Στο στόχαστρο του Βελγίου τα «ματωμένα διαμάντια» της Ρωσίας

Στο στόχαστρο του Βελγίου τα «ματωμένα διαμάντια» της Ρωσίας

Ο Βέλγος πρωθυπουργός θέλει να τερματίσει το εμπόριο των ρωσικών διαμαντιών στην Ευρώπη. Ωστόσο, το σχέδιό του συναντά εμπόδια... εντός συνόρων.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η Ε.Ε. να έχει αποφασίσει την επιβολή σειράς κυρώσεων προς τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ωστόσο ένα πράγμα ακόμη δεν έχει «αγγίξει»: τα διαμάντια. 

Συγκεκριμένα, η βελγική κυβέρνηση δεν έχει απαγορεύσει ακόμη τις εισαγωγές ρωσικών διαμαντιών, γεγονός που έχει εξοργίσει τόσο την Ουκρανία όσο και αρκετούς Ευρωπαίους.

Η ουκρανική πλευρά πιέζει να σταματήσει η εισαγωγή ρωσικών ακατέργαστων διαμαντιών επειδή το εμπόριο πλουτίζει την Alrosa, μια επιχείρηση στην οποία, σύμφωνα με το Politico, συμμετέχει και το κράτος. 

Παρά το γεγονός ότι μια τέτοια παύση εισαγωγών δεν θα προκαλούσε την ίδια ζημιά στη ρωσική οικονομία, όπως για παράδειγμα αυτή των ορυκτών καυσίμων, η συνεχιζόμενη ροή ρωσικών διαμαντιών σημαίνει πως κάποιες δυτικές χώρες βάζουν τα εθνικά τους συμφέροντα πάνω από αυτά της Ουκρανίας.

Ο μόνος που διαφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης να μην απαγορέψει τις εισαγωγές ρωσικών διαμαντιών είναι ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρο, ο οποίος υπογράμμισε ότι έχει έρθει η ώρα να μπει ένα τέλος στο εμπόριο αιματοβαμμένων διαμαντιών μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

«Τα ρωσικά διαμάντια είναι αιματοβαμμένα διαμάντια» είπε ο Ντε Κρο στο Politico. «Τα έσοδα για τη Ρωσία από τα διαμάντια μπορούν να σταματήσουν μόνο εάν η πρόσβαση των ρωσικών διαμαντιών στις δυτικές αγορές δεν είναι πλέον δυνατή. Σφυρηλατώντας αυτό το σταθερό μέτωπο, το Βέλγιο συνεργάζεται με τους εταίρους του».

Στο στόχαστρο του Βελγίου τα «ματωμένα διαμάντια» της Ρωσίας-1

Οι δραστηριότητες της Αμβέρσας στον τομέα των πολύτιμων λίθων έχουν πληγεί σοβαρά, καθώς τα ακατέργαστα ρωσικά διαμάντια συχνά καταλήγουν στη Δύση κομμένα και γυαλισμένα, με αποτέλεσμα να μειώνονται σημαντικά τα έσοδα του Βελγίου.

Ετσι, το Βέλγιο συνεργάζεται με τους εταίρους για την εφαρμογή ενός «συστήματος ιχνηλασιμότητας διαμαντιών», σύμφωνα με τον Βέλγο αξιωματούχο. 

Εάν το σχέδιο αυτό λειτουργούσε, θα μπορούσε να βλάψει τη Μόσχα περισσότερο από ό,τι εάν η Ουάσιγκτον ή οι Βρυξέλλες δρούσαν μόνοι τους.

«Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική μαζί αντιπροσωπεύουν το 70% της παγκόσμιας αγοράς για φυσικά διαμάντια» είπε ο πρωθυπουργός. «Βάσει αυτής της ισχύος της αγοράς, μπορούμε να διασφαλίσουμε την απαραίτητη διαφάνεια στον παγκόσμιο τομέα διαμαντιών και να απαγορεύσουμε τα ματωμένα διαμάντια από την παγκόσμια αγορά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία παρέχει μια ισχυρή ώθηση».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ακριβώς τη στιγμή που η Ε.Ε. ετοιμάζει νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λίγο πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους από την εισβολή. 

Χώρες όπως η Πολωνία και η Λιθουανία προτρέπουν την Ευρωπαϊκή Ενωση να συμπεριλάβει τα διαμάντια στη λίστα των κυρώσεων. 

Ευρωπαίος διπλωμάτης σημείωσε ότι ο Βέλγος πρωθυπουργός ηγείται ενός συνασπισμού επτά ιδεολογικά διαφορετικών κομμάτων. Οι Σοσιαλιστές τον πιέζουν να ασκήσει πιέσεις προκειμένου οι περιορισμοί στην αγορά διαμαντιών να ενταχθούν στη νέα λίστα κυρώσεων της Ε.Ε.

Ωστόσο, οι εν λόγω πιέσεις δεν είναι σίγουρο πως θα «ενεργοποιήσουν» τις απαγορεύσεις στις εισαγωγές των διαμαντιών, δήλωσαν τέσσερις αξιωματούχοι από άλλα βελγικά κόμματα.

Ακόμα κι αν και τα επτά κόμματα συμφωνούσαν να χτυπήσουν τα ρωσικά διαμάντια, θα υπήρχε ένα άλλο βασικό εμπόδιο καθώς το βελγικό πολιτικό σύστημα είναι περίπλοκο και έχουν λόγο όλες οι περιφερειακές κυβερνήσεις. Ωστόσο, η κυβέρνηση της βόρειας περιοχής της Φλάνδρας τάσσεται κατά της απαγόρευσης εισαγωγών.

Το Βέλγιο ελπίζει πως θα καταφέρει να σταματήσει να βάζει εμπόδια στην οικοδόμηση ενός διεθνούς συνασπισμού για τον εντοπισμό των «αιματοβαμμένων διαμαντιών» της Ρωσίας, καθώς τα οφέλη θα είναι σημαντικά για τη χώρα. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή