Πράγα κατά Πεκίνου; Ο νέος πρόεδρος της Τσεχίας ξεκινά… με ένα τηλεφώνημα στην Ταϊβάν

Πράγα κατά Πεκίνου; Ο νέος πρόεδρος της Τσεχίας ξεκινά… με ένα τηλεφώνημα στην Ταϊβάν

Μόλις λίγα 24ωρα αφότου εξελέγη στην προεδρία της Τσεχίας, ο απόστρατος στρατηγός Πετρ Πάβελ συνομίλησε στο τηλέφωνο με την πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Γουέν. Εκνευρισμός στο Πεκίνο. 

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις λίγα 24ωρα αφότου εξελέγη στην προεδρία της Τσεχίας (επικρατώντας άνετα έναντι του Αντρέι Μπάμπις στον δεύτερο γύρο των προεκλογικών εκλογών που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα), ο απόστρατος στρατηγός Πετρ Πάβελ συνομίλησε στο τηλέφωνο με την πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Γουέν.  

«Την ευχαρίστησα για τα συγχαρητήριά της και τη διαβεβαίωσα ότι η Ταϊβάν και η Τσεχία μοιράζονται τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων… Εξέφρασα επίσης την ελπίδα να έχω την ευκαιρία να τη συναντήσω προσωπικά στο μέλλον», σημείωσε ο ίδιος ο Πάβελ σε ανάρτησή του στο Twitter, επιβεβαιώνοντας την τηλεφωνική συνομιλία της Δευτέρας που λέγεται πως είχε διάρκεια περίπου 15 λεπτών.

Σύμφωνα με το Politico, είναι η πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες που Ευρωπαίος ηγέτης συνομιλεί τηλεφωνικά με την ηγεσία της αυτοδιοικούμενης Ταϊβάν αμέσως μετά από την εκλογή του, γεγονός το οποίο δεν πρόκειται προφανώς να αρέσει καθόλου στο Πεκίνο σύμφωνα με το οποίο η Ταϊβάν είναι κινεζικό έδαφος.

Ειδικά στην περίπτωση της Τσεχίας, η στάση του Πάβελ αποτελεί σημαντική απόκλιση σε σχέση με το παρελθόν, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν αντιμετωπιζόταν ως «παλαιός φίλος» του Πεκίνου.  

Μένει πια να φανεί ποια θα είναι πρακτικά η αντίδραση της Κίνας εάν ο Πάβελ επιχειρήσει να έρθει πιο κοντά στην Ταϊβάν ή επισκεφθεί την Ταϊπέι.

Υπενθυμίζεται πάντως πως όταν η Λιθουανία είχε αρχίσει να οικοδομεί στενότερους δεσμούς με την Ταϊβάν, το Πεκίνο είχε απαντήσει με κυρώσεις και περιορισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο 61χρονος απόστρατος στρατηγός Πετρ Πάβελ είχε διατελέσει στο παρελθόν αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τσεχίας και πρόεδρος (από το 2015 ως το 2018) της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, της ανώτατης δηλαδή στρατιωτικής Αρχής της Συμμαχίας.

Με πληροφορίες από Politico

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή