Παρίσι 2024: Απειλεί με μποϊκοτάζ η Ουκρανία

Παρίσι 2024: Απειλεί με μποϊκοτάζ η Ουκρανία

Εάν προσκληθούν Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία απείλησε σήμερα ότι θα μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, εάν προσκληθούν Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές, στο πλαίσιο των αντιδράσεων της μετά την εισβολή της Μόσχας στη χώρα, τον Φεβρουάριο του 2022.

Στο ενδεχόμενο πρόσκλησης αναφέρθηκε η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, η οποία δήλωσε ότι θα ήθελε Ρώσους αθλητές να συμμετέχουν υπό ουδέτερη σημαία. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) από την πλευρά της συνέταξε έναν οδικό χάρτη εχθές (25/1) για την επανένταξή τους στον παγκόσμιο αθλητισμό.

«Μια τέτοια κατάσταση είναι απαράδεκτη για το κράτος μας», αντέδρασε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Αθλητισμού Βαντίμ Γκουτζέιτ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο πιέζει επί του παρόντος τη ΔΟΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς να επιτύχουν την απαγόρευση Ρώσων και Λευκορώσων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη: όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές δεν πρέπει να συμμετέχουν σε διεθνείς αγώνες», συνέχισε ο Γκουτζέιτ στο Facebook. «Αν δεν ακουστούμε, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να μποϊκοτάρουμε και να αρνηθούμε να συμμετάσχουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες», πρόσθεσε.

Την Τρίτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαίτησε από τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν να αποκλειστούν οι Ρώσοι από τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είναι προγραμματισμένοι σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Από την πλευρά της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε εχθές ότι «κανένας αθλητής δεν πρέπει να αποκλειστεί από τους αγώνες με βάση το διαβατήριό του», μετά από διαβούλευση με εκπροσώπους αθλητών, διεθνών ομοσπονδιών και Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή