Ρωσία – Wagner: Ο Πριγκόζιν ζητεί να ποινικοποιηθεί η «δυσφήμιση» των μισθοφόρων

Ρωσία – Wagner: Ο Πριγκόζιν ζητεί να ποινικοποιηθεί η «δυσφήμιση» των μισθοφόρων

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν υπέβαλε αυτό το αίτημα με επιστολή του προς τον Βιατσεσλάβ Βολόντιν, πρόεδρο της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή)

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ιδρυτής της μισθοφορικής εταιρείας Wagner ζήτησε από το ρωσικό κοινοβούλιο να απαγορεύσει στα μέσα ενημέρωσης να δημοσιεύουν αρνητικά ρεπορτάζ για τους άνδρες του, τροποποιώντας τον ποινικό κώδικα ώστε η «δυσφήμιση» των μαχητών του να τιμωρείται με φυλάκιση έως και πέντε ετών.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν υπέβαλε αυτό το αίτημα με επιστολή του προς τον Βιατσεσλάβ Βολόντιν, πρόεδρο της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή). Το γραφείο Τύπου του Πριγκόζιν έδωσε σήμερα την επιστολή στη δημοσιότητα.

Ο Βολόντιν, στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ήδη συνηγορούσε υπέρ της τροποποίησης του ποινικού κώδικα ώστε οι αρχές να προχωρούν στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων που ζουν στο εξωτερικό και προσβάλλουν δημοσίως τη Ρωσία και τις ένοπλες δυνάμεις της.

Ο Πριγκόζιν, στην επιστολή του, κατηγορεί «ορισμένα μέσα ενημέρωσης, μπλόγκερ και κανάλια στο Telegram», ότι δυσφημούν τους άνδρες του, περιλαμβανομένων και των πρώην καταδίκων που στρατολόγησε από φυλακές, παρουσιάζοντάς τους ως «κακούς και εγκληματίες».

Πρόκειται για αναφορά στο γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχει αποκαλυφθεί το εγκληματικό ή σκοτεινό παρελθόν ορισμένων από αυτούς. Οι κατάδικοι δέχτηκαν την προσφορά του να πολεμήσουν στην Ουκρανία για έξι μήνες και, αν επιζήσουν, θα τους δοθεί χάρη, ακόμη και αν αρχικά είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Ο Πριγκόζιν ζητάει από το κοινοβούλιο να ποινικοποιηθεί η συκοφάντηση των ανδρών του και να απαγορευτεί η αποκάλυψη του εγκληματικού παρελθόντος τους. «Επί της ουσίας, οι άνθρωποι που βρίσκονται στα πιο επικίνδυνα σημεία της πρώτης γραμμής και διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους και πεθαίνουν για την πατρίδα, παρουσιάζονται ως άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας, τους στερούν το δικαίωμα να εξιλεωθούν για τα αδικήματά τους και συνειδητά υποβαθμίζουν τα επιτεύγματά τους» γράφει σε αυτό το κείμενο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από τον Βολόντιν.

Νωρίτερα, ο Σεργκέι Μιρόνοφ, επικεφαλής του φιλοκυβερνητικού κόμματος Δίκαιη Ρωσία, επέκρινε δύο ρωσικές περιφέρειας που αρνήθηκαν να θάψουν με στρατιωτικές τιμές μαχητές της Wagner που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. «Αυτές οι αποφάσεις είναι ανήθικες, δεν μπορείτε να κρίνετε τι έκανε ένας άνθρωπος στο παρελθόν. Ιδίως αν ο άνθρωπος αυτός πέθανε με το όπλο στα χέρια, υπερασπιζόμενος τη μητέρα πατρίδα μας» σχολίασε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή