Πώς το Ισραήλ βοηθάει εμμέσως την Ουκρανία

Πώς το Ισραήλ βοηθάει εμμέσως την Ουκρανία

Μπορεί τα πλήγματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν να εξυπηρετούν την εξωτερική πολιτική του Ισραήλ, ωστόσο στερούν από τις ρωσικές δυνάμεις βασικά όπλα που χρησιμοποιεί εναντίον του Κιέβου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το Ισραήλ να αρνείται να στείλει οπλισμό στην Ουκρανία –επικαλούμενο τις δικές του αμυντικές ανάγκες στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής–, ωστόσο φαίνεται ότι βοηθάει το Κίεβο στο παρασκήνιο. Εξάλλου, προσπαθώντας να διατηρήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και να μην εξοργίσει τον Κρεμλίνο, το Ισραήλ μοιάζει πιο ενεργό απ’ ό,τι φαίνεται.

Τελευταία απόδειξη ο βομβαρδισμός εργοστασίου κατασκευής drones μέσα στο Σαββατοκύριακο, το οποίο εντούτοις δεν κατάφερε υπολογίσιμο πλήγμα, όπως όλα συνηγορούν. Μπορεί το Ιράν να είναι διαρκώς στο στόχαστρο του Ισραήλ και το τελευταίο να κάνει ό,τι μπορεί, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, για να περιορίσει τις πυρηνικές και στρατιωτικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης αλλά και τη συνεργασία με τη Μόσχα, εντούτοις το χτύπημα που, όπως όλα δείχνουν, ενορχηστρώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις βοηθάει την Ουκρανία, καθώς στερεί από τις ρωσικές δυνάμεις ένα από τα βασικά της όπλα, τα Shahed-136. Και δεν είναι η πρώτη φορά – από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, το Ισραήλ πλήττει επανειλημμένως στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, που κατασκευάζουν κυρίως πυραύλους και drones.

Πώς το Ισραήλ βοηθάει εμμέσως την Ουκρανία-1
Τα περιβόητα ιρανικά drones Shahed-136 που φέρεται να προμηθεύει το Ιράν στη Ρωσία για τους πολεμικούς σκοπούς της στην Ουκρανία. (©ΑΡ)

«Πρόκειται για ένα έξυπνο τριπλό χτύπημα όπου το Ισραήλ μπορεί να βλάψει το Ιράν, να βοηθήσει την Ουκρανία και να μη διακινδυνεύσει τα στρατηγικά του συμφέροντα στη Συρία ή να διατρέχει τον κίνδυνο εκτροπής της ευαίσθητης στρατιωτικής του τεχνολογίας στη Ρωσία και στο Ιράν», δήλωσε στη Wall Street Journal ο Μαρκ Ντούμποβιτς, διευθύνων σύμβουλος του Foundation for Defense of Democracies, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, όταν ο Ισραηλινός πρέσβης στο Βερολίνο, Ρον Πρεσόρ, ρωτήθηκε από την Berliner Morgenpost την περασμένη Παρασκευή γιατί το Ισραήλ, ενώ παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, δεν κάνει το ίδιο με στρατιωτικό εξοπλισμό, αν και ο πρόεδρος Ζελένσκι, ο οποίος είναι επίσης Εβραίος, ζήτησε από το Ισραήλ, εκείνος απάντησε: «Δεν είναι τόσο απλό. Έχουμε τους Ρώσους στη Συρία. Όπως γνωρίζετε, ο ισραηλινός στρατός μπλοκάρει τακτικά τις αποστολές όπλων από το Ιράν προς τη Συρία και τον Λίβανο. Αυτά περιλαμβάνουν ιρανικά μη στελεχωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία. Βοηθάμε λοιπόν – αν και παρασκηνιακά και πολύ περισσότερο απ’ όσο γίνεται γνωστό. Έχουμε επίσης μια μεγάλη εβραϊκή κοινότητα στη Ρωσία. Αυτοί είναι οι δύο κύριοι λόγοι που κρατάμε χαμηλό προφίλ».

Το Ιράν, πάντως, από πλευράς του, χαρακτήρισε την επίθεση «δειλή» προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας, κατά τα λεγόμενα του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Χουσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν: «Τέτοιες ενέργειες δεν θα επηρεάσουν την αποφασιστικότητα των ειδικών μας να προχωρήσουν στο ειρηνικό πυρηνικό μας έργο».

Το Κρεμλίνο καταδίκασε την επίθεση της Κυριακής σε στρατιωτικό εργοστάσιο στο Ιράν και είπε ότι αναλύει τι είχε συμβεί. «Σε κάθε περίπτωση, μπορεί κανείς μόνο να καταδικάσει τέτοιες ενέργειες εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή