Σερβία: Απειλεί με παραίτηση ο Βούτσιτς

Σερβία: Απειλεί με παραίτηση ο Βούτσιτς

Αντιδράσεις στη Σερβία για το σχέδιο εξομάλυνσης των σχέσεων με το Κόσοβο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πενταμελής ευρωαμερικανική αντιπροσωπεία παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής στον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ένα σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, προειδοποιώντας τον παράλληλα για τις συνέπειες που θα υποστεί εάν το αγνοήσει.

To σχέδιο, το οποίο εκπόνησαν από κοινού ο ειδικός εκπρόσωπος της Ε.Ε. Μίροσλαβ Λάιτσακ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, και οι σύμβουλοι του προέδρου της Γαλλίας, του καγκελαρίου της Γερμανίας και της πρωθυπουργού της Ιταλίας, αποτελείται από δέκα άρθρα, δύο εκ των οποίων (τα άρθρο 4 και 5) προβλέπουν ότι η Σερβία δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ένταξη του Κοσόβου σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό και ότι αμφότερες οι χώρες θα διεκδικήσουν ανεμπόδιστες το δικαίωμά τους να γίνουν μέλη της Ε.Ε.

Η εσωκομματική συζήτηση που ακολούθησε υπήρξε επεισοδιακή. Τα συντηρητικότερα μέλη του κυβερνώντος κόμματος (SNS) πίεσαν τον πρόεδρο να μην αποδεχθεί τη συμφωνία, ενώ εκείνος αποχώρησε εμφανώς εκνευρισμένος από τη συνεδρίαση που έγινε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

To σχέδιο προβλέπει ότι η Σερβία δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ένταξη του Κοσόβου σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό.

«Εάν κάποιος νομίζει ότι μπορεί να κυβερνήσει καλύτερα τη Σερβία, θα αποσυρθώ. Εάν κάποιος πιστεύει ότι είναι προτιμότερο να καταστραφεί οικονομικά η χώρα, τότε παραδίδω τη διακυβέρνηση σε όποιον είναι εξυπνότερος από εμένα», απάντησε –σύμφωνα με τον επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος– ο πρόεδρος Βούτσιτς.

Εκρυθμη κατάσταση

Υπενθυμίζεται πως εδώ και σχεδόν δύο μήνες επικρατεί ένταση στην περιοχή, καθώς Σέρβοι κάτοικοι του βορείου Κοσόβου έχουν στήσει οδοφράγματα μπλοκάροντας κεντρικούς δρόμους της χώρας διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση να τους απαγορευθεί να φέρουν στα οχήματα τους σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Το Κόσοβο έχει ανακηρύξει την ανεξαρτησία του από τη Σερβία από το 2008. Η Σερβία, με την υποστήριξη της Ρωσίας και της Κίνας, αρνείται ωστόσο να αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση του Κοσόβου, την οποία αποδέχονται οι ΗΠΑ και πολλά κράτη της Δύσης. Χθες το απόγευμα, οδηγός αυτοκινήτου με κατεύθυνση τα σύνορα με τη Σερβία πυροβολήθηκε από Κοσοβάρους αστυνομικούς αφού αρνήθηκε να σταματήσει σε έλεγχο. Η σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε λίγο αργότερα πως ο οδηγός ήταν Σέρβος πολίτης και νοσηλεύεται στη Σερβία με τραύμα στο στήθος. Σύμφωνα με τις κοσοβάρικες αρχές, ο οδηγός χτύπησε με το αυτοκίνητό του ένα όχημα των δυνάμεων ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή