Αυστραλία: Ψάχνουν για μια… ραδιενεργή βελόνα στα άχυρα

Αυστραλία: Ψάχνουν για μια… ραδιενεργή βελόνα στα άχυρα

Η εταιρεία Rio Tinto ζητεί συγγνώμη γιατί έχασε επικίνδυνη κάψουλα στη Δυτική Αυστραλία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολυεθνική του τομέα της μεταλλουργίας Rio Tinto παραδέχθηκε ότι έχασε μια μικροσκοπική ραδιενεργή κάψουλα στη Δυτική Αυστραλία πριν μερικές ημέρες, και προσπαθεί, με τη βοήθεια των αρχών, να βρει πού χάθηκε.

«Αναγνωρίζουμε ότι αυτό είναι σαφώς πολύ ανησυχητικό και λυπούμαστε για τον συναγερμό που προκάλεσε», δήλωσε η εταιρεία στο BBC.

Η κάψουλα περιέχει μια μικρή ποσότητα ραδιενεργού καισίου-137, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε όποιον τo αγγίξει. Χάθηκε μεταξύ της πόλης Νιούμαν και του Περθ, μια απόσταση περίπου 1.400 χιλιομέτρων.

«Εκτός από την πλήρη υποστήριξη των αρμόδιων αρχών, ξεκινήσαμε τη δική μας έρευνα για να καταλάβουμε πώς χάθηκε η κάψουλα κατά τη μεταφορά» δήλωσε ο διευθυντής σιδηρομεταλλεύματος της Rio Tinto, Σάιμον Τροτ. «Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, συνεργαζόμαστε στενά με τον ανάδοχο για να κατανοήσουμε καλύτερα τι πήγε στραβά σε αυτήν την περίπτωση» πρόσθεσε.

Η Rio Tinto είπε ότι πρόκειται για έναν μετρητή πυκνότητας που χρησιμοποιείται συνήθως στη βιομηχανία εξόρυξης. Χρησιμοποιούνταν στο ορυχείο του Γκουντάι-Ντάρι στη Δυτική Αυστραλία για τη μέτρηση της πυκνότητας της τροφοδοσίας σιδηρομεταλλεύματος.

Η ασημένια κάψουλα έχει διάμετρο μόλις 6 χιλιοστών και μήκος 8 χιλιοστών – και μπορεί να έχει πέσει οπουδήποτε.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η κάψουλα έφυγε από το ορυχείο στις 12 Ιανουαρίου. Αναφέρθηκε ότι είχε εξαφανιστεί στις 25 Ιανουαρίου, αν και παραμένει ασαφές πόσο καιρό αγνοείται το αντικείμενο.

«Η Rio Tinto προσέλαβε έναν τρίτο εργολάβο, με την κατάλληλη τεχνογνωσία και πιστοποίηση, για να συσκευάσει με ασφάλεια τη συσκευή κατά την προετοιμασία για μεταφορά εκτός τοποθεσίας πριν από την παραλαβή στις εγκαταστάσεις τους στο Περθ. Πριν από την έξοδο της συσκευής από την τοποθεσία, χρησιμοποιήθηκε ένας μετρητής Geiger για επιβεβαίωση της παρουσίας της κάψουλας μέσα στη συσκευασία» δήλωσε.

Πηγή: BBC, France 24

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή