Ιαπωνία: Αντιμέτωπη με τον εφιάλτη του δημογραφικού

Ιαπωνία: Αντιμέτωπη με τον εφιάλτη του δημογραφικού

Η χώρα με τον γηραιότερο σε ηλικία πληθυσμό στον κόσμο αναζητά τρόπους να αντιστρέψει τις τάσεις γήρανσης και συρρίκνωσης.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 28% του πληθυσμού της είναι άνω των 65 ετών, και η διάμεση ηλικία στη χώρα τα 49 έτη.

Με αυτά τα δεδομένα, η Ιαπωνία ήδη ξεχωρίζει ως η χώρα με τον γηραιότερο σε ηλικία πληθυσμό στον κόσμο.

Το δημογραφικό πρόβλημα βαίνει, μάλιστα, επιδεινούμενο καθώς ο πληθυσμός γερνά και οι γεννήσεις παράλληλα συνεχίζουν να μειώνονται.

Το 2022 οι ετήσιες γεννήσεις στην Ιαπωνία ήταν για πρώτη φορά στα χρονικά λιγότερες από 800.000. Εάν συνεχίσει έτσι, η χώρα των 125 εκατομμυρίων κατοίκων θα έχει ως το 2060 δει τον πληθυσμό της να μειώνεται κατά σχεδόν 1/3.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η κυβέρνηση του Φούμιο Κισίντα αναγνωρίζει το δημογραφικό ως επείγουσα προτεραιότητα (μαζί με την άμυνα) και παίρνει μέτρα προς την κατεύθυνση της αύξησης των γεννήσεων.

Προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι οικογένειες να κάνουν περισσότερα παιδιά, χρειάζονται χρήματα (υπό μορφή επιδομάτων), παροχές από την πλευρά του κράτους και διευκολύνσεις (γονικές άδειες κ.ά.). Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διπλασιάσει τον εθνικό προϋπολογισμό για τις οικογένειες.

Όπως σημειώνει ωστόσο σε άρθρο του ο ιστοχώρος Gzero, η πτώση του αριθμού των γεννήσεων στην Ιαπωνία δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομική κατάσταση των πολιτών αλλά και με την «παράδοση» που θέλει τις γυναίκες να επωμίζονται σχεδόν όλο της βάρος του νοικοκυριού και της ανατροφής των παιδιών. Πολλές γυναίκες ωστόσο δεν επιθυμούν πια να ακολουθήσουν αυτόν τον ρόλο και, μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είναι λιγότερες πλέον και οι γυναίκες που παντρεύονται.  

Κατά τα λοιπά, η Ιαπωνία θα μπορούσε, βέβαια, να αυξήσει τον πληθυσμό της και με έναν άλλον τρόπο: ενθαρρύνοντας την εισροή οικογενειών μεταναστών από το εξωτερικό, πράγμα το οποίο ωστόσο εξακολουθεί να θεωρείται ταμπού στη χώρα.   

Με πληροφορίες από Gzero

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή