Παρά την άρνηση του Βερολίνου να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία κατά την πρόσφατη σύνοδο του Ραμστάιν, το θέμα παραμένει ανοιχτό, καθώς ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς αντιμετωπίζει ολοένα και ισχυρότερες πιέσεις τόσο από συμμάχους της Γερμανίας όσο και από το εσωτερικό της κυβέρνησής του.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε χθες ότι η χώρα του θα ζητήσει, όπως έχει υποχρέωση, την άδεια της Γερμανίας για την αποστολή στο Κίεβο αρμάτων Leopard που έχει προμηθευτεί από το Βερολίνο, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι η Βαρσοβία μπορεί να προχωρήσει στην αποστολή ακόμη και σε περίπτωση αρνητικής απάντησης.
«Ακόμη και αν δεν λάβουμε την έγκριση, μπορεί να στείλουμε δικά μας τανκς, μαζί με άλλες χώρες, στην Ουκρανία. Προϋπόθεση για εμάς, όπως το βλέπουμε αυτή τη στιγμή, είναι να έχουμε δημιουργήσει έστω και μια μικρή συμμαχία χωρών που θα κινηθούν συντονισμένα», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι.
Κατά τη χθεσινή σύνοδό τους στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αποφάσισαν να απελευθερώσουν το έβδομο κατά σειρά πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, το θέμα που κυριαρχεί αυτές τις ημέρες είναι η αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης. Μέχρι στιγμής μόνο η Βρετανία έχει δεσμευτεί για την αποστολή 14 αρμάτων μάχης Challenger, αριθμός που κρίνεται μάλλον συμβολικός από το Κίεβο. «Χρειαζόμαστε τανκς… Οχι 10-20, αλλά αρκετές εκατοντάδες», τόνισε χθες ο προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας, Αντρέι Γέρμακ.
Δεν θα σταθούμε εμπόδιο στην αποστολή γερμανικών αρμάτων μάχης από συμμάχους μας, δηλώνει η «Πράσινη» υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ.
Την Κυριακή, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είχε δηλώσει ότι η χώρα της δεν πρόκειται να εμποδίσει τρίτες χώρες να στείλουν Leopard στην Ουκρανία. Μιλώντας στο γαλλικό κανάλι LCI TV από το Παρίσι και ερωτηθείσα για την πρόθεση της Πολωνίας να στείλει Leopard χωρίς την άδεια του Βερολίνου, δήλωσε: «Για την ώρα δεν έχει τεθεί το ζήτημα, αν όμως τεθεί δεν θα τους εμποδίσουμε».
Παραμένει αδιευκρίνιστο, ωστόσο, αν η τοποθέτηση της Μπέρμποκ εκφράζει μόνο το κόμμα της, τους Πράσινους, ή το σύνολο του τρικομματικού συνασπισμού που στηρίζει την κυβέρνηση Σολτς. Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες τάσσονται υπέρ της παροχής βαρέων όπλων στο Κίεβο, αλλά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Γερμανού καγκελαρίου είναι πιο επιφυλακτικό, καθώς φοβάται επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου. Προσερχόμενη στη χθεσινή σύνοδο των Ευρωπαίων ομολόγων της, στις Βρυξέλλες, η Αναλένα Μπέρμποκ ρωτήθηκε αν η τοποθέτησή της εκφράζει ολόκληρη τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά απέφυγε να απαντήσει.
Οι κυριακάτικες δηλώσεις της Μπέρμποκ έγιναν στο περιθώριο της γαλλογερμανικής συνόδου κορυφής, στο Παρίσι. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Ολαφ Σολτς απέφυγε να λάβει σαφή θέση για την αποστολή ή όχι Leopard στην Ουκρανία. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να στείλει γαλλικά άρματα μάχης Leclerc, χωρίς να δεσμευτεί.
Σχολιάζοντας τους δισταγμούς και τις διαφορές απόψεων των Ευρωπαίων για το συγκεκριμένο θέμα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι υποδηλώνουν «αυξανόμενη νευρικότητα» στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Σε πολύ εντονότερους τόνους ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής Βιατσεσλάβ Βολοντίν, στενός σύμμαχος του προέδρου Πούτιν, προειδοποίησε ότι η παροχή επιθετικών όπλων στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε «παγκόσμια καταστροφή», αφήνοντας υπαινιγμό για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων. «Το επιχείρημα ότι οι πυρηνικές δυνάμεις δεν έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν όπλα μαζικής καταστροφής σε τοπικές συγκρούσεις είναι άκυρο, γιατί αυτά τα κράτη δεν αντιμετώπισαν ευθεία απειλή για τους πολίτες τους και για την εδαφική ακεραιότητα των χωρών τους» (όπως η Ρωσία), δήλωσε ο Βολοντίν. Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες τον πρεσβευτή της Εσθονίας και του ζήτησε να εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, σε απάντηση για τη δραστική μείωση του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στο Ταλίν. Ανταποδίδοντας τα διπλωματικά πυρά, οι Εσθονοί κάλεσαν τον Ρώσο πρεσβευτή να εγκαταλείψει τη χώρα τους. Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Εσθονία, η Λετονία αποφάσισε και αυτή να υποβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Ρωσία.
Σκάνδαλο στο FBI
Πρώην κορυφαίος αξιωματούχος του FBI συνελήφθη στις Ηνωμένες Πολιτείες με την κατηγορία ότι πληρωνόταν από τον Ρώσο ολιγάρχη Ολέγκ Ντεριπάσκα, σύμμαχο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, για να τον βγάλει από τη μαύρη λίστα που είχε καταστρώσει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και να γλιτώσει από τις εις βάρος του κυρώσεις. Πρόκειται για τον 55χρονο Τσαρλς Μακ Γκόνιγκαλ, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της Διεύθυνσης Αντικατασκοπείας του FBI και συνταξιοδοτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018. Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη, απήγγειλε στον Μακ Γκόνιγκαλ κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, παραβίαση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας και άλλα αδικήματα. Ο Ντεριπάσκα περιλαμβανόταν στη λίστα με τα ονόματα 24 Ρώσων που είχε καταστρώσει η Ουάσιγκτον θεωρώντας ότι εμπλέκονταν στις προσπάθειες επηρεασμού της προεδρικής αναμέτρησης του 2016. Παράλληλα, ο Μακ Γκόνιγκαλ αντιμετωπίζει δεύτερη δίωξη, από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον, με την κατηγορία ότι απέκρυψε αμοιβή 225.000 δολαρίων από Αλβανό πράκτορα, όπως και τις επαφές που είχε με ηγέτες της Αλβανίας, του Κοσόβου και της Βοσνίας, όπου ο εν λόγω πράκτορας είχε επιχειρηματικά συμφέροντα.