Ερευνα Cambridge: Είναι ο φόρος στη ζάχαρη το «κλειδί» κατά της παιδικής παχυσαρκίας;

Ερευνα Cambridge: Είναι ο φόρος στη ζάχαρη το «κλειδί» κατά της παιδικής παχυσαρκίας;

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο φόρος στη ζάχαρη, και συγκεκριμένα στα ζαχαρούχα αναψυκτικά, ενδεχομένως να αποτρέπει περισσότερα από 5.000 περιστατικά παχυσαρκίας κάθε χρόνο στη Βρετανία. Η έρευνα, που διενεργήθηκε από το Cambridge, αφορά κορίτσια που πήγαιναν σε δημοτικό σχολείο.

Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge ανέλυσαν τον αντίκτυπο του φόρου στη ζάχαρη, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2018, στο πλαίσιο των δράσεων για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.

Ο φόρος οδήγησε τις εταιρείες ποτών να αναδιαμορφώσουν την πολιτική τους ώστε τα αναψυκτικά τους να περιέχουν λιγότερη ζάχαρη. Μάλιστα, όσες εταιρείες δεν το έπραξαν, κατέβαλαν επιπλέον εισφορά.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Medicine, παρακολούθησε τις αλλαγές στα επίπεδα παχυσαρκίας στα παιδιά από το 2014 μέχρι το 2020, εξετάζοντας και την αλλαγή που σημειώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, οπότε και επιβλήθηκε ο φόρος ζάχαρης.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο φόρος στη ζάχαρη οδήγησε σε μείωση της παχυσαρκίας κατά 8% στα κορίτσια 10-11 ετών, αποτρέποντας 5.234 περιπτώσεις παχυσαρκίας ετησίως στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Οι μειώσεις ήταν μεγαλύτερες (9%) μεταξύ των κοριτσιών που πήγαιναν σχολείο σε πιο υποβαθμισμένες περιοχές (ποσοστό 40% μεταξύ των σχολείων που μελετήθηκαν), καθώς εκεί τα παιδιά εκτιμάται ότι καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ζαχαρούχων ποτών από οπουδήποτε αλλού.

Αντίθετα, οι εμπειρογνώμονες δεν διαπίστωσαν καμία μετρήσιμη επίδραση, μεταξύ των αγοριών που συμπεριλήφθησαν στην έρευνα.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τον Νοέμβριο από το NHS Digital διαπίστωσαν ότι σχεδόν ένα στα τρία παιδιά στην τελευταία τάξη του δημοτικού σχολείου, σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αγγλίας, είναι παχύσαρκο.

Συνολικά, το 31,3% των παιδιών της έκτης δημοτικού σε υποβαθμισμένες περιοχές ήταν παχύσαρκα – υπερδιπλάσιο από το 13,5% που καταγράφηκε στις λιγότερο υποβαθμισμένες περιοχές.

Σε ολόκληρη την Αγγλία, το 23,4% των παιδιών της έκτης δημοτικού ήταν παχύσαρκα. Το 5,8% από αυτά αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής Τζιν Ανταμς, του Πανεπιστημίου του Cambridge, δήλωσε: «Η έρευνα είναι πολύ σημαντική για την υγεία των παιδιών. Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση πολλών ζαχαρούχων ποτών συμβάλλει στην παχυσαρκία και ότι η βρετανική εισφορά στα αναψυκτικά οδήγησε σε μείωση της ποσότητας ζάχαρης σε αυτά που διατίθενται εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Επομένως, είναι λογικό να δούμε επίσης μείωση των περιπτώσεων παχυσαρκίας.

Ο Δρ Simon Steenson, επιστήμονας διατροφής στο Βρετανικό Ιδρυμα Διατροφής, δήλωσε ότι η μελέτη προσφέρει σημαντικές πληροφορίες, ωστόσο επισήμανε πως οι αιτίες της παχυσαρκίας είναι πολύπλοκες και τόνισε ότι οι αλλαγές συνήθως δεν οφείλονται μόνο σε έναν παράγοντα.

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή