Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ναι» από Βερολίνο για Leopard

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ναι» από Βερολίνο για Leopard

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να στείλει άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απέδωσαν οι διεθνείς πιέσεις για την παροχή γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard, παρά την αρχική επιφυλακτικότητα του Βερολίνου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, έπειτα από πολύμηνες συζητήσεις ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς επείσθη να στείλει στην Ουκρανία τα πολυπόθητα άρματα μάχης, ενώ οι σύμμαχοί του επίσης αναμένεται να συνδράμουν το ουκρανικό οπλοστάσιο: οι ΗΠΑ εμφανίζονται έτοιμες να παράσχουν τανκς Αbrams, όπως ζητούσε η Γερμανία. Υπενθυμίζεται πως η Βαρσοβία υπέβαλε χθες επισήμως αίτημα στο Βερολίνο να επιτρέψει την παράδοση Leopard στην Ουκρανία, με το πρακτορείο Bloomberg να προεξοφλεί ότι η απάντηση της κυβέρνησης Σολτς θα δοθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας και θα είναι θετική.

Οπως αποκάλυψε χθες ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, η χώρα του και άλλες δυτικές χώρες, τις οποίες δεν κατονόμασε, ήδη εκπαιδεύουν στα εδάφη τους Ουκρανούς στρατιώτες στη χρήση Leopard, προφανώς προσδοκώντας θετική απάντηση της Γερμανίας. Επιπλέον, ο Μοραβιέτσκι γνωστοποίησε ότι η Βαρσοβία θα ζητήσει αποζημίωση από την Ε.Ε. για τα άρματα μάχης που θα παραδώσει στον ουκρανικό στρατό. Νωρίτερα, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να στείλει, τελικά, άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία, κάτι που έως τώρα απέφευγε επικαλούμενη προβλήματα επιμελητείας.

Στους 11 μήνες που μεσολάβησαν από τη ρωσική εισβολή, η συχνά τρικυμιώδης εσωτερική αντιπαράθεση στην Ουκρανία βρισκόταν σε αναστολή, καθώς προείχε η εθνική ενότητα απέναντι στην εξωτερική απειλή. Χθες, όμως, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έσπασε το άτυπο μορατόριουμ, απομακρύνοντας σειρά υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων, τους οποίους πρόσφατα δημοσιεύματα του ουκρανικού Τύπου έφεραν να εμπλέκονται σε προκλητικές υποθέσεις διαφθοράς.

O Βολοντίμιρ Ζελένσκι απομάκρυνε σειρά υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων, τους οποίους δημοσιεύματα έφεραν να εμπλέκονται σε προκλητικές υποθέσεις διαφθοράς.

Μέχρι χθες το βράδυ είχαν απομακρυνθεί συνολικά 11 αξιωματούχοι – τέσσερις υφυπουργοί, πέντε κυβερνήτες περιοχών, ένας αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας και ο αναπληρωτής διευθυντής του προεδρικού γραφείου. «Ο πρόεδρος βλέπει και ακούει την κοινωνία. Και απαντάει ευθέως σε μια κεντρική απαίτηση της κοινής γνώμης – δικαιοσύνη για όλους», δήλωσε σχετικά ο κορυφαίος σύμβουλος της προεδρίας, Μικαΐλο Ποντόλιακ.

Η πιο ευαίσθητη υπόθεση αφορά τον υφυπουργό Αμυνας, Βιατσεσλάβ Σαποβάλοφ, ο οποίος κατηγορείται ότι «φούσκωνε» τεχνητά τους λογαριασμούς του υπουργείου του για τον εφοδιασμό των Ουκρανών στρατιωτών, στην πρώτη γραμμή του μετώπου και στα μετόπισθεν, με τα ημερήσια γεύματά τους. Σε παρόμοια μοίρα βρίσκεται και ο υφυπουργός Υποδομών Βασίλ Λοζίνσκι, για τον οποίο καταγγέλθηκε ότι υπεξαίρεσε δημόσια κονδύλια που προορίζονταν για την αγορά γεννητριών, απαραίτητων λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών στο ενεργειακό δίκτυο της χώρας.

Σημαντικές, για το κύρος της ουκρανικής κυβέρνησης, ήταν και δύο άλλες υποθέσεις που σκανδάλισαν την κοινή γνώμη. Ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Ολέξι Σιμονένκο απόλαυσε εν μέσω πολέμου χριστουγεννιάτικες διακοπές στη Μαρμπέλα της Ισπανίας, ενώ ο αναπληρωτής διευθυντής του προεδρικού γραφείου, Κίριλο Τιμοσένκο, ήδη εκτεθειμένος στα μίντια λόγω της ακατανίκητης έλξης του προς τα υπερπολυτελή αυτοκίνητα, κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή της Ζαπορίζια.

Πέρα από το εσωτερικό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση Ζελένσκι, οι υποθέσεις διαφθοράς απειλούσαν να υπονομεύσουν την εικόνα της Ουκρανίας στα μάτια των δυτικών συμμάχων της, από την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια των οποίων εξαρτάται άμεσα η επιβίωσή της. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι εύλογη η σπουδή του Ουκρανού προέδρου να απαντήσει αποφασιστικά στα κρούσματα διαφθοράς, πολύ περισσότερο σε αυτήν τη συγκυρία, όπου ζητάει επίμονα από τη Δύση αναβαθμισμένα οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων αρμάτων μάχης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή