτοφανής αντίδραση στα social media από άνδρες του διαδικτύου με τους περισσότερους να προσπαθούν να μειώσουν, να δυσφημίσουν και να φιμώσουν τις γυναίκες. 

«Οι καταστάσεις διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στη Γαλλία», αναφέρεται στην έκθεση. 

Η μελέτη 2.500 ατόμων από την Ανώτατη Αρχή για την Ισότητα (HCE), ένα συμβουλευτικό όργανο, διαπίστωσε ότι η σεξιστική συμπεριφορά αυξάνεται σε «όλους τους τομείς», με πολλούς άνδρες να πιστεύουν ότι η βίαιη συμπεριφορά είναι αποδεκτή. 

Κατά τη μελέτη διαπιστώθηκε πως οι ηλικιωμένοι άνδρες παραμένουν «κολλημένοι» σε συντηρητικές συμπεριφορές σχετικά με τους ρόλους των ανδρών και των γυναικών στην κοινωνία, ενώ οι νεότεροι άνδρες εμφάνιζαν περιστασιακά επιθετικές τάσεις.

Μεταξύ των γυναικών ηλικίας 18-24 ετών που ερωτήθηκαν, το 22% δήλωσε ότι είχε υποστεί «ψυχολογικό έλεγχο ή υπερβολική ζήλια» από τον σύντροφό του και το 15% είχε ξυλοκοπηθεί από τον σύντροφό του ή τον πρώην σύντροφό του. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 20% μεταξύ των γυναικών ηλικίας 50-64 ετών.

Πάνω από το 1/3 υπέστησαν μη συναινετικό σεξ

Περισσότερες από το ένα τρίτο – 37% – των γυναικών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι είχαν υποστεί μη συναινετικό σεξ. 

Όταν τα στοιχεία αναλύθηκαν, το HCE διαπίστωσε ότι το 33% των γυναικών που ρωτήθηκαν είχαν κάνει σεξ όταν δεν το ήθελαν αλλά ο σύντροφός τους επέμενε, το 12% είχαν κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις μετά από επιμονή του συντρόφου τους – αριθμός ο οποίος αυξάνεται σε 18% στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών.

Από τις ερωτηθέντες 18-24 ετών, το 22% δήλωσε ότι είχε υποστεί σεξουαλική επίθεση ή βιασμό.

Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι ενήμεροι για τη βία και τις διακρίσεις μετά το κίνημα #MeToo, «οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα φύλου, τα σεξιστικά κλισέ και ο καθημερινός σεξισμός εξακολουθούν να υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό στην κοινωνία», διαπίστωσε το HCE.

Από τον σεξισμό που βιώνει μια γυναίκα καθημερινά, μέχρι τις πιο βίαιες εκδηλώσεις του, υπάρχει ένα συνεχές «κύμα βίας», αναφέρεται στην έκθεση, επισημαίνοντας πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών, ιδίως τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, διαβρώνονται στον κόσμο.

Σε άλλο σημείο της δημοσκόπησης, το 93% επιβεβαίωσε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζονται διαφορετικά σε τουλάχιστον μία από τις πτυχές της ζωής τους: εργασία, δημόσιος χώρος, σχολείο ή οικογένεια. 

Το 80% των γυναικών που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι έχουν τύχει λιγότερο καλής μεταχείρισης στην εργασία τους, ενώ μόνο το 37% των ανδρών δήλωσαν το ίδιο.

Μία ολόκληρη νοοτροπία που πρέπει να αλλάξει

Η Fabienne El Khoury, εκπρόσωπος της φεμινιστικής ομάδας Osez Le Féminisme, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι «καταθλιπτική αλλά δεν προκαλεί έκπληξη».

«Βλέπουμε ότι ο σεξισμός είναι ένα πρόβλημα με γερές βάσεις. Δεν πρόκειται μόνο για διακρίσεις στους μισθούς και στις συντάξεις ή για έναν αυξανόμενο αριθμό γυναικοκτονιών, που αποτελούν το ορατό μέρος του παγόβουνου, αλλά για μια ολόκληρη νοοτροπία που πρέπει να αλλάξει», δήλωσε η El Khoury.

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή