Γαλλία-Γερμανία: Ενας κινητήρας σε χαμηλές ταχύτητες

Γαλλία-Γερμανία: Ενας κινητήρας σε χαμηλές ταχύτητες

Χωρίς θεαματική πρόοδο η γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής με αφορμή τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη των Ηλυσίων

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ομιλίες σε λυρικό πνεύμα, ωραίες εικόνες, κοινή διακήρυξη γεμάτη καλές προθέσεις, αλλά καμία πραγματική τομή στα καυτά θέματα της συγκυρίας. Η κοινή σύνοδος των κυβερνήσεων Γαλλίας και Γερμανίας, 60 χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, δεν γέννησε παρά ένα ποντίκι». Με αυτά τα λόγια συνόψισε η γαλλική Le Monde τα αποτελέσματα της γαλλογερμανικής συνόδου κορυφής που έλαβε χώρα την Κυριακή στο Παρίσι, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι δεκαετιών από την ιστορική Συνθήκη των Ηλυσίων που υπέγραψαν οι τότε ηγέτες των δύο χωρών, Σαρλ ντε Γκωλ και Κόνραντ Αντενάουερ.

Θερμοκήπια πρωτοβουλιών με ισχυρό αντίκτυπο στην πορεία της Ε.Ε. τις προηγούμενες δεκαετίες, οι γαλλογερμανικές σύνοδοι επισκιάζονται από τις αυξανόμενες, το τελευταίο διάστημα, ασυμφωνίες ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες δυνάμεις της Eνωσης. Η προχθεσινή σύνοδος είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2022, αλλά αναβλήθηκε λόγω σοβαρών διαφωνιών στα καίρια πεδία της άμυνας και της ενέργειας.

Στο πεδίο των εντυπώσεων, το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα της Κυριακής ήταν παραγωγικό. Εμανουέλ Μακρόν και Oλαφ Σολτς μίλησαν στη Σορβόννη ενώπιον 300 βουλευτών των δύο χωρών, για να ακολουθήσει κοινή συνεδρίαση των δύο υπουργικών συμβουλίων στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Στην κοινή διακήρυξη που εκδόθηκε, Παρίσι και Βερολίνο δεσμεύονται να εργαστούν για την «ενίσχυση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας» σε όλα τα πεδία, αλλά τα συγκεκριμένα σχέδια που περιγράφονται (κατασκευή κοινού ευρωπαϊκού άρματος μάχης, συνεργασία στο Διάστημα, στην παραγωγή συσσωρευτών ενέργειας και στην οικονομία του υδρογόνου) απέχουν πολύ από τις φιλοδοξίες που διακηρύσσονται, κυρίως από την πλευρά της Γαλλίας.

Παρά τις πληθωρικές εκδηλώσεις θερμών αισθημάτων, ο «αγαπητός Εμανουέλ» και ο «αγαπητός Ολαφ» δεν κατάφεραν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, να διασκεδάσουν τη διάχυτη εντύπωση ότι οι βασικές διαφορές τους δεν γεφυρώθηκαν στο ελάχιστο.

Υμνοι Μακρόν και Σολτς στην «ενίσχυση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας», αλλά οι διαφορές τους στο ενεργειακό και στην άμυνα είναι μεγάλες.

Σχετικά με το ενεργειακό, ο Γερμανός καγκελάριος υπήρξε και πάλι επιφυλακτικός απέναντι στην πρόταση του Γάλλου προέδρου για μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και οχυρώθηκε πίσω από την πτώση, αυτή την περίοδο, των τιμών του φυσικού αερίου. Από την πλευρά του, ο Μακρόν εξακολουθεί να αντιτίθεται στο σχέδιο για αγωγό φυσικού αερίου που θα διέσχιζε τα Πυρηναία και θα έφτανε μέχρι τη Γερμανία, προωθώντας, στη θέση του, έναν υποθαλάσσιο αγωγό αερίου στη Μεσόγειο, που θα συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία. Το καινούργιο που ανακοινώθηκε την Κυριακή ήταν ότι ο εν λόγω αγωγός θα μπορεί να επεκταθεί μέχρι τη Γερμανία.

Σε νεκρό σημείο βρίσκεται και η πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για κοινό ευρωπαϊκό ταμείο ενίσχυσης των βιομηχανικών επενδύσεων, ιδιαίτερα στο πεδίο της καθαρής ενέργειας, μια ιδέα που συναντά, μέχρι τώρα, ψυχρή υποδοχή από το Βερολίνο.

Εξάλλου, πυκνή ομίχλη εξακολουθεί να περιβάλλει το σχέδιο για την κατασκευή ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς, καθώς η Γερμανία, στο πλαίσιο του αμυντικού εκσυγχρονισμού που προωθεί με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, στράφηκε προς τα αμερικανικά F-35, προτιμώντας τα από τα γαλλικά Rafale.

Στην κοινή τους διακήρυξη, Γαλλία και Γερμανία τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη να λυθούν οι υπάρχουσες διαφορές, πρώτα απ’ όλα ανάμεσα στη Σερβία και στο Κόσοβο. Ενόψει μιας νέας πιθανής διεύρυνσης της Ενωσης, οι δύο χώρες τονίζουν ότι η εύρυθμη λειτουργία της προϋποθέτει σοβαρές αλλαγές στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θέτοντας σε πρώτη μοίρα την κατάργηση της ομοφωνίας για θέματα εξωτερικής πολιτικής και φορολογίας.

Τέλος, Παρίσι και Βερολίνο επανέλαβαν την αντίθεσή τους στον αμερικανικό νόμο για την ενίσχυση της εθνικής παραγωγής, που απειλεί να οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο την Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, χωρίς όμως να γίνεται σαφές πώς εννοούν να αντιμετωπίσουν τον αμερικανικό προστατευτισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή