ΗΠΑ: Ανοιχτή πληγή οι ένοπλες επιθέσεις – 38 μαζικοί πυροβολισμοί το 2023

ΗΠΑ: Ανοιχτή πληγή οι ένοπλες επιθέσεις – 38 μαζικοί πυροβολισμοί το 2023

Οι τραυματισμοί από πυροβόλο όπλο είναι πλέον η πρώτη αιτία θανάτου μεταξύ των παιδιών και των νέων ηλικίας κάτω των 24 ετών στις ΗΠΑ.

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Half Moon Bay της Καλιφόρνιας, στη δεύτερη μαζική δολοφονία που σημειώθηκε στην πολιτεία μέσα σε 48 ώρες.

Το βράδυ του Σαββάτου, 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι τραυματίστηκαν μετά από μαζικούς πυροβολισμούς στο Μόντερεϊ Παρκ της Καλιφόρνιας, ενώ οι Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής γιόρταζαν την Κινεζική Πρωτοχρονιά.

Τα βίαια, αιματηρά περιστατικά τείνουν να γίνουν φρικιαστική καθημερινότητα στις ΗΠΑ και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: οι πυροβολισμοί της Δευτέρας ήταν το 38ο περιστατικό στις ΗΠΑ από την αρχή της χρονιάς, που ήρθε να προστεθεί στα 37 που είχαν καταγραφεί μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες του 2023, σύμφωνα με το Αρχείο Ενοπλης Βίας (Gun Violence Archive).

Ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προέτρεψε το Κογκρέσο να υπερψηφίσει δύο νομοσχέδια: ένα για την απαγόρευση των ημιαυτόματων όπλων (που έχουν σχεδιαστεί για στρατιωτική χρήση και για γρήγορη εξόντωση σε συνθήκες πολέμου) και των γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας, και ένα για την αύξηση του ορίου ηλικίας για αγορά όπλων στα 21 έτη.

Ο Μπάιντεν έκανε έκκληση προς τους βουλευτές να «δράσουν γρήγορα». «Η πλειονότητα του αμερικανικού λαού συμφωνεί με αυτή την λογική δράση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευθύνη από το να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε τα παιδιά μας, τις κοινότητές μας και το έθνος μας,»

Η πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά και τους νέους άνδρες

Οι τραυματισμοί από πυροβόλο όπλο είναι πλέον η πρώτη αιτία θανάτου μεταξύ των παιδιών και των νέων ηλικίας κάτω των 24 ετών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, Pediatrics. 

Από το 2015 έως το 2020, σημειώθηκαν τουλάχιστον 2.070 ακούσιοι πυροβολισμοί από παιδιά κάτω των 18 ετών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση του Everytown. Οι πυροβολισμοί αυτοί είχαν ως αποτέλεσμα 765 θανάτους και 1.366 τραυματισμούς.

ΗΠΑ: Ανοιχτή πληγή οι ένοπλες επιθέσεις – 38 μαζικοί πυροβολισμοί το 2023-1

Μια μελέτη που είχε δημοσιευτεί στα τέλη του περασμένου έτους στο JAMA Network Open, ανέλυε τους θανάτους από πυροβόλα όπλα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. 

Από το 1990 εκτιμάται πως χάθηκαν περισσότερες από ένα εκατομμύριο ζωές από πυροβολισμούς και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από πυροβόλα όπλα αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια -ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Το ποσοστό ανθρωποκτονιών μεταξύ των νεαρών μαύρων ανδρών -142 θάνατοι από ανθρωποκτονία για κάθε 100.000 μαύρους άνδρες ηλικίας 20 έως 24 ετών- ήταν σχεδόν 10 φορές υψηλότερο από το συνολικό ποσοστό θανάτων από πυροβόλα όπλα στις ΗΠΑ το 2021.

Πόσα όπλα υπάρχουν στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 393 εκατομμύρια ιδιόκτητα πυροβόλα όπλα, σύμφωνα με εκτίμηση της έρευνας Small Arms Survey που εδρεύει στην Ελβετία. Αυτό σημαίνει 120 όπλα ανά 100 Αμερικανούς.

Αν και ο ακριβής αριθμός των πυροβόλων όπλων που ανήκουν σε πολίτες είναι δύσκολο να υπολογιστεί λόγω διαφόρων παραγόντων – συμπεριλαμβανομένων των μη καταγεγραμμένων όπλων, του παράνομου εμπορίου και των διεθνών συγκρούσεων – σε κανένα άλλο κράτος δεν υπάρχουν τόσα όπλα στην κατοχή των πολιτών. 

Περίπου το 45% των ενηλίκων στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι έχουν όπλο στο σπίτι τους, σύμφωνα με έρευνα της Gallup που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2022.

Τι ορίζεται ως περιστατικό «μαζικού πυροβολισμού

Το αρχείο Gun Violence Archive, όπως και το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, ορίζει ως μαζικό πυροβολισμό ένα περιστατικό ένοπλης βίας κατά τον οποίο πυροβολούνται τουλάχιστον τέσσερα άτομα, εξαιρουμένου του δράστη.

Ωστόσο δεν υπάρχει ένας ενιαίος ορισμός. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, για παράδειγμα, έχει επικαλεστεί νομοθεσία του 2012 που ορίζει ως «μαζική δολοφονία» μια επίθεση με «τρεις ή περισσότερες δολοφονίες σε ένα μόνο περιστατικό».

Το Mass Shooting Tracker, μια ανοιχτή βάση δεδομένων, ορίζει τους μαζικούς πυροβολισμούς ως «ένα ενιαίο ξέσπασμα βίας κατά το οποίο πυροβολούνται τέσσερα ή περισσότερα άτομα».

Η οργάνωση Everytown ορίζει ως μαζικό πυροβολισμό κάθε περιστατικό στο οποίο πυροβολούνται και σκοτώνονται τέσσερα ή περισσότερα άτομα, εξαιρουμένου του δράστη.

Η έλλειψη μοναδικού ορισμού δεν βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Και η ασάφεια ανοίγει το «παράθυρο» διαφορετικής ερμηνείας των δεδομένων. Η συντηρητική Daily Caller, για παράδειγμα, επικαλέστηκε έναν ορισμό των «δημόσιων μαζικών πυροβολισμών» που περιλαμβάνεται σε έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου του 2013, ο οποίος είναι τόσο «στενός» που μετρά μόνο 78 μαζικούς πυροβολισμούς μεταξύ 1983 και 2012.

Μια έκθεση του 2019 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Injury Epidemiology ρίχνει φως στο πρόβλημα, διά των συγκρίσεων: «Το Gun Violence Archive κατέγραψε τα περισσότερα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών μετρώντας 346 περιστατικά το 2017, ενώ το Mother Jones κατέγραψε μόνο 11 περιπτώσεις».

Οι συγγραφείς της έρευνας συμπεραίνουν πως η καθιέρωση ενός ορισμού για τους μαζικούς πυροβολισμούς θα βελτιώσει την ποιότητα των αναλύσεων.

Αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και την κατανόηση των γεγονότων και θα οδηγούσε σε πιο σαφή επιχειρήματα προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τη μελλοντική νομοθεσία.

Πηγή CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή