Σουηδία: Αλλάζει ρότα στο μεταναστευτικό

Σουηδία: Αλλάζει ρότα στο μεταναστευτικό

Η Σουηδία ξεκινάει «καμπάνια ενημέρωσης» για να αποθαρρύνει μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Σουηδία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία του συμβουλίου της Ε.Ε., ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει «ενημερωτική εκστρατεία» με σκοπό να αποθαρρύνει μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθουν στη χώρα.

Η υπουργός Μετανάστευσης Μαρία Μάλμερ Στένεγκαρντ και ο ακροδεξιός πρόεδρος του κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών (SD) στο κοινοβούλιο, Χένρικ Βίνγκε, δήλωσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου πως η χώρα, στην προσπάθειά της να μειώσει τη μετανάστευση, θα χρειαστεί να επενδύσει περισσότερο στην πληροφόρηση. Η εκστρατεία θα περιλαμβάνει στοχευμένη επικοινωνία με ξένα μέσα ενημέρωσης και πρακτορεία ειδήσεων, καθώς και με ξένες πρεσβείες στη Σουηδία. «Αυτή η κυβέρνηση εξελέγη, μεταξύ άλλων, με εντολή να φέρει αλλαγή στη μεταναστευτική πολιτική. Αυτό απαιτεί πολλές και σημαντικές αλλαγές», δήλωσε η Στένεγκαρντ.

Ως αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου, το κεντροδεξιό μετριοπαθές κόμμα, οι Χριστιανοδημοκράτες και το Φιλελεύθερο κόμμα σχημάτισαν κυβέρνηση συνασπισμού με την υποστήριξη του ακροδεξιού SD, το οποίο σημείωσε ένα ιστορικό ποσοστό 20%. Το ακροδεξιό κόμμα έμεινε εκτός κυβέρνησης με αντάλλαγμα να περάσει μεγάλα τμήματα της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής του.

Σύμφωνα με τη Στένεγκαρντ, η καλύτερη ενημέρωση θα μπορούσε να αποτρέψει απροστάτευτους ανθρώπους από το να έρθουν στη Σουηδία και να μειώσει τα δεινά που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες κατά την προσπάθειά τους να φθάσουν στη χώρα. «Σήμερα, τα δύο τρίτα των ανθρώπων που έρχονται στην Ευρώπη δεν έχουν καμία προστασία. Αφήνουν τη ζωή τους στα χέρια των διακινητών. Εάν ενημερωθούν για τους κανόνες, μειώνουμε τον κίνδυνο αυτοί οι άνθρωποι να υποφέρουν», σχολίασε η υπουργός. Σύμφωνα με την ίδια, η καλύτερη ενημέρωση θα βοηθήσει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίον ο κόσμος βλέπει τη Σουηδία. «Οι άνθρωποι είναι συχνά καλά ενημερωμένοι και υπάρχει λόγος που 163.000 μετανάστες ταξίδεψαν από όλη την Ευρώπη στη μικρή κρύα Σουηδία του βορρά το 2015. Ηταν επειδή γνώριζαν πως εδώ υπάρχουν πιο ανεκτικοί κανονισμοί», σχολίασε η Στένεγκαρντ. Η χώρα των 10 εκατ. κατοίκων είδε κατά μέσο όρο 121.000 μετανάστες να καταφθάνουν κάθε χρόνο από το 2016, ενώ το 20% του πληθυσμού γεννήθηκε στο εξωτερικό το 2021, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.

Η απόφαση αυτή μοιάζει για πολλούς απρόσμενη, δεδομένης της μέχρι τώρα στάσης της χώρας απέναντι στην υποδοχή μεταναστών και προσφύγων. Ωστόσο, η πίεση του ακροδεξιού κόμματος, που υποστηρίζει αυτές τις αλλαγές, δεν είναι πλέον καθόλου αμελητέα. «Η σουηδική κυβέρνηση έχει αυτή τη στιγμή συνάψει συμφωνία με την ακροδεξιά και πρέπει να την τηρήσει. Διαφορετικά, οι Σουηδοί Δημοκράτες έχουν ουσιαστικά τη δυνατότητα να ρίξουν την κυβέρνηση. Είναι σαν να βρίσκεται σε κατάσταση ομηρίας», δήλωσε στο EURACTIV ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κάρλσταντ, Τομπάιας Χίμπινετ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή