Τσαβούσογλου: Η τριμερής συνάντηση με Σουηδία και Φινλανδία δεν έχει κανένα νόημα αυτή τη στιγμή

Τσαβούσογλου: Η τριμερής συνάντηση με Σουηδία και Φινλανδία δεν έχει κανένα νόημα αυτή τη στιγμή

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι δεν έχει υπάρξει πρόταση για ξεχωριστή αξιολόγηση της ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε σήμερα αυτό που ο πρόεδρος Ερντογάν έλεγε τις προηγούμενες ημέρες: ότι μια τριμερής συνάντηση μεταξύ Τουρκίας – Σουηδίας – Φινλανδίας δεν έχει κανένα απολύτως νόημα αυτή τη στιγμή.

Η δήλωση Τσαβούσογλου ακολουθεί τις διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη, που περιελάμβαναν κάψιμο του Κορανίου.

«H κυβέρνηση της Σουηδίας, επιτρέποντας αυτήν την άθλια ενέργεια (σ.σ.: το κάψιμο του Κορανίου), συμμετείχε σε αυτήν… Η Σουηδία πρέπει να λάβει μια απόφαση. Βάζουν νάρκες στον δρόμο που οδηγεί προς την ένταξη. Από τη Σουηδία εξαρτάται αν θα καθαρίσει τις νάρκες για να προχωρήσει, ή αν θα πατήσει τις νάρκες και θα εκραγεί» δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου είπε επίσης πως δεν υπάρχει πρόταση να αξιολογηθεί χωριστά η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να αποκαταστήσει τον διάλογο του ΝΑΤΟ με την Τουρκία αφού η Αγκυρα ανέβαλε επ’ αόριστον τις τριμερείς συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξή τους.

Η Τουρκία, προ δύο ημερών, ανέβαλε επ’ αόριστον τις τριμερείς συνομιλίες με τις δύο υποψήφιες προς ένταξη χώρες στο ΝΑΤΟ. Η προγραμματισμένη συνάντηση των τριών χωρών επρόκειτο να λάβει χώρα στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο, αλλά αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Αγκυρας, όπως είχε αναφέρει το TRT επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Εκπρόσωπος του Ερντογάν είχε αναφέρει τις προηγούμενες ημέρες ότι επρόκειτο να παρευρεθεί στις συνομιλίες και ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σουηδία και Φινλανδία, ωστόσο, λένε ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, δηλώνοντας όμως την ίδια στιγμή ότι με την Τουρκία σε προεκλογική περίοδο η κατάσταση δυσχεραίνει.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή