ΗΠΑ: Απόρρητα έγγραφα στο σπίτι του Μάικ Πενς

ΗΠΑ: Απόρρητα έγγραφα στο σπίτι του Μάικ Πενς

Μετά τις υποθέσεις Τραμπ και Μπάιντεν

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμβουλοι του πρώην αντιπροέδρου Μάικ Πενς βρήκαν «μικρό αριθμό εγγράφων» με διαβαθμισμένες ενδείξεις στο σπίτι του στην Ιντιάνα κατά τη διάρκεια έρευνας την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με σύμβουλο του Πενς. Τα έγγραφα είχαν «κατά λάθος συσκευαστεί και μεταφερθεί» στο σπίτι του Πενς στο τέλος της διακυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε ο Γκρεγκ Τζέικομπ, εκπρόσωπος του Πενς για τη διαχείριση αρχείων που σχετίζονται με την προεδρία, σε επιστολή του προς την Εθνική Υπηρεσία Αρχείων.

Η επιστολή, με ημερομηνία 18 Ιανουαρίου 2023, ανέφερε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος δεν γνώριζε την ύπαρξη των εγγράφων και επανέλαβε ότι ο ίδιος έπαιρνε πολύ σοβαρά υπόψη τη διαχείριση διαβαθμισμένου υλικού και ήθελε πάντοτε να βοηθήσει.

Ο Τζέικομπ έγραψε ότι ο Μάικ Πενς απευθύνθηκε σε εξωτερικό δικηγόρο λόγω και της πρόσφατης ανεύρεσης διαβαθμισμένων εγγράφων τις τελευταίες ημέρες στην κατοικία και το πρώην ιδιωτικό γραφείο του προέδρου Μπάιντεν. Ο Τζέικομπ είπε επίσης ότι ο δικηγόρος δεν μπορούσε να διευκρινίσει τίποτα περισσότερο για τα έγγραφα, διότι σταμάτησε να ψάχνει μόλις έγινε σαφές ότι τα έγγραφα είχαν διαβαθμισμένες ενδείξεις.

Η ανακάλυψη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ανάλογων περιστατικών λίγες ημέρες μετά την εύρεση παρόμοιων εγγράφων στο σπίτι του Τζο Μπάιντεν στο Ντέλαγουερ και σε πρώην γραφείο του σε think tank της Ουάσιγκτον. Οπως και στην περίπτωση των εγγράφων του Μπάιντεν –τα οποία αφορούσαν την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα από το 2009 έως το 2017–, τα έγγραφα που ανακαλύφθηκαν στο σπίτι του Πενς παραδόθηκαν στο FBI, σύμφωνα με το CNN.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του οποίου ο Πενς υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος από το 2017 έως το 2021, βρίσκεται επίσης υπό έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την παράνομη κατοχή διαβαθμισμένων εγγράφων σε περίοδο που δεν ήταν στην προεδρία. Ο Τραμπ, που κρατούσε στην κατοχή του πολύ περισσότερα απόρρητα έγγραφα από τον Μπάιντεν –και τον Πενς–, είχε εμποδίσει τις προσπάθειες ανάκτησής τους από τις Αρχές. Το FBI είχε τότε πραγματοποιήσει έφοδο στην κατοικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα προκειμένου να τα ανακτήσει.

Ειδικοί σύμβουλοι διορίστηκαν για να ερευνήσουν τον Μπάιντεν και τον Τραμπ σχετικά με τη διατήρηση των αρχείων αυτών. Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ έσπευσε να παραλληλίσει τις δύο υποθέσεις, και να ζητήσει μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έφοδο στο σπίτι του Μπάιντεν καθώς και στον Λευκό Οίκο, φαίνεται πως οι συνθήκες της ανακάλυψης των αρχείων Μπάιντεν διαφέρουν σημαντικά. Ο Τζο Μπάιντεν ουδέποτε ειδοποιήθηκε πως είχε στην κατοχή του επίσημα έγγραφα που έπρεπε να επιστρέψει, ενώ η ομάδα του αποκάλυψε πάραυτα την ανακάλυψη των διαβαθμισμένων εγγράφων και τα επέστρεψε εντός μιας ημέρας.

Το CNN σημειώνει επιπλέον ότι ο Μάικ Πενς «είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν είχε στην κατοχή του κανένα διαβαθμισμένο έγγραφο».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι «δεν είναι ακόμη σαφές σε τι αφορούν τα έγγραφα ή το επίπεδο ευαισθησίας ή διαβάθμισής τους» και πρόσθεσε ότι η ομάδα του Πενς σχεδίαζε «να ενημερώσει το Κογκρέσο άμεσα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή