Ουκρανία: Οι ΗΠΑ θα στείλουν 31 άρματα μάχης Abrams

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ θα στείλουν 31 άρματα μάχης Abrams

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν στην Ουκρανία 31 άρματα μάχης τύπου M1 Abrams αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων, μετέδωσε το Bloomberg. 

Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται ανώτερους αξιωματούχους, ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την αποστολή πλήρους τάγματος αρμάτων μάχης Abrams για την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ καθιερώνουν επίσης ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για τα οχήματα, τα οποία είναι πολύπλοκα στη λειτουργία και τη συντήρηση, δήλωσαν αξιωματούχοι νωρίτερα την Τετάρτη.

Είπαν ότι τα τανκς μπορεί να χρειαστούν μήνες για να φτάσουν επειδή παρέχονται μέσω της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας.

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει Leopard

Σε επίσημη ανακοίνωση ότι θα αποστείλει τανκς Leopard 2 στην Ουκρανία, αλλά και πως θα δώσει «πράσινο φως» για αντίστοιχη αποστολή τους από χώρες – συμμάχους προέβη σήμερα το μεσημέρι η Γερμανία.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Καγκελαρίας, ο στόχος είναι να δημιουργηθούν άμεσα δύο τάγματα με Leopard στην Ουκρανία, με το Βερολίνο, ως πρώτο βήμα, να αποστέλλει 14 τανκς.

Επίσης, όπως αναφέρεται, η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών θα ξεκινήσει άμεσα, με τη Γερμανία να αναλαμβάνει τις μεταφορές, αλλά και τα πυρομαχικά.

Η απόφαση της Γερμανίας ανοίγει τον δρόμο και σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, η Ισπανία και η Νορβηγία, να αποστείλουν Leopard στην Ουκρανία.

Τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν αυξηθεί οι πιέσεις στην κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς να στείλει τανκς και να επιτρέψει σε άλλες χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ να πράξουν το ίδιο. Αρχικώς το Βερολίνο εμφανιζόταν επιφυλακτικό για την αποστολή τανκς στην Ουκρανία.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή