Αυστραλία: Χάθηκε επικίνδυνη μικροσκοπική ραδιενεργή κάψουλα

Αυστραλία: Χάθηκε επικίνδυνη μικροσκοπική ραδιενεργή κάψουλα

Διαρκείς έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό της

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμός έχει σημάνει στη Δυτική Αυστραλία μετά την εξαφάνιση μιας μικροσκοπικής κάψουλας, η οποία περιέχει ραδιενεργό ουσία, με τις αρχές να βρίσκονται εν μέσω διαρκών ερευνών για τον εντοπισμό της πορείας της.

Όπως μεταδίδει το BBC, η εν λόγω κάψουλα περιέχει μικρή ποσότητα ραδιενεργού Καισίου-137 και θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια την πρόκληση σοβαρής ασθένειας αν κάποιος έρθει σε επαφή μαζί της.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα η ουσία αυτή χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον σε εργασίες εξόρυξης. Η κάψουλα χάθηκε στα μέσα Ιανουαρίου μεταξύ της πόλης Νιούμαν και της πόλης Περθ, δηλαδή σε μια απόσταση που εκτείνεται περίπου στα 1.400 χιλιόμετρα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η κάψουλα μεταφερόταν με φορτηγό μεταξύ ενός ορυχείου βόρεια του Νιούμαν και των βορειοανατολικών περιοχών του Περθ.

Οι αρχές έχουν ειδοποιήσει τους πολίτες να μην πλησιάσουν την κάψουλα σε περίπτωση που αυτή εμφανιστεί στο οπτικό τους πεδίο. 
Πάντως το Τμήμα Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης (DFES) ξεκαθαρίζει πως η κάψουλα δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο.

Θα μπορούσε, όμως, να προκαλέσει εγκαύματα από ακτινοβολία, ενώ τυχόν επαφή μαζί της ενδεχομένως να κυοφορεί πιο μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, ακόμα και την πρόκληση καρκίνου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας της Αυστραλιανής Πολιτείας και πρόεδρος του Συμβουλίου Ακτινολογίας, Δρ Άντριου Ρόμπερτσον σημειώνει πως «το αντικείμενο εκπέμπει μια “λογική ποσότητα” ραδιενέργειας

Ενώ δεν παραλείπει να εκφράσει την ανησυχία του στο ενδεχόμενο κάποιος να πάρει την κάψουλα, χωρίς να γνωρίζει τι είναι: «Μπορεί να σκεφτεί ότι είναι ένα αντικείμενο με ενδιαφέρον και να το κρατήσει ή να το δώσει σε κάποιον» αναφέρει.

Αυστραλία: Χάθηκε επικίνδυνη μικροσκοπική ραδιενεργή κάψουλα-1
πηγή: DFES

Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο το DFES, για λόγους ασφαλείας, δημοσιοποίησε μια απεικόνιση του αντικειμένου, το οποίο έχει διαστάσεις 6 χιλιοστά επί 8 χιλιοστά.

Επιπλέον οι περιοχές από τις οποίες ξεκίνησε, αλλά και εκείνες στις οποίες ολοκληρώθηκε η μεταφορά έχουν ερευνηθεί και γίνονται προσπάθειες να χαρτογραφηθεί η ακριβής διαδρομή και οι στάσεις που έγιναν.

Τέλος οι αρχές καλούν όποιον πολίτη δει το αντικείμενο να ειδοποιήσει το DFES και να ζητήσει ιατρική βοήθεια, αν θεωρεί ότι ήρθε σε επαφή με την κάψουλα.

Πηγή: BBC

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή