ΗΠΑ: Απόρρητα αρχεία στα σπίτια των πολιτικών

ΗΠΑ: Απόρρητα αρχεία στα σπίτια των πολιτικών

Πιο πρόσφατη η περίπτωση του τέως αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, είναι ο τελευταίος σειράς πολιτικών στις κατοικίες των οποίων εντοπίσθηκαν διαβαθμισμένα έγγραφα. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζουν και οι δύο ποινικές έρευνες για το υλικό που εντοπίσθηκε σε ιδιοκτησίες τους. Ο Πενς και ο Μπάιντεν ενημέρωσαν αμέσως τις Αρχές για τα ευρήματα. Αντιίθέτως, το FBI πραγματοποίησε έφοδο στην έπαυλη του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο, όπου εντόπισε διαβαθμισμένο υλικό, με τις ομοσπονδιακές αρχές να κατηγορούν την ομάδα Τραμπ για απόπειρα παρακώλυσης του έργου τους.

Πολλά πολιτικά πρόσωπα, όπως η Χίλαρι Κλίντον και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μαξίμ Μπερνιέ, ο οποίος αποθήκευε απόρρητο υλικό στο διαμέρισμα της ερωμένης του, βρέθηκαν στο στόχαστρο του νόμου για παραμέληση των κανόνων ασφαλείας σε ό,τι αφορά τα απόρρητα έγγραφα.

Ενώ Πενς και Μπάιντεν ενημέρωσαν αμέσως για τα έγγραφα, οι ομοσπονδιακές αρχές κατηγορούν την ομάδα Τραμπ για απόπειρα παρακώλυσης.

«Η απώλεια διαβαθμισμένων εγγράφων είναι πολύ κοινή. Συμβαίνει συνέχεια», σημειώνει στο BBC ο Τομ Μπλάντον, επικεφαλής των Αρχείων Εθνικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον. Παρότι δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό τι περιείχαν τα έγγραφα που βρίσκονταν στην κατοικία Πενς, ο Μπλάντον επισημαίνει ότι κάθε είδους υλικό μπορεί να έχει λάβει διαβάθμιση ασφαλείας, όπως ταξιδιωτικά προγράμματα επισήμων ή ενημερώσεις για επικείμενες επισκέψεις στο εξωτερικό. Το υλικό αυτό παραμένει, όμως, απόρρητο ακόμη και αν το περιεχόμενό του έχει προ πολλού δημοσιοποιηθεί. Τέτοια έγγραφα «αποχαρακτηρίζονται» ύστερα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό δεν γίνεται αυτομάτως. Κάθε σελίδα πρέπει να ελεγχθεί από τις αρμόδιες διευθύνσεις, προκαλώντας γραφειοκρατικό κυκεώνα. Αλλη κατηγορία διαβάθμισης, όσα έχουν χαρακτηρισθεί «Ευαίσθητες Ενδοϋπηρεσιακές Πληροφορίες» (SCI), σπάνια αποχαρακτηρίζονται καθώς μπορεί να αποκαλύψουν τις ταυτότητες ξένων πληροφοριοδοτών ή πρακτόρων. Πολλά έγγραφα με την ένδειξη SCI εντοπίσθηκαν στην κατοικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο, όπως έδειξαν και οι φωτογραφίες του FBI που δημοσίευσαν μέσα ενημέρωσης.

Η κρίσιμη διαφορά, ωστόσο, έγκειται στον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ διαχειρίσθηκε την υπόθεση. «Ενημερώνεις τις Αρχές και φροντίζεις για την ταχεία επιστροφή των εγγράφων. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος. Ο Τραμπ προτίμησε να καθυστερεί, να υποβαθμίζει και να παρακωλύει την έρευνα», λέει ο νομικός Μπραντ Μος. Σύμφωνα με τον νόμο κατασκοπείας, η παράνομη κατοχή, κακή διαχείριση ή κοινοποίηση τέτοιων εγγράφων είναι ποινικά κολάσιμη. Η Δικαιοσύνη σπάνια ασκεί, όμως, διώξεις εφόσον δεν συντρέχουν δύο βασικά αίτια: ο δόλος ή η παρακώλυση του δικαστικού έργου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή