Λίβανος: Το Κατάρ παίρνει τη θέση που είχε η Ρωσία στις έρευνες για υδρογονάνθρακες

Λίβανος: Το Κατάρ παίρνει τη θέση που είχε η Ρωσία στις έρευνες για υδρογονάνθρακες

Η QatarEnergy, ο ενεργειακός κολοσσός του Κατάρ, μπαίνει επισήμως στο ενεργειακό πρόγραμμα του Λιβάνου, παίρνοντας τη θέση που είχε η ρωσική Novatek.

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η QatarEnergy, ο ενεργειακός κολοσσός του Κατάρ, μπαίνει επισήμως στο ενεργειακό πρόγραμμα του Λιβάνου, παίρνοντας τη θέση που είχε η ρωσική Novatek, με τις ευλογίες του Αμερικανού διαμεσολαβητή Άμος Χόχσταϊν.

Η σχετική συμφωνία υπεγράφη στη Βηρυτό την Κυριακή, με τη γαλλική TotalEnergies και την ιταλική Eni. Η QatarEnergy πήρε μερίδιο 30% στα Τεμάχια 4 και 9, ενώ η TotalEnergies και η Eni θα έχουν από 35% η καθεμία.

Υπενθυμίζεται ότι Ισραήλ και Λίβανος κατέληξαν πέρυσι σε μια «ιστορική» συμφωνία για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών έπειτα από αμερικανική διαμεσολάβηση. Η συμφωνία εκείνη χαιρετίστηκε ως «ιστορική» καθώς μιλάμε για δυο χώρες που είναι επισήμως σε πόλεμο και δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.  

Η είσοδος της QatarEnergy στο ενεργειακό πρόγραμμα του Λιβάνου έρχεται τώρα να διαδεχθεί τις τελευταίες εξελίξεις ως ακόμη ένα «βήμα προόδου», όπως σημειώνει ο ίδιος ο Άμος Χόχσταϊν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το χρονοδιάγραμμα των από εδώ και πέρα κινήσεων στις θάλασσες του Λιβάνου για το 2023 δεν είναι ακόμη σαφές. Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν γεωτρήσεις φέτος στο Τεμάχιο 9.

Με πληροφορίες από Al-Monitor

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή