Παιδική παχυσαρκία: Νέες οδηγίες για παιδιάτρους στις ΗΠΑ

Παιδική παχυσαρκία: Νέες οδηγίες για παιδιάτρους στις ΗΠΑ

Νέες συστάσεις δημοσίευσε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής για την αξιολόγηση και θεραπεία παχύσαρκων ή υπέρβαρων παιδιών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες συστάσεις δημοσίευσε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής για την αξιολόγηση και θεραπεία παχύσαρκων ή υπέρβαρων παιδιών, εκδίδοντας κείμενο 73 σελίδων το οποίο υποστηρίζει ότι το υπερβολικό βάρος δεν πρέπει να στιγματίζεται ως επίπτωση λανθασμένων προσωπικών επιλογών, αλλά ως σύμπτωμα πολυπαραγοντικής ασθένειας με βραχυπρόθεσμε αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία. Αυτές οι συστάσεις, οι πρώτες της Ακαδημίας τα τελευταία 15 χρόνια, καλούν τους ιατρούς να ακολουθούν κλιμακωτές, αλλά αποφασιστικές μεθόδους αλλαγής του τρόπου ζωής υπέρβαρων παιδιών, με τη συνταγογράφηση φαρμάκων για την απώλεια βάρους, καταφεύγοντας ακόμη και σε χειρουργική επέμβαση εάν κρίνεται απαραίτητο. «Η παχυσαρκία μπορεί να εμφανισθεί ακόμη και σε μικρές ηλικίες και δεν πρόκειται να βελτιωθεί χωρίς θεραπεία», λέει η παιδίατρος Σάρα Χαπλ, του παιδιατρικού νοσοκομείου Childrens Mercy στο Μιζούρι και επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε τις οδηγίες-συστάσεις. Ο δρ Ααρον Κέλι του Κέντρου Παιδιατρικής Παχυσαρκίας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, που δεν συμμετείχε στην έκθεση, λέει: «Πρόκειται για σημαντική μετατόπιση των ειδικών. Ολοι προτιμούν να απλουστεύουν την παχυσαρκία. Η αντιμετώπισή της δεν αφορά, όμως, μόνο τη δίαιτα ενός παιδιού και την ανάγκη για περισσότερη σωματική άσκηση».

Σε ποσοστό 20% τα παιδιά στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκα, με το φαινόμενο να μοιάζει να έχει ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παρότι ολοένα και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως δείχνοντας ότι άνθρωποι κάθε σωματικού βάρους μπορούν να είναι υγιείς εάν ασκούνται, η παιδική παχυσαρκία συνοδεύεται συχνά από κινδύνους για την υγεία. «Καταγράφουμε αύξηση περιστατικών υπέρτασης και υψηλής χοληστερίνης, αλλά και διαγνώσεις διαβήτη τύπου 2 σε παχύσαρκα παιδιά», λέει η δρ Κάλι Μπράουν της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Ουέικ Φόρεστ.

Σύμφωνα με τις νέες συστάσεις, η αποτελεσματικότερη θεραπεία για παχύσαρκα παιδιά είναι η συμμετοχή σε εντατικά προγράμματα μεταβολής συμπεριφοράς. Tα προγράμματα αυτά φέρνουν σε επαφή το παιδί και την οικογένειά του με γυμναστές, διατροφολόγους, ακόμη και μάγειρες, με στόχο τον σχεδιασμό υγιεινότερου τρόπου ζωής. Η Ακαδημία συνιστά 26 ώρες συμβουλευτικής θεραπείας για τα παχύσαρκα παιδιά και τις οικογένειές τους για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Και χειρουργείο

Η Ακαδημία συνιστά επίσης τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής, ακόμη και χειρουργείου, για ειδικές κατηγορίες παχύσαρκων παιδιών και νέων, ηλικίας 12 ετών και άνω. Αυτή η σύσταση προκάλεσε σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την ίδια ώρα, ορισμένοι ειδικοί τονίζουν ότι τέτοιες παρεμβατικές μέθοδοι μπορεί να αποδειχθούν επιζήμιες για το παιδί, καθώς πολλά από τα καινοτόμα σκευάσματα κατά της παχυσαρκίας κυκλοφορούν μόλις λίγα χρόνια και οι παρενέργειές τους δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.

«Αν διαβάσει κανείς τη μελέτη και δεν σταθεί στους εντυπωσιακούς τίτλους, θα διαπιστώσει ότι οι συστάσεις είναι πολύ λογικές και ήπιες. Οι γονείς καλούνται να βρουν λύση σε συνεργασία με πολλούς ειδικούς. Δεν προκρίνουν τις χειρουργικές επεμβάσεις ή τη φαρμακευτική αγωγή ως πρώτη λύση», λέει η δρ Μόνα Αμίν, παιδίατρος στη Φλόριντα, η οποία δεν συμμετείχε στο ερευνητικό έργο της Ακαδημίας Παιδιατρικής και υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να αποφευχθεί η ενοχοποίηση υπέρβαρων παιδιών και των οικογενειών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή