ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Ο γαλλικός στρατός παραγγέλνει αντιαρματικά όπλα από τη Saab

Η παραγγελία για 4.226 AT4 αφορά μια πιο εξελιγμένη έκδοση από αυτήν που χρησιμοποιεί ο γαλλικός στρατός

Σουηδία: Ο γαλλικός στρατός παραγγέλνει αντιαρματικά όπλα από τη Saab

Ο σουηδικός όμιλος αεροναυπηγικής και άμυνας Saab ανακοίνωσε σήμερα μια παραγγελία του γαλλικού στρατού για τα αντιαρματικά του όπλα AT4, έναντι 24 εκατομμυρίων ευρώ.

Η γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) έκανε αυτήν την παραγγελία στα μέσα Δεκεμβρίου, για παράδοση το 2023, διευκρίνισε η Saab σε ανακοίνωση της.

Ελαφρύ, φορητό και χαμηλού κόστους, το AT4 συγκαταλέγεται στα όπλα του σουηδικού ομίλου που έχουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε δυτικούς στρατούς και είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα αντιαρματικά. Ο πύραυλος των 84 χιλιοστών είναι προφορτωμένος σε σωλήνα μίας χρήσης.

Η παραγγελία για 4.226 AT4 αφορά μια πιο εξελιγμένη έκδοση από αυτήν που χρησιμοποιεί ο γαλλικός στρατός, διευκρίνισε η DGA στο Γαλλικό Πρακτορείο. Τα AT4 περιλαμβάνονται στο πακέτο της σουηδικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Το όπλο αυτό βεληνεκούς εκατοντάδων μέτρων μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον αρμάτων και βαρέων οχημάτων μάχης αλλά επίσης κατά κτιρίων και οχυρώσεων ή για την προστασία εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τη Saab.

Τα αντιαρματικά όπλα χρησιμοποιούνται μαζικά από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, κυρίως οι φορητοί πύραυλοι NLAW, που επίσης κατασκευάζονται από τη Saab, καθώς και οι αμερικανικής κατασκευής Javelin.

Η Γαλλία, μέσω της κατασκευάστριας εταιρίας MMDA, παράγει επίσης φορητούς αντιαρματικούς πυραύλους, τους MMP (που μετονομάστηκαν Akeron) ένα πολύ ακριβό μοντέλο με βεληνεκές 4.000 μέτρων.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr