Επίσημο αίτημα Πολωνίας στη Γερμανία για αποστολή Leopard

Επίσημο αίτημα Πολωνίας στη Γερμανία για αποστολή Leopard

Έπειτα από πολλές ημέρες ισορροπίας μεταξύ της διστακτικότητας του Όλαφ Σολτς να παράσχει τα περίφημα τανκς στο Κίεβο και της αποφασιστικότητας της Βαρσοβίας να προχωρήσει χωρίς την έγκριση του Βερολίνου, απ' ό,τι φαίνεται η διαδικασία θα προχωρήσει διά της επίσημης οδού

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία, σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ, έλαβε επίσημο αίτημα από την Πολωνία για να επαναξαγάγει Leopard προς υποστήριξη των ουκρανικών δυνάμεων. Το αίτημα επιβεβαίωσε γερμανική κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο Reuters.

Έπειτα από πολλές ημέρες ισορροπίας μεταξύ της διστακτικότητας του Όλαφ Σολτς να παράσχει τα περίφημα τανκς στο Κίεβο και της αποφασιστικότητας της Βαρσοβίας να προχωρήσει χωρίς την έγκριση του Βερολίνου, απ’ ό,τι φαίνεται η διαδικασία θα προχωρήσει διά της επίσημης οδού.

Εξάλλου, παρά τη… μη απόφαση της πρόσφατης συνόδου στο Ράμσταϊν της Γερμανίας και τη διαφαινόμενη γραμμή του Βερολίνου να μην κλικαμώσει, όπως ανέφερε, την ένταση με τη Ρωσία εξαιτίας της παροχής των τανκς στην Ουκρανία, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να παράσχει άδεια στην Πολωνία να προχωρήσει την επανεξαγωγή των Leopard.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με όσα ορίζει η Γερμανία, τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης, προκειμένου να επανεξαχθούν ή να χρησιμοποιηθούν για πολεμικούς λόγους, χρειάζεται απαραιτήτως την έγκριση του Βερολίνου.

Νωρίτερα, ανώτερος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η τελική απόφαση για το εάν η Γερμανία θα στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία ή θα επιτρέψει σε άλλες χώρες να το πράξουν θα ληφθεί στην καγκελαρία στο Βερολίνο.

«Όπως και να έχει, η απόφαση θα ληφθεί προφανώς στην καγκελαρία, με συναίνεση από την κυβέρνηση», δήλωσε ο Τομπίας Λίντνερ, υφυπουργός Εξωτερικών, σε διάσκεψη άμυνας στο Βερολίνο που διοργάνωσε η εφημερίδα Handelsblatt.

«Η στάση της υπουργού μου σε αυτή τη συζήτηση είναι γνωστή, πιστεύω», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Αναλένα Μπέρμποκ, που είπε την Κυριακή ότι η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο σε άλλες χώρες που επιθυμούν να προμηθεύσουν τανκς Leopard στο Κίεβο.

Πάντως, το αίτημα της Πολωνίας θα διαβιβαστεί στο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας της Γερμανίας, που αποφασίζει για τέτοια αιτήματα.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή