Ένα καφεκοπτείο 136 ετών στο Σόχο, δεν έχει ανάγκη να ακολουθήσει τους καιρούς

Ένα καφεκοπτείο 136 ετών στο Σόχο, δεν έχει ανάγκη να ακολουθήσει τους καιρούς

Πίσω από την καλαίσθητα ακατάστατη βιτρίνα του καταστήματος, πωλούνται περισσότερα από 80 είδη καφέ και 120 είδη τσαγιού

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα από τα πιο παλιά καταστήματα στην αγορά του Σόχο στο Λονδίνο, το καφεκοπτείο Algerian Coffee Stores που είχε ανοίξει τις πύλες το 1887, λειτουργεί ακόμα, 136 χρόνια μετά, με πελατολόγιο από όλο τον κόσμο. 

Ως ιδρυτής του, έχει περάσει στην ιστορία ένας Αλγερινός, ο κ. Χασάν. Τη δεκαετία του 1920 η επιχείρηση εξαγοράστηκε από έναν Βέλγο και τη δεκαετία του 1940 πέρασε σε έναν Βρετανό. Η κόρη του παντρεύτηκε έναν Ιταλό, τον Πολ Κροσέτα, και οι κόρες τους «τρέχουν» σήμερα το μαγαζί. Παρά την «πολυεθνική αλλαγή χεριών», η επιχείρηση διατήρησε την αρχική επωνυμία. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Algerian Coffee Stores (@algerian_coffee_stores)

 

«Εργάζομαι εδώ όλη μου τη ζωή, από τότε που ξεκίνησα να περπατώ», λέει η χαρακτηριστικά η Μαρίζα Κροσέτα. Εγώ και η αδελφή μου ήμασταν εδώ τα Σάββατα κάνοντας πολύ σημαντική δουλειά, ή έτσι μας είχαν κάνει να πιστεύουμε (σ.σ οι γονείς). Αναλαμβάνουμε τις βάρδιες μεταξύ μας, τα τελευταία 30 χρόνια. Είναι σαν το σπίτι μας.»

Πίσω από την καλαίσθητα ακατάστατη βιτρίνα του καταστήματος, γεμάτη με καφετιέρες και τσαγιέρες, η Μαρίσα, η αδελφή της Ντανιέλα και ο πατέρας τους Πολ, πωλούν περισσότερα από 80 είδη κόκκων καφέ και 120 είδη τσαγιού από όλο τον κόσμο – ακόμα και από μέρη που δεν φημίζονται για τις ποικιλίες τους, όπως η Αυστραλία και το Μαλάουι. Κάποια από αυτά τα προϊόντα έχουν εγγυημένη επιτυχία, λέει η Κροσέτα. «Δεν θα τα βγάλουμε ποτέ» από τα ράφια. Άλλες ποικιλίες εξασφαλίζονται από εκθέσεις τροφίμων και το δίκτυο των επαφών τους. Είναι προϊόντα που δεν θα βρίσκατε σε ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ. Η Κροσέτα παραδέχεται πως αυτή η μικρή επιχείρηση δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τις αλυσίδες με τα ίδια προϊόντα.

Οι μικροσκοπικές διαστάσεις του Algerian Coffee Stores ίσως λειτουργούν παραπλανητικά, καθώς το κατάστημα έχει μεγάλη φήμη και ασκεί επιρροή στους λάτρεις του καφέ. Αν και δεν είναι το παλαιότερο καφεκοπτείο στην βρετανική πρωτεύουσα (αυτό είναι μάλλον το The Jamaica Wine House, που σερβίρει καφέ από το 1652), φανατικοί του καφέ γεμίζουν συχνά το μικροσκοπικό κατάστημα. 

«Πολλές φορές μπορείς να καταλάβεις αν κάποιος είναι καινούργιος στο μαγαζί, γιατί μπαίνει μέσα, κοιτάζει γύρω του και μερικές φορές λέει “ουάου”», σχολιάζει η Κροσέτα. 

Μόνο ένα ή δύο καταστήματα είναι παλαιότερα του Algerian Coffee Stores σε ολόκληρο το Σόχο. Το ζαχαροπλαστείο Maison Bertaux, που ιδρύθηκε το 1871, είναι ένα από αυτά. 

Η Κροσέτα αντιλαμβάνεται πως το κατάστημά τους αποτελεί εξαίρεση του κανόνα, σε μία αγορά που διαρκώς αλλάζει. Κανείς στην οικογένεια δεν νιώθει πίεση, ούτε σκοπεύει να εγκαταλείψει την παλιά, «επιτυχημένη συνταγή», όπως λέει. «Κανείς δεν θέλει από εμάς να γίνουμε πιο «λαμπεροί», ο κόσμος θέλει να μείνουμε όπως είμαστε (….) Νομίζω ότι είναι σημαντικό να κρατήσουμε ζωντανό το παλιό Λονδίνο και κάποια από την ιστορία του, γιατί αν όλα είναι καινούργια και μοντέρνα, αρχίζουν να μοιάζουν ίδια».

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Algerian Coffee Stores (@algerian_coffee_stores)

Δεν είναι όμως μόνο οι Λονδρέζοι που μπορούν να ψωνίσουν καφέ από το κατάστημα στην οδό Old Compton Street. «Στέλνουμε καφέ σε όλο τον κόσμο», λέει η Κροσέτα. «Δεν είναι κάτι καινούργιο», προσθέτει, δείχνοντας μια παλιά πινακίδα που διαφήμιζε την υπηρεσία ταχυδρομικής παραγγελίας πριν το Διαδίκτυο. 

«Είναι προφανώς κάτι που συνέβαινε από την αρχή του καταστήματος».

Σήμερα οι παραγγελίες προέρχονται συνήθως από την ιστοσελίδα τους και σίγουρα δεν ταχυδρομούνται πολλές υπογεγραμμένες επιστολές. Στις δύσκολες για την οικονομία εποχές, η Κροσέτα αναγνωρίζει πως οι παραγγελίες από το εξωτερικό βοηθούν την επιχείρηση να επιβιώσει. 

Στην αχανή διαδικτυακή αγορά, γιατί οι πελάτες εξακολουθούν να απευθύνονται σε ένα ανεξάρτητο κατάστημα λιανικής πώλησης 136 ετών;

«Ίσως είναι ότι θέλουν να στηρίξουν το φυσικό κατάστημα. Μας γνωρίζουν, μας έχουν συναντήσει, μας συμπαθούν. Τους αρέσουν κάποιες ποικιλίες καφές – έχουμε μερικά χαρμάνια που δεν μπορείτε να βρείτε πουθενά αλλού», λέει η Κροσέτα.

«Μας συγκλονίζει η υποστήριξη που λαμβάνουμε από τους πελάτες μας από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και όλο τον κόσμο. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι οφείλεται εν μέρει στο καβούρδισμα, εν μέρει σε εμάς, εν μέρει στον καφέ που προσφέρουμε. Είναι υπέροχο».

Πηγή: CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή