Πόλεμος στην Ουκρανία: Μετά τα Leopard παίρνουν σειρά τα F-16

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μετά τα Leopard παίρνουν σειρά τα F-16

Ανοίγει η συζήτηση στις δυτικές πρωτεύουσες για την παροχή μαχητικών αεροπλάνων στην Ουκρανία

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτού ακόμη κοπάσει ο θόρυβος από τη βαρυσήμαντη απόφαση Βερολίνου και Ουάσιγκτον να εξοπλίσουν με βαρέα άρματα μάχης την Ουκρανία, σε αρκετές δυτικές πρωτεύουσες έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις για το επόμενο, μεγάλο βήμα: τον εξοπλισμό του Κιέβου με τα σύγχρονα μαχητικά αεροπλάνα που επίμονα ζητάει η κυβέρνηση Ζελένσκι.

Σύμφωνα με το κύριο ρεπορτάζ στο χθεσινό φύλλο των Financial Times, η αμερικανική πολεμική βιομηχανία Lockheed Martin ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή αεροσκαφών F-16, προεξοφλώντας παραγγελίες με προορισμό την Ουκρανία κατά τους προσεχείς μήνες. Δύο είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν επί του θέματος. Το πρώτο από αυτά θέλει ισχυρούς συμμάχους της Ουκρανίας να ξεπερνούν τους αρχικούς δισταγμούς τους και να προμηθεύουν απευθείας το Κίεβο με τα εν λόγω μαχητικά αεροπλάνα.

Εναλλακτικά συζητείται το ενδεχόμενο ορισμένοι εκ των συμμάχων της Ουκρανίας, όπως η Πολωνία και οι Βαλτικές Δημοκρατίες, να παραδώσουν στο Κίεβο σοβιετικά αεροπλάνα MiG-29 του στόλου τους και να τα αναπληρώσουν με F-16, τα οποία θα αγοράσουν οι ίδιες. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι σχετικές συζητήσεις σε επίπεδο υπουργών Αμυνας βρίσκονται ακόμη «σε αρχικό στάδιο».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μετά τα Leopard παίρνουν σειρά τα F-16-1
Καθημερινότητα πλέον αποτελεί η διαβίωση σε καταφύγια και σταθμούς μετρό στο Κίεβο, το οποίο βομβαρδίζεται ανηλεώς. [REUTERS / Viacheslav Ratynskyi]

Σε κάθε περίπτωση, οι χώρες που θα αποφασίσουν κάτι τέτοιο οφείλουν να εξασφαλίσουν την άδεια της Ουάσιγκτον. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν κρατάει αρνητική στάση στο αίτημα του Κιέβου, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης του πολέμου αν οι Ουκρανοί πλήξουν με αμερικανικά αεροσκάφη στόχους εντός Ρωσίας.

Νέο κύμα ρωσικών βομβαρδισμών εναντίον ουκρανικών πόλεων, μία ημέρα μετά τις αποφάσεις Ουάσιγκτον και Βερολίνου για την αποστολή αρμάτων μάχης στο Κίεβο.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της γαλλικής Le Monde, το ενδεχόμενο τροφοδοσίας του Κιέβου με δυτικά μαχητικά αεροσκάφη είναι πιθανό να συζητηθεί σε νέα σύνοδο συμμάχων της Ουκρανίας, η οποία θα λάβει χώρα και πάλι στο Ραμστάιν της Γερμανίας περί τα μέσα Φεβρουαρίου. «Είναι δύσκολο να φανταστούμε νίκη της Ουκρανίας χωρίς σύγχρονη πολεμική αεροπορία», έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αντρί Μέζνικ, για να προσθέσει: «Να γιατί έχουμε επείγουσα ανάγκη από δυτικά μαχητικά αεροσκάφη όπως τα F-16, τα F-35 ή ακόμη τα Eurofighter και τα Tornado».

Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αποστολή στην Ουκρανία αρμάτων μάχης Leopard και Abrams αντίστοιχα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι «το ζήτημα-κλειδί τώρα είναι η ταχύτητα και ο όγκος» των παραδόσεων που έχουν δρομολογηθεί. Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η πρώτη ίλη γερμανικών τανκς (14 τον αριθμό) είναι πιθανό να βρίσκονται στην Ουκρανία τον Μάρτιο, ενώ η παράδοση των 31 αμερικανικών Abrams δεν αναμένεται πριν από το φθινόπωρο. Οι Ουκρανοί ελπίζουν να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα δυτικά άρματα μάχης στη μεγάλη αντεπίθεση που σχεδιάζουν για την άνοιξη.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μετά τα Leopard παίρνουν σειρά τα F-16-2
Οι Ουκρανοί ισχυρίστηκαν ότι κατέρριψαν 47 από τους 55 ρωσικούς πυραύλους και ότι είχαν απώλεια τουλάχιστον 11 ανθρώπων. [A.P. Photo/Roman Hrytsyna]

Η επόμενη ημέρα των αποφάσεων για τα Leopard και τα Abrams βρήκε τους Ρώσους να εξαπολύουν νέο κύμα βομβαρδισμών, σε ώρα κυκλοφοριακής αιχμής, εναντίον αρκετών ουκρανικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, με drones και πυραύλους Κρουζ. Οι Ουκρανοί ισχυρίστηκαν ότι κατέρριψαν 47 από τους 55 ρωσικούς πυραύλους, ανέφεραν όμως σημαντικές καταστροφές στο ενεργειακό δίκτυο και την απώλεια τουλάχιστον 11 ανθρώπων.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί καθυστέρησαν την άφιξη της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών Κατρίν Κολονά στην Οδησσό. Προερχόμενη από τη γειτονική Μολδαβία, η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας επισκέφθηκε την πόλη μία ημέρα μετά την απόφαση της UNESCO να την κηρύξει «Επαπειλούμενη Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά». Στη διάρκεια της επίσκεψής της συζήτησε με τον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα για τις ανάγκες της Ουκρανίας σε ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή