Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο υπέβαλε αίτηση εξάμηνης βίζας επισκεπτών στις ΗΠΑ

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο υπέβαλε αίτηση εξάμηνης βίζας επισκεπτών στις ΗΠΑ

Επιστολή 46 Δημοκρατικών βουλευτών στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν με την οποία ζητούν την ανάκληση της βίζας του πρώην προέδρου της Βραζιλίας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο υπέβαλε αίτημα για εξάμηνη βίζα επισκεπτών για να μείνει στις ΗΠΑ, υποδεικνύοντας ότι δεν έχει άμεση πρόθεση να επιστρέψει στην πατρίδα του, όπου τον αναμένουν νομικά ζητήματα.

Η αίτηση αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους Financial Times, επικαλούμενοι τον δικηγόρο του Μπολσονάρο, Φελίπε Αλεξάντρ. Σε επαφή με το Associated Press, η δικηγορική εταιρεία AG Immigration επιβεβαίωσε την αναφορά.

Ο Μπολσονάρο έφυγε από τη Βραζιλία για τη Φλόριντα στις 30 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες πριν από την ορκωμοσία του αριστερού αντιπάλου του, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Η τελετή προχώρησε χωρίς επεισόδια, αλλά μία εβδομάδα αργότερα χιλιάδες σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Μπολσονάρο εισέβαλαν στην πρωτεύουσα και κατέστρεψαν τα κορυφαία κυβερνητικά κτίρια απαιτώντας να ανατραπεί η εκλογή του Λούλα.

Ο Μπολσονάρο ερευνάται για το αν είχε κάποιο ρόλο στην υποκίνηση αυτής της εξέγερσης. Είναι μόνο μία από τις πολλές έρευνες που στοχεύουν τον πρώην πρόεδρο και που δημιουργούν νομικό «πονοκέφαλο» για την τελική επιστροφή του, ενώ θα μπορούσε να του αφαιρεθεί η δυνατότητα για συμμετοχή σε εκλογές.

Για πρώτη φορά στην πολιτική του σταδιοδρομία των τριών και πλέον δεκαετιών, ως βουλευτής και στη συνέχεια ως πρόεδρος, δεν απολαμβάνει πλέον την ειδική νομική προστασία που απαιτεί οποιαδήποτε δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Εικάζεται ευρέως -αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί- ότι ο Μπολσονάρο εισήλθε στις ΗΠΑ με βίζα Α-1 που προορίζεται για εν ενεργεία αρχηγούς κρατών. Εάν συμβαίνει αυτό, θα έχει 30 ημέρες από τη λήξη της προεδρικής του θητείας είτε για να φύγει από τις ΗΠΑ είτε να προσαρμόσει το καθεστώς του στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Στον απόηχο των αναταραχών, πάντως, στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, ομάδα 46 Δημοκρατικών βουλευτών απηύθυνε επιστολή στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ζητώντας την ανάκληση της βίζας του Μπολσονάρο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να παρέχουν καταφύγιο σε αυτόν ή σε οποιονδήποτε αυταρχικό που έχει εμπνεύσει τέτοια βία κατά των δημοκρατικών θεσμών», έγραψαν.

Ο γιος του Μπολσονάρο, γερουσιαστής ο ίδιος, είπε στους δημοσιογράφους σε εκδήλωση αυτό το Σαββατοκύριακο ότι δεν ήταν σίγουρος πότε ο πατέρας του θα επέστρεφε στη Βραζιλία.

«Μπορεί να είναι αύριο, μπορεί να είναι σε έξι μήνες, μπορεί να μην επιστρέψει ποτέ. Δεν ξέρω. Χαλαρώνει», είπε ο Φλάβιο Μπολσονάρο.

Ερωτηθέν εάν ο Μπολσονάρο έχει υποβάλει αίτημα για έγγραφα ή βοήθεια με τις διαδικασίες έκδοσης βίζας, το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας παρέπεμψε το Associated Press στις αρχές των ΗΠΑ. Οι Υπηρεσίες Ιθαγένειας και Μετανάστευσης των ΗΠΑ παρέπεμψαν το πρακτορείο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο έχει επανειλημμένα αρνηθεί να σχολιάσει ερωτήσεις σχετικά με το καθεστώς βίζας του Μπολσονάρο στις ΗΠΑ.

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή