Ουκρανία: Βροχή ρωσικών πυραύλων σε πολλές πόλεις – Εκρήξεις και στο Κίεβο

Ουκρανία: Βροχή ρωσικών πυραύλων σε πολλές πόλεις – Εκρήξεις και στο Κίεβο

'Τουλάχιστον ένας νεκρός από το κύμα επιθέσεων από αέρος

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομοβροντία ρωσικών πυραύλων έπληξε το πρωί της Πέμπτης τις ουκρανικές πόλεις, με δύο ισχυρές εκρήξεις να συγκλονίζουν και το Κίεβο και να σκοτώνουν τουλάχιστον έναν κάτοικο της πρωτεύουσας.

Οι ουκρανικές αρχές κάνουν λόγο για περισσότερους από 30 πυραύλους από τις ρωσικές δυνάμεις, προσθέτοντας ότι κατέρριψαν μεγάλο αριθμό από αυτούς. Ο αεροπορικός συναγερμός λειτούργησε και οι πολίτες έσπευσαν στα καταφύγια.

Ο δήμαρχος του Κιέβου προέτρεψε τους κατοίκους να παραμείνουν εκεί, μετά την έκρηξη ρωσικού πυραύλου που αντήχησε στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. «Έκρηξη στο Κίεβο! Παραμείνετε σε καταφύγια», έγραψε στο Telegram ο Βιτάλι Κλίτσκο, πριν ανακοινώσει τον θάνατο ενός 55χρονου άνδρα και τον τραυματισμό άλλων δύο πολιτών.

Το θανατηφόρο πλήγμα σημειώθηκε σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν κατοικίες, παρά μόνο επαγγελματικές δομές, στα νότια της πρωτεύουσας.

Ουκρανία: Βροχή ρωσικών πυραύλων σε πολλές πόλεις – Εκρήξεις και στο Κίεβο-1
Οι κάτοικοι του Κιέβου κατέφυγαν για την προστασία τους από τις ρωσικές επιθέσεις σε σταθμούς του μετρό το πρωί της Πέμπτης (φωτ.: Efrem Lukatsky/AP).

Τουλάχιστον μία έκρηξη στο Κίεβο επιβεβαιώνουν ότι άκουσαν και οι δημοσιογράφοι του Reuters.

Τις επιθέσεις φέρεται να έχουν πραγματοποιήσει πολεμικά αεροσκάφη της ρωσικής αεροπορίας. Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας Γιούρι Ιχνάτ είπε ότι έξι πολεμικά αεροσκάφη Tu-95 απογειώθηκαν από την αρκτική περιοχή του Μούρμανσκ στη βόρεια Ρωσία και εκτόξευσαν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Η πυραυλική ομοβροντία αποδίδεται σε σπασμωδική αντίδραση των Ρώσων στην ανακοίνωση για την παροχή εξελιγμένων αρμάτων μάχης της Δύσης προς το Κίεβο.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε περισσότερους από 15 ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν προς την πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής της Πέμπτης.

Επιπλέον ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν 24 drones, συμπεριλαμβανομένων 15 πάνω από το Κίεβο, που εξαπέλυσε η Ρωσία σε επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παράλληλα στην Οδησσό τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι έχουν πληγεί δύο κρίσιμες ενεργειακές υποδομές στην περιοχή.

Συναγερμός σήμανε και στο Ντνιπροπετρόφσκ, ενώ πλήγματα από αέρος έχουν αναφερθεί και στη Βινίτσια. Πληροφορίες του CNN αναφέρουν τη διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από τουλάχιστον μία εταιρεία ηλεκτρισμού.

Πηγή: Reuters, CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή